Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.09.2010, 21:02:32
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Domnule doctor, afirmatia domnului Samson este una corecta.

Botezul cu Duhul Sfant este o lucrare savarsita de Dumnezeu.
Ea nu exclude insa mijlocitori umani.

In biserica primara crestinii au primit Botezul cu Duhul Sfant uneori prin punerea mainilor Apostolilor, alteori fara punerea mainilor.

Intotdeauna insa Botezul cu Duhul Sfant a fost savarsit de Dumnezeu nu de oameni.
Asta este părerea dumitale. Într-adevăr primirea darului Duhului Sfânt este o lucrare a lui Dumnezeu, însă ea este săvârșită și de oameni, și nu de orice oameni ci doar de sfinții apostoli și de aceia cărora sfinții apostoli le-au dat putere să facă așa ceva. Sfânta Scriptură mărturisește că primirea darului Duhului Sfânt se făcea și prin rugăciunea sfinților apostoli și prin punerea mâinilor peste respectivii inși. Iar primirea darului Duhului Sfânt se face direct fără punerea mâinilor doar în cazul propovăduirii de către sfinții apostoli.

Sfânta Scriptură mărturisește deci că în unele cazuri primirea darului Duhului Sfânt se face și prin rugăciune și punerea mâinilor de către apostoli pentru ca cei botezați să primească Duhul Sfânt. Dacă nu era necesar, acest act sacramental făcut de sfinții apostoli, și mai apoi de aceia care i-au succedat, atunci Dumnezeu ar fi făcut doar El această primire a darului Duhului Sfânt. Însă, din moment ce au fost cazuri în care cei botezați primeau darul Duhului Sfânt la rugăciunea și actul de punere a mâinilor peste ei a sfinților apostoli, deducem că acest act sacramental al rugăciunii și punerii mâinilor semnifică și participarea sfinților apostoli la primirea darului Duhului Sfânt.

Din pasajul următor "Iar apostolii din Ierusalim, auzind că Samaria a primit cuvântul lui Dumnezeu, au trimis la ei pe Petru și pe Ioan, care, coborând, s-au rugat pentru ei, ca să primească Duhul Sfânt. Căci nu Se pogorâse încă peste nici unul dintre ei, ci erau numai botezați în numele Domnului Iisus. Atunci își puneau mâinile peste ei, și ei luau Duhul Sfânt." (Fapte 8:14-17) se poate vedea că participarea sfinților apostoli Petru și Ioan la primirea darului Duhului Sfânt nu este una pasivă, ci una activă, săvârșitoare, în sensul că, dacă nu ar fi făcut ei acele rugăciuni către Dumnezeu și dacă nu și-ar fi pus ei mâinile peste cei doar botezați, aceia nu ar fi primit darul Sfântului Duh. Vedem deci că participarea sfinților apostoli este una activă, săvârșitoare și că primirea darului Duhului Sfânt se face foarte rar fără intervenția lor activă și directă, fapt care demonstrează că primirea darului Duhului Sfânt nu este o acțiune săvârșită doar de Dumnezeu, ci în majoritatea cazurilor este săvârșită de Dumnezeu și de sfinții apostoli care au o participare activă.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 21:13:41
Geony's Avatar
Geony Geony is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de doctor_faustus Vezi mesajul
Fals. Când îl dă prin oameni, îl dă doar prin apostoli și episcopi.

Am impresia ca mai inteles gresit! Am spus "oameni"= apostoli, episcopi....si sa nu uitam si preoti (asta daca ne gandim la rugaciunile preotilor pt invocarea Sf. Duh cand savarsest Sf. Taine, sau ...Aghiasma...etc).

