Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
OK, dar lăsați și dumneavoastră povestea cu gătitul prepelițelor în sabat. Nu scrie așa ceva și în plus se știe că prepelițele fripte zboară o dată la 5.000 de ani!
Acum lăsând gluma deoparte, mai aflați o noutate. În versetul 5 ( Ieșirea 16,5) apare pentru prima dată de la Facerea 1,31 o expresie ce desemna la evrei ziua de vineri: [ יוׄם השׅשּׅי] yowm shishshiy. Probabil de aici deduceți dvs. că au "gătit" prepelițe în sabat. Indicația nu era să numere șase zile de la prepelițe până la Ziua Pregătirii, ci ca în ziua de vineri să culeagă de două ori mai multă mană.
|
Cum sa las daca despre asta discutam de vreo cateva pagini si dvs. nu intelegeti. Eu credeam ca glumiti cand spuneati ca nu intelegeti.
Se poate ceva mai simplu: intrebati un copil mic, daca peste sapte zile e duminica, in ce zi suntem azi. Si aflat ziua cand Dumnezeu le-a dat prepelite si ei le-au gatit. E simplu ca si 1+1.
Daca spuneti la ziua de vineri ziua a sasea, asa este. Evreii numarau (cred ca sia cum) zilele infunctie de ceea ce s-a intamplat atunci in pustiu: ziua intai, ziua a doua, etc. Doar ziua a saptea are un nume, se numeste "odihna", adica Sabat. Inca o mare dovada ca de atunci au inceput sa tina saptamanile.
Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Ziua întâia a săptămânii venise încă din seara zilei de sâmbătă. Modelul biblic de calculare a începutului de zi este apusul de soare, nu orologiul Vaticanului care arată ora 0. Creștinii au început să socotească ziua de la miezul nopții, secole mai târziu.
|
Corect, si ce e cu asta? Din cate stiu Iisus a fost rastignit vinerea, inainte de Sabat. Si a inviat duminca. Deci toti tineau sabatul evreiesc, e normal.
Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus
Fără supărare, nici nu vă bag în seamă fraza aceasta
|
Dvs. ati spus-o primul, desi din punct de vedere ortodox neoprotestantii sunt cei ce fac asta (referitor la Maica Domnului).