Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009
Judecatile lui D.zeu nu se aseamana decit rareori cu cele ale noastre, ale oamenilor.
Pacatul este pacat oricum ar fi savirsit si de catre oricine si chiar daca in aparenta ar urmari binele . Binele poate fi savirsit si fara a apela la pacat . Si acesta este binele adevarat, cel care nu are nici o partasie cu pacatul . Probabil ca pt. pacatelor lor haiducii sfirseau asa cum sfirseau toti.
Nu ne putem lua ca scuza sau ca justificare facerea de pacate pt. a descoperi sau implinii binele. Asa arata judecatile lumii si nu cele legate de duh si adevar. Sunt mult prea multe cai si felui de a implinii binele fara a fi nevoie sa pacatuiesti .
Dar de multe ori aparentele , aspectele inselatoare ale lumii , neintelese sau necenzurate in chip duhovnicesc ne poate pune pe un drum gresit . Cel al pacatului . De aceea avem nevoie in permanenta de prezenta ,,talmacitorilor" lui D.eu, altminteri putem lesne incurca lucrurile !
Haiducia o fi ea frumoasa, incitanta,aventuroasa, cintata de rapsozi, un raspuns al poporului la asuprirea domnilor dar inaintea lui D.zeu tot pacat este !
Cum se impaca cu spiritul crestin al neamului ? Este in functie de citi crestini adevarati avem in neam . Iacata o masura de acceptare si de cochetare cu pacatul.
|
Nu spun ca nu ai dreptate dar uneori, savarsind un pacat faci un bine celuilalt; sunt o groaza de exemple in care daca spui adevarul pui viata cuiva in pericol sau provoci o suferinta atat de mare incat iti dai seama ca mai bine minteai. La fel si cu furtul haiducesc; haiducii erau niste rebeli milostivi si ii ajutau pe saracii muritori de foame prin furt; pe de-o parte incalcau o porunca divina dar pe de alta parte indeplineau o alta porunca, tot divina, aceea de a fi milostiv; incotro ar inclina virtutea? Inspre ascultarea poruncii de a nu fura(lasand astfel familii intregi sa moara de foame) sau inspre furtul care are ca sursa mila si iubirea pentru aproape?
Mie imi plac haiducii pentru ca ii salveaza pe altii cu pretul sufletului lor(daca e sa ne raportam d.p.d.v. al dogmei crestine).
Am citit intr-o carte de Maxim Gorki un cantec rusesc in care o mama-hoata discuta cu Maica Sfanta si tot incerca sa se justifice dar maicuta o certa bland si ii explica ca nu e bine sa furi s.a.m.d si apoi cand hoata a inceput sa planga Sfanta Maria a plans si ea pentru ca i-a fost mila si nu a avut inima sa-i spuna ''Hai, hai! Lasa vaicareala si muriti de foame cu demnitate ca astfel castigati raiul!'' (ah! si daca cumva te-ai gandit la solutia ''sa mearga la munca'', sa stii ca in unele zone din Rusia, nu ai pur si simplu ce lucra; traiesc oamenii literalmente de pe o zi pe alta)
In fine, e foarte buna problema care se pune in thread si mie imi e greu sa pun un verdict.