....eu impartasesc ideea ta, numai ca vroiam sa scot in evidenta ca Apostolii (oameni fiind) au invocat Duhul Sfant peste multi. ...nu multimile l-au invocat pe Duhul Sfant...=> este nevoie de "cineva" (azi, acei "cineva" sun episcopii si preotii) care sa se roage pt primirea Duhului Sfant.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 21:22:07
doctor_faustus doctor_faustus is offline
Banned

Data înregistrării: 28.08.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Geony Vezi mesajul
Am impresia ca mai inteles gresit! Am spus "oameni"= apostoli, episcopi....si sa nu uitam si preoti (asta daca ne gandim la rugaciunile preotilor pt invocarea Sf. Duh cand savarsest Sf. Taine, sau ...Aghiasma...etc).

....eu impartasesc ideea ta, numai ca vroiam sa scot in evidenta ca Apostolii (oameni fiind) au invocat Duhul Sfant peste multi. ...nu multimile l-au invocat pe Duhul Sfant...=> este nevoie de "cineva" (azi, acei "cineva" sun episcopii si preotii) care sa se roage pt primirea Duhului Sfant.
Cei care săvârșesc efectiv această sfântă taină sunt episcopii, iar preoții sunt doar mandatați, împuterniciți de episcopi să săvârșească efectiv ungerea cu Sfântul Mir. Însă sfințirea Sfântului Mir spre primirea darului Duhului Sfânt se face doar de către episcopi și, deși nu știu efectiv rânduiala, din câte am văzut odată la Trinitas se adună foarte mulți episcopi, mitropoliți și patriarhul la slujba de sfințire a Sfântului Mir.

Ceea ce am scris anterior era doar o corectare, pentru că mi-am dat seama că ai înțeles că este necesară lucrarea și a unora dintre oameni la săvârșirea acestei sfinte taine în Biserica Ortodoxă.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 21:36:47
penticostalulmantuibil penticostalulmantuibil is offline
Banned

Data înregistrării: 27.04.2010
Locație: Constanta
Religia: Protestant
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru penticostalulmantuibil Send a message via Skype™ to penticostalulmantuibil
Implicit

Citat:
Asta este părerea dumitale. Într-adevăr primirea darului Duhului Sfânt este o lucrare a lui Dumnezeu, însă ea este săvârșită și de oameni, și nu de orice oameni ci doar de sfinții apostoli și de aceia cărora sfinții apostoli le-au dat putere să facă așa ceva. Sfânta Scriptură mărturisește că primirea darului Duhului Sfânt se făcea și prin rugăciunea sfinților apostoli și prin punerea mâinilor peste respectivii inși.
Cred in importanta punerii mainilor. Cred ca botezul cu Duhul Sfant se face de cele mai multe ori prin punerea mainilor.

Nu cred ca se face DOAR prin punerea mainilor.
Si nu cred ca DOAR apostolii si aceia cărora sfinții apostoli le-au dat putere isi pot pune mainile.

Anania era un simplu ucenic caruia Domnul ii vorbea in vedenii. El a fost cel care si-a pus mainile peste cel care avea sa devina Apostolul Pavel. Si Saul s-a umplut de Duhul Sfant.

P.S. Nu am nici o problema cu faptul ca este necesară lucrarea și a unora dintre oameni la săvârșirea acestei sfinte taine în Biserica Ortodoxă.. Randuiala este buna. Eu vorbeam de ce s-a intamplat in Fapte.

Last edited by penticostalulmantuibil; 01.09.2010 at 21:39:03.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 21:37:56
Geony's Avatar
Geony Geony is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cei care săvârșesc efectiv această sfântă taină sunt episcopii, iar preoții sunt doar mandatați, împuterniciți de episcopi să săvârșească efectiv ungerea cu Sfântul Mir. .
...eu am amintit si pe preoti , alaturi de episcopi, pt a scoate in evidenta IERARHIA Bisericeasca , care in lumea NP lipseste cu desavarsire...
...nu succesiune apostolica, nu ierarhie , nu Sfinte taine....
...de ce ar fi nevoie in lumea NP de asa ceva?.... ei "sunt mantuiti".
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 21:45:33
Geony's Avatar
Geony Geony is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Anania era un simplu ucenic caruia Domnul ii vorbea in vedenii. El a fost cel care si-a pus mainile peste cel care avea sa devina Apostolul Pavel. Si Saul s-a umplut de Duhul Sfant..
Anania era de neam iudeu , dar comvertit si devenit unul din cei 70 de ucenici. El a ajuns apoi, dupa unii preot iar dupa altii episcop al Damascului.... deci, Anania putea sa puna mainile peste Saul, caci statutul ierarhic ii ingaduia acest lucru...
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 21:49:47
Banned

