![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
||||
|
||||
|
Creștinii sunt chemați să asculte de poruncile lui Dumnezeu. Virtutea ascultării este esențială și face foarte bine tuturor, fiind remediu al primului păcat capital, cel al mândriei, în mod special pentru spirite mai îndărătnice. Așa cum îmi face impresia (dar mi-aș dori să mă înșel) sunteți dv.
Poruncile lui Dumnezeu sunt de două feluri: -poruncile care au fost date în mod direct de Dumnezeu oamenilor: acestea sunt sintetizate de Decalog și de Porunca Iubirii. De obicei, când spunem "poruncile lui Dumnezeu" ne referim la cele din această categorie. -poruncile date de Dumnezeu oamenilor prin intermediul Bisericii. Noi, creștinii, credem că Biserica este o instituție întemeiată de Cristos și permanent asistată de Spiritul Sfânt. De obicei, prin "poruncile Bisericii" se înțeleg cele din această categorie. Între "poruncile lui Dumnezeu" și "poruncile Bisericii" nu există deosebire de importanță: sunt toate la fel de importante, iar încălcarea oricăreia dintre ele este materie gravă: adică, dacă încălcarea este cu intenție și deliberare suficientă, constituie un păcat grav, care duce la căderea sufletului din starea de grație, fără de care mântuirea nu este cu putință. Pe de altă parte, deosebirea dintre poruncile lui Dumnezeu și poruncile Bisericii (care vin tot de la Dumnezeu, vide supra) aceasta este: poruncile lui Dumnezeu nu pot fi schimbate de Biserică, pe câtă vreme poruncile Bisericii pot fi schimbate de Biserică. Acest lucru se explică prin faptul că Biserica, fiind în ascultare față de Mirele ei, nu poate acționa asupra a ceea ce Mirele în mod personal a hotărât, ci numai asupra a ceea ce Mirele a lăsat la latitudinea ei, împuternicind-o și asistând-o pentru aceasta. Acuma, după ce am prezentat mai în amănunt aceste aspecte teoretice, să trecem la practică: stabilirea a ceea ce creștinii au dreptul moral să mănânce și să nu mănânce este la latitudinea Bisericii. De unde știm asta ? Din Biblie, Actele Apostolilor (cap 10 din câte îmi amintesc) unde se relatează ceea ce au hotărât apostolii în privința cărnii. Deci, urmașii apostoililor care sunt episcopii pot hotărî ceea ce să nu mâncăm. Q.E.D.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 09.06.2010 at 15:44:04. |
|
|
||||
|
||||
|
Si eu m-am mirat cand am auzit ca un fost coleg, intrat in manastire nu mananca decat o data pe zi si atunci foarte putin si niciodata carne. Am scapat de mirare cand am vazut cum se desfasoara o zi in acea manstire. Era atat de multa rugaciune, ca pot indrazni sa spun ca singura mancare dintr-o zi, iti era suficienta pentru mai multe zile.
Hristos a postit pentru ca prin post sfintea firea omeneasca pe care o asumase. Eu nu-mi pun astfel de intrebari: de ce sa nu mananc carne, lapte... atat timp cat parintii ne-au invatat sa nu mancam. Imi este de ajuns raspunsul lor. Ceea ce caut eu prin post, e sa fiu alt om la final - mai bun si mai iubitor. |
|
|
|||
|
|||
|
Stii care este problema Costel?
Eu nu inteleg legatura intre a face foame si a fi mai bun/a te ruga. Adica de ce daca mananci normal (deci rezonabil), nu poti fi bun, sau nu te poti ruga? Nu stiu de ce, mi se pare ca este mai greu asa. Ispita, pofta, foamea, nu te lasa sa te gandesti la rugaciune si chiar iti dau stari de rautate. Nici n-ai putere sa faci nimic. Pe cand daca ai mancat acolo ceva, te simti bine si linistit si te poti concentra pe altceva.
|
|||
|
|||
|
@Mihnea - este ciudat ce spui tu acolo.
Dar cum faci deosebirea atunci. Care porunci sunt ale lui Dumnezeu si care ale bisericii? Si pentru ce face biserica "porunci" si legi ale ei? Si te rog, nu le mai numi porunci, ca ma simt ca la stapan. Eu ma aflu la Tatal de fapt. Eu citisem undeva, mi se pare ca intr-un articol aici pe site, ca postul a fost inventat de unii oameni (iudei) credinciosi, nu de apostoli si nu de biserica. Acum sunt derutata. Poate ca la voi este altfel? Face biserica aceste legi.
|
|||
|
|||
|
Rugaciunea si postul sunt doua aripi cu care zburam la cer.
