![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Iată, un romano-catolic practicant și atât de informat ca dv nu a auzit de Sărbătoarea lui Cristos Regele, dar știe atâtea lucruri despre Sărbătoarea Divinei Milostiviri: despre asta ați citit cărți și aveți o devoțiune specială. Cât de bine ilustrează acest lucru ceea ce vroiam să spun ! Am putea găsi și alte paralele, de exemplu între aparițiile Sf Fecioare de la Fatima, deplin apropbate de Biserică și presupusele apariții de la Medjugorje, în cazul cărora Biserica nu a găsit nimic supranatural și a interzis cultul public. Și totuși, de câte ori la dv la biserică ați găsit fițuici despre Madjugorje și de câte ori despre Fatima ? Câte afișe cu "pelerinaje" la Medjugorje, în comparație cu afișe la adevărate sanctuare ca cel de la Fatima ați văzut pe pereții adiacenți bisericii ? Diferența o sesizați ? Este aceeași. Este diferența între "mesaje de tip masculin" de la Fatima și "presupuse mesaje de tip feminin" de la Mejugorje. La Fatima, Sf Fecioară a vorbit despre iad, despre numărul mare al celor care ajung acolo, despre motivele pentru care ajung în număr atât de mare acolo, despre ce ar trebui să facem ca acest lucru să nu se mai întâmple: convertirea și consacrarea popoarelor. La Mejugorje, se povestește că Sf Fecioară a vorbit neobișnuit de locvace (peste 40.000 de mesaje) centrate pe minunata lume în care trăim. Chemarea la acțiune și luptă exterioară în primul caz este înlocuită de lupta interioară în al doilea, dar care și ea devine nu o luptă cu puterile răului din noi, ci eșuează în sentimentalism și introspecție glamuroasă.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 29.06.2010 at 11:46:04. |
|
|||
|
|||
![]()
Ceea ce nu inteleg din argumentarea dumneavoastra este dihotomia sarbatoare masculina/sarbatoare feminina.
Sigur, Cristos Rege poate fi caracterizat ca o ipostaza mai degraba masculina, regalitate, stapanire, autoritate. Dar ce anume considerati ca este eminamente feminin in Divina Milostivire ? As fi inteles daca faceati vorbire despre devotiunile mariane, dar imaginea "cu doua raze" este a lui Isus... Editare ulterioara - da, in ceea ce priveste pelerinajele mariane, aveti dreptate. Pai chiar parohia greco catolica de langa mine este dedicata Sf. Maria a Pacii, adica, in fond, aparitiei mariane de la Medjugorje, ceea ce mi se pare extrem de periculos, si de cate ori trec pe langa biserica aceea ma intreb ce se va intampla cu parohia daca vom avea un constat de non supernaturalitate la Medjugorje. In ceea ce ma priveste, Fatima a fost unul dintre motivele majore ale convertirii mele la crestinism, in general, si catolicism in particular. A doua editare - Divina Milostivire are, in comparatie cu Cristos Rege, cateva ingrediente deloc de neglijat - un sfant, o experienta mistica, revelatie particulara, o icoana, o carte... Este mai "palpabila", ca sa zic asa. Last edited by Erethorn; 29.06.2010 at 11:55:39. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pericolul major al "modelului feminin de spiritualitate", care îmi pare prevalent astăzi în Biserică în urma unei basculări de dată recentă, este acela de a cădea în eroarea ispitirii lui Dumnezeu. Noi știm bine că El este și bun, și drept. Dar, punând mereu accent pe bunătate, riscăm să uităm cât este de drept. În realitate, aceste două atribute nu sunt ca brațele unei balanțe, adică excesul într-o direcție să însemne deficit în cealaltă. Și totuși, mecanismele psihologice ale oamenilor care nu Îl pot cuprinde cu mintea sunt așa fel făcute, încât aici se poate ajunge. Un lucru e clar: la a Doua Venire nu vom ai vedea un Cristos umil, coborându-se mai jos decât servii, născut în iesle, spălând picioarele pescarilor. Ceea ce noi vom vedea, chiar cu ochii noștri, va fi un Cristos în toată mărirea Lui. “Rex tremendae maiestatis”, asta vom vedea. Atunci, după Seceriș nimeni nu va mai putea face nimic. De schimbat, putem să ne schimbăm acum. Noi și lumea. Aceasta este LUPTA la care Regele nostru ne cheamă cât încă este zi. Micile porcărele de acum (care sunt mici în ochii noștri mici), le vom vedea atunci enorme, iar din cauza lor inima noastră va fi cât un purice.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 29.06.2010 at 12:10:27. |
|
|||
|
|||
![]()
Am inteles ceea ce vreti sa spuneti.
Desi, intr-o anumita masura, va dau dreptate, nu pot sa nu-mi amintesc ca o asemenea argumentatie (ce-i drept, dusa la extrem) am citit prima oara pe un site sedevacantist care mergea pana la a nega realitatea revelatiilor Sfintei Faustina. Iertate fie-mi cele de mai sus, si sa nu intelegeti ca va acuz de ceva. E nevoie de mult echilibrul intre traditionalism si modernism, iar realitatea este ca si mesajele de la Fatima, si mesajele transmise Faustinei sunt reale iar noi trebuie sa ne raportam la ambele. |
|
|||
|
|||
![]()
Si la noi in biserici sunt prezente mult mai multe femei decat barbati . Raportul femei-barbati este cam 2/1 - 3/1. Personal cred ca aceasta se intampla datorita faptrului ca a fi credincios inseamna inainte de toate a te supune lui Dumnezeu. Femeile sunt obnisnuite sa se supuna, cele mai multe au cate un barbat de care asculta [mai mult sau mai putin]. Pentru barbati supunerea e mult mai dificila. E doar o parere personala, nu am nimic cu barbatii, no offence.
![]()
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
@Doriana: tocmai, nu prea se mai vorbește despre ierahie și supunere. Preot sau laic e tot aia. Trăiască egalitatea ! Papa ? E președintele episcopilor. Ascultarea e facultativă, trebuie să ascultăm numai de propria conștiință. Și nu era normal să se ajungă aici, dacă se poartă insigne pe care scrie mare "J.C. is my friend" ?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Inca de pe acum trebuie insa sa va spun ca cele mai multe sunt despre Medjugorje... De fapt, banuiesc ca stiti... Pe de alta parte, despre Divina Milostivire am citit, dar nu practic devotiunea; in schimb, dupa fiecare decada de rozariu stiti ce rugaciune spunem.... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cea mai nimerită ilustrare a ce vreau să spun cred că ar fi punerea pe coloane a chiar textelor celor două liturghii romane. Începând cu evaporarea rugăciunii către Arhanghelul Mihail.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 29.06.2010 at 19:08:36. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Marturisirea credintei | antoniap | Biserica Ortodoxa Romana | 72 | 27.12.2013 19:30:21 |
Libertatea credintei | Daniel_7 | Despre Biserica Ortodoxa in general | 10 | 14.09.2011 09:28:24 |
Inceputul credintei... | Man Teo | Generalitati | 143 | 10.09.2011 09:52:42 |
Nevoia credintei | Kronos | Generalitati | 16 | 26.06.2011 17:17:25 |
Universul Credintei TVR | C-tin | Biserica Ortodoxa Romana | 2 | 27.03.2008 23:56:48 |
|