Trimite un mesaj prin Yahoo pentru penticostalulmantuibil Send a message via Skype™ to penticostalulmantuibil
Implicit

Citat:
...eu am amintit si pe preoti , alaturi de episcopi, pt a scoate in evidenta IERARHIA Bisericeasca , care in lumea NP lipseste cu desavarsire...
Mari probleme v-au facut cei din lumea NP :)
Despre ierarhia din interiorul ei se pare insa ca nu prea aveti cunostinta.

Spre informarea dumneavoastra: exista diaconi, presbiteri si pastori.

Citat:
Anania era de neam iudeu , dar comvertit si devenit unul din cei 70 de ucenici. El a ajuns apoi, dupa unii preot iar dupa altii episcop al Damascului.... deci, Anania putea sa puna mainile peste Saul, caci statutul ierarhic ii ingaduia acest lucru...
Nu va suparati dar logica dumneavoastra are o fisura.
Este posibil ca Anania sa fi ajuns preot sau episcop.
Dar in momentul in care si-a pus mainile peste Saul el era inca ucenic. Asa este scris.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 22:04:53
Geony's Avatar
Geony Geony is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Mari probleme v-au facut cei din lumea NP :)
Despre ierarhia din interiorul ei se pare insa ca nu prea aveti cunostinta.

Spre informarea dumneavoastra: exista diaconi, presbiteri si pastori..

....mi-au creat probleme si la propriu si la figurat....
Aia nu-i ierarhie sacramentala, ci ierarhie administrativa....cum avem noi: citet, paraclisier, gropari...etc.

Citat:
Nu va suparati dar logica dumneavoastra are o fisura.
Este posibil ca Anania sa fi ajuns preot sau episcop.
Dar in momentul in care si-a pus mainile peste Saul el era inca ucenic. Asa este scris.
Fie ca era preot, episcop sau ucenic, totusi era slujitor al Domnului...deci, mandatat sa puna mainile peste Saul...
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 22:28:06
Banned

Implicit

Citat:
Aia nu-i ierarhie sacramentala, ci ierarhie administrativa....cum avem noi: citet, paraclisier, gropari...etc.
Ha,ha, buna gluma...

Citat:
Fie ca era preot, episcop sau ucenic, totusi era slujitor al Domnului...deci, mandatat sa puna mainile peste Saul...
Exact aceasta am vrut sa spun si eu: un ucenic sincer al lui Iisus are mandatul punerii mainilor. Desigur in cazuri speciale.
In mod obisnuit cei care si-au pus mainile au fost Apostolii.
Reply With Quote
Vechi 01.09.2010, 22:45:13
Geony's Avatar
Geony Geony is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Exact aceasta am vrut sa spun si eu: un ucenic sincer al lui Iisus are mandatul punerii mainilor. Desigur in cazuri speciale.
In mod obisnuit cei care si-au pus mainile au fost Apostolii.
....sa nu uitam ca Filip (unul din cei 7 diaconi) "l-a nascut din apa si din Duh" pe famenul Etiopian...si nu era nici Apostol, ucenic, episcop, preot ...era diacon......
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Arsenie Boca si Sfanta Taina a botezului alynna Biserica Ortodoxa Romana 22 10.05.2013 08:28:51
Care este sensul Botezului Domnului? Florin-Ionut Botezul 33 07.01.2013 15:38:30
Taina Botezului in cadrul Sfintei Liturghi georgeval Botezul 22 21.02.2012 23:08:48
Taina Botezului în Filocalie NECTARIE Botezul 6 23.11.2011 15:34:34