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
Poruncile Bisericii, în cazul Bisericii mele catolice, sunt sintetizate în "cele 5 porunci ale Bisericii", prezente în orice catehism. Citat:
Citat:
Dumnezeu ne este și Tată, și Stăpân. Când spunem "Domnul nostru", aceasta înseamnă: "Stăpânul nostru" (Dominus, -i = stăpân). Desigur, acest lucru nu este valabil pentru toată lumea. În locul lui Dumnezeu, putem sluji altui stăpân. Recunoscându-L pe Cristos înviat, apostolul Toma cade în genunchi și spune: Domnul meu și dumnezeul meu (Dominus et deus). Așa se cuvine să facem și noi, că despre noi Domnul și Dumnezeul nostru a spus că vom fi fericiți dacă nu vom vedea, dar vom crede. Și despre El, sfânta liturghie în rit răsăritean spune: "Că nu vrei, STĂPÂNE, să pierzi făptura....". Și tot despre El, sfânta liturghie în rit apusean cântă împreună cu îngerii: "Sanctus...DOMINUS deus Sabaoth". Citat:
Da, așa cum vă spuneam, Biserica face aceste legi și ea (și numai ea) le poate desface. Biserica stabilește dacă și când să postim și în ce fel anume.
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 09.06.2010 at 21:47:35. |
|
|
||||
|
||||
|
Vazatorul de Dumnezeu , Moise , doar dupa o ajunare de 40 de zile a indraznit sa se urce in varful Muntelui Sinai si sa primeasca Tablele cu cele 10 Porunci ( Iesire 24,18 ) . Cum arata si Sfantul Vasile cel Mare , Moise "n-ar fi avut curajul sa se apropie de varful ce fumega prin prezenta dumnezeirii , daca nu s-ar fi inarmat cu postirea . A postit si astfel a putut sa vorbeasca cu Dumnezeu ". Iata cat de veche e postirea draga Sofia !
|
|||
|
|||
|
Îndrăznesc să vă amintesc că porunca postului a fost pusă de Dumnezeu (dragă Sofia) încă de la începutul creației:
”Și Domnul Dumnezeu i-a dat lui Adam porunca și-a zis: "Din toți pomii raiului poți să mănânci, dar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, cu moarte vei muri !" (Facere 2, 16-17) Adică poți mânca din toți, dar să te înfrânezi a mânca dintr-unul. Postul este înfrânare. Omuul nu s-a înfrânat, nu a păzit porunca lui Dumnezeu și iată unde a ajuns ! Deci chiar dacă te sâcâie foamea puțin, roagă-te și ea va trece, nu o vei mai simți. Și vei scăpa și de gândirea și de atitudinea asta de răzvrătită, te asigur. Că te răzvrătești împotriva lui Dumnezeu de fapt, nu a oamenilor. Postul ne smerește, iar smerenia este neapărat necesară mântuirii. Nu ne putem mântui fiind răzvrătiți, nici pe Dumnezeu, nici pe oameni, pe nimeni. Să nu ai nici o îndoială. Iartă-mă, sper că acum ai înțeles care este originea postului. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
|
||||
|
||||
|
" Sacrificiul alimentar " nu aduce roade , de nu este dublat , in aceasta perioada , de multa rugaciune , de dorinta de afi mai buni , mai iertatori , mai ingaduitori cu cei de langa noi . Maine in Biserica noastra , in Duminica a IV-a dupa Rusalii vom auzi din Sfanta Evanghelie dupa Matei capitolul 8 , versetele 5-13 unde se infatiseaza minunea vindecarii slugii sutasului , ce ne arata clar ca acolo unde exista credinta adevarata , Dumnezeu va lucra spre binele nostru ascultandu-ne rugaciunile noastre . Pe site-ul nostru exista un cuvant plin de intelepciune a Sfantului Ioan Gura de Aur , din care avem multe de invatat mai ales in aceasta perioada a postului :www.crestinortodox.ro/sarbatori/sfantul-ioan-gura-aur/vindecarea-slugii-sutasului-sfantul-ioan-gura-aur-96172.html
| Moduri de afișare | |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Postul Sfintilor Apostoli | mirelat | Sfintii Apostoli Petru si Pavel | 35 | 14.06.2015 19:33:52 |
| Iertarea lui Petru si repunerea lui intre apostoli | Ana-Maria N | Sfintii Apostoli Petru si Pavel | 5 | 22.05.2012 13:13:02 |
| La Multi Ani PETRU si PAVEL | Melissa | Generalitati | 11 | 29.06.2011 22:23:27 |
| Imbratisarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel | vesalonmaricica | Intrebari utilizatori | 2 | 31.05.2010 11:56:09 |
| Lansare de Micromonografie a Bisericii " Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Chichis | cristiboss56 | Resurse ortodoxe on-line | 0 | 29.05.2010 16:29:29 |
|
|