![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Marea majoritate ale celor care "s-au pocăit" cu sensul de "au intrat în felurite secte" au făcut parte doar formal din BOR, dar nu au fost integrați în viața ei de credință. La un moment dat, conștiința lor le-a dictat să Îl caute pe Dumnezeu. Adică nimic nu ne împiedică să credem că acei oameni chiar s-au pocăit fără ghilimele. Rămâne de văzut cum de au ajuns la secte și nu la biserica la care mergeau și până atunci doar la Înviere și la câte vreo nuntă sau înmormântare. Motivele cam astea ar fi:
1 - un fenomen psihologic înrudit cu acela "nimeni nu e profet în casa lui". Ideea că adevărul ar putea fi după colț, ori chiar în ochii noștri, care până atunci au avut solzi pe ei pur și simplu e o posibilitate care scapă. Așa e făcut omul. Când auziți că un bărbat însurat s-a îndrăgostit, precis luați loc mai comod în fotoliu, iar urechea devine plină de sete, pregătindu-vă să auziți o bârfă grasă: ideea că poate s-a îndrăgostit chiar de...soția lui este așa de banală încât numai la asta nu vă gândiți. Și auzind așa ceva, spuneți "Nu ai haz, monșer!" Ce "parcurs sentimental" are un bărbat care se îndrăgostește de soția lui lângă care a stat ani de zile, tot atâta "parcurs spiritual" are cineva care se pocăiește, trecând la cine știe ce sectă de care e plină lumea. 2 - erori de pastorație din partea păstorilor BOR, care au o mare parte din vină în misiunea lor de pescari de oameni. Astfel: 2a-nu răspund nevoii oamenilor de a comunica. Oamenii sunt însetați nu numai de Dumnezeu, dar și unii de alții. Este prea puțină "părtășie" în BOR, iar micile grupuri care apar mai degrabă în ciuda politicii pastorale (ei bine, trebuie să existe așa ceva !) decât susținute de pastori sunt marginalizate. Dacă există cu adevărat ceva curat și frumos în mișcarea laicală a BOR, aceasta este Oastea Domnului, lucru certificat de rezistența lor eroică în timpul comunismului. Ei bine, ostașii, care sunt culmea ortodoxiei, sunt marginalizați în propriile lor parohii. Nu e de mirare că unii clachează și trec la secte, lucru care mai apoi întreține atmosfera de suspiciune (vedeți: v-am spus noi că tinerii aceia erau niște năpârci !) 2b-nu au timp pentru credincioși. Nu prea am văzut publicat pe ușa parohiilor care e programul preoților. Deci, am o problemă și vreau să vorbesc cu preotul meu: cum procedez în mod formal pentru asta ? Între ce ore și ce ore mă pot duce la biroul parohial să vorbesc cu el ? 2c-nu există suficient zel pentru Cristos, păstorii BOR (mă refer la media preoților mireni, nu la excepții) părând mai degrabă preocupați de lucruri lumești și puși pe căpătuială. Asta îi smintește pe mulți. Când vezi nepotismul în floare, când vezi simonia la lucru, când vezi casele parohiale prefăcute în case de locuit pentr preot și ai lui, când îi vezi gușați, rubiconzi și burtoși, atunci trebuie să ai o credința tare ca să nu te smintească vederea atâtor slujitori nevrednici. Dar nu toți au o credință tare, ci credința multora care descoperă aceste lucruri e ca o plantă tânără. Până ce Îl cunosc pe Dumnezeu, acești tineri îl cunosc pe preotul care se presupune că e trimis în numele Lui. Și ceea ce văd, nu e congruent cu imaginea pe care și-o făcuseră. Cam asta e părerea mea sinceră. Acuma, aștept să îmi săriți în cap. Sugestii: ceva despre Inchiziție, ceva despre papa Alexandru Borgia, un pic despre generalul Bukow ?
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 27.12.2010 at 20:53:15. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
N-am sa ma puc sa-ti spun cate soiuri de baptisti sunt, sau penticostali, adventistri, sau mai stiu eu ce pierduti ai lumii sunt... Am sa ma repet cu intrebarea aceasta la nesafarsit, poate am sa capat un raspuns care sa-mi inchida gura odata: DE CE SUNT ATATEA CULTE NP IN LUME, DIN MOMENT CE CITESC ACEEASI BIBLIE? ESTE BIBLIA O CAUZA ? SAU OMUL, FONDATORUL AMAGIRII RESPECTIVE? Cum au respectat Apostolii Biblia, ca daca erau ca si NP , sigur ca-si taiau gatu unu la altu, sau in cel mai fericit caz , se paruiau....?
"Fiți treji, privegheați. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită. Căruia stați împotrivă, tari în credință, știind că aceleași suferințe îndură și frații voștri în lume." I Petru 5, 8. |
|
|||
|
|||
![]()
Dar de ce s-o lași "deoparte"? Privește în ograda ta și vezi câte secte ortodoxe au răsărit doar în ultimii ani ("ca ciupercile după ploaie", cu vă place să spuneți). Răspunsul nu poate fi decât în felul diferit de interpretare a Scripturii, respectiv al Sfintei Tradiții (căci ortodocșii pun mai presus Tradiția decât Scriptura).
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pocăiește-te pentru că cei care s-au dus la secte nu se pot mântui decât dacă se leapădă de satana! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cu tot respectul pentru tine și pentru catolicii cu adevărat credincioși, dar și la voi sunt aceleași probleme, nu doar la noi. În fond, și de la voi pleacă mulți spre secte (mai ales în țările Americii de Sud). Poate că în țările Europei Catolice, fenomenul nu este așa răspândit, dar asta pentru că oamenii și-au cam pierdut interesul pentru orice religie, nu doar pentru catolicism. Nu știu care este situația preoților catolici din România. Poate că ei sunt mai evlavioși decât cei din restul lumii. Dar oricum, în genereal, și catolicii înfruntă aceleași probleme cu sectele, nu doar ortodocșii. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
orice persoana ce crede in iisus hristos este crestin,ca este in credinta lui dumnezeu cu adevarat este o alta problema,si sincer,il priveste numai pe el.socoata o dam individual in fata creatorului,ptr.faptele noastre.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Imaculata conceptie si Adormirea Maicii Domnului | petrut-angel | Biserica Romano-Catolica | 378 | 22.07.2013 13:47:04 |
despre conceptie | mar_alexandra | Generalitati | 2 | 01.12.2009 17:59:09 |
|