Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM
Definitia ta are un scop, judeca (cel putin eu asta simt din start)...pe cand a mea ar fi o realitate, extrem de obiectiva, pentru ca mie daca imi spune cineva...cu ochii injectati de bautura, ca e crestin...eu chiar il cred, pentru stiu sa aud fiecare litera, si astfel daca omul spune " Sunt crestin!!", eu asta inteleg, si am obligatia sa aud ce imi zice el, in orice stare ar fi...si nu sa aud ce imi spun eu!
|
Nu pot judeca și nici spune despre un om care e biruit de un păcat că nu este creștin. Nu pot face asta pentru că mă uit în viața mea. Au fost uneori perioade lungi (prea lungi) când am fost învins de o patimă sau alta. Nici acum nu sunt deloc în afara oricărui pericol.
Citat:
Atat escapada unui tip crestin, cat si a betivul care nu are de gand sa se schimbe ( desi asta presupune o atenta monitorizare, si o interventie dupa o saptamana, ca sa poti afirma ca nu are de gand sa se schimbe, desi, poate ca el in fiecare zi incearca...si nu reuseste) sunt crestini, crestini pacatosi, mai putin pacatosi..cu caderi, unul mai puternic decat celalat...dar CRESTINI.
|
Deci nu contează ce face un om, că e un bețiv, că altul e un desfrânat, altul criminal poate, nu contează că lor nici prin cap nu le trece să-și schimbe viața, ei sunt creștini. (Repet ce zici să fiu sigur că am înțeles bine. În același timp sunt uluit)
Citat:
Pai nici un ortodox nu primeste titlul de crestin din partea unui NP, dar sunt retrogradati fara mila de catre NP...cu totii la gramada, ca la Auschwitz, preotii farisei, crestinii ortodocsi superficiali si pacatosi, in fruntea clasamentului pacatosilor de pe Terra.
|
N-o lua nici chiar așa. Nu doar eu am înmânat ortodocșilor diplome de creștin în dreapta și-n stânga aici pe forum, au făcut-o destui alti NP. Ba încă am înțeles din onele postări ortodoxe că e valabilă și reciproca: până și eu aș putea fi creștin. Bine, unul unul eretic și schismatic, e adevărat dar...
Citat:
Conteaza foarte mult cum traieste, ce crede, si ce vorbeste un crestin, orice crestin...pentru ca asta reflecta starea lui duhovniceasca, transfigurarea lui, si frumusetea sufletului sau, daaar...nu putem cu totii sa ne manifestam la fel, sa parcurgem la unison drumul spre mantuire, pentru ca suntem diferiti, unii mai slabi, altii mai puternici, unii mai perseverenti, altii mai luand si pauze...
Nu poti spune despre cineva care cade, ca nu mai e crestin...in virtutea acestui lucru, pentru ca e ca si cum te pronunti asupra sufletului lui, suflet pe care numai el si-l cunoaste, si Dumnezeu...in rest fiecare privind cu ochii sufletului sau...spre al altora, dar fara a fi indicat sa tragem astfel de concluzii dramatice.
|
Asta chiar că o cred aproape toți NP.
Citat:
Cum sa zici despre altcineva ca nu e crestin pentru ca bea, dar acelasi protestant...afirma vreodata acest lucru despre el...atunci cand barfeste, judeca, sau e valabil numai pentru ortodocsii " superficiali" si necrestini?
|
Nu, orice păcat duce la moarte după o definiție biblică. Sunt NP care bârfesc și judecă dar nu doar acestea-s păcatele lor. Și la NP se comit cam toate păcatele omenești. Doar că pe cei care stăruie în ele si nu se pocăiesc nu-i considerăm a fi creștini ci doar NP.
Încă una (serie) și mă duc:
Dacă cineva zice că e creștin, indiferent câte păcate face, indiferent de faptul că stăruie în ele, el este și va rămâne un creștin. Propoziție adevărată?