![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dumnezeu sa ne ajute sa ducem alegem Calea, Adevarul si Viata! |
|
||||
|
||||
![]()
SI totusi -- cum poate sa fie o ascultare folositoare cand de fapt incalca una dintre poruncile lui Dumnezeu, aceea de a cinsti ziua Domnului (care la noi se mai traduce si prin a merge la biserica duminica). Adica il cinstesti pe Dumnezeu prin necinstire -- sau cum altfel?
Si da, poate ce spuneti despre ascultare si smerenie ar avea sens daca ai merge la biserica din mandrie. Dar eu, cel putin, nu merg la biserica din mandrie, nici din obligatie, ci din bucurie. Deci... Citat:
La inceput Sf Impartasanie se dadea la fiecare in mana, dar din nou, aceasta practica a trebuit schimbata fiindca oamenii erau superstitiosi si in loc sa o consume pe loc, o luau acasa si o tineau de talisman, comitand astfel sacrilegiu. Si exemplele pot continua la nesfarsit, concluzia fiind ca nu incremenirea in trecut si in practici din trecut este caracteristica Ortodoxiei, si de fapt Bisericii Universale, ci urmarea caii celei drepte. Last edited by Noesisaa; 27.03.2010 at 14:34:38. |
|
|||
|
|||
![]()
dupa cate stiu eu Pastele, cozonacul si ouale nu se sfintesc ci se binecuvanteaza spre hrana, noua asa ne spune preotul, mai bine intrebati duhovnicul...
|
|
||||
|
||||
![]()
Avand in vedere cele ce s-au scris pana acum la acest subiect, eu nu inteleg de ce ne mai revoltam atunci cand ateii spun ca religia consta intr-o atitudine de "crede si nu cerceta" si ca in institutia ortodoxiei intri dar iti lasi creierul la usa pentru ca iti va fi netrebuincios acolo.
Argumentele aduse de Fani si Noesissaa au fost "desfiintate" pe motiv de razvratire si lipsa de ascultare / smerenie. Pe mine ma ia Zaharia in ras pe motiv de capacitate de "analiza si sinteza". Eu stau si va-ntreb: de ce ne-a inzestrat Dumnezeu cu inteligenta daca rolul nostru pe acest pamant e sa facem ascultare oarba si nimic mai mult. Si nu ascultarea in sine ma deranjeaza, va rog sa nu intelegeti gresit, ci faptul ca nu e loc de intors in momentul in care sesizezi neconcordante intre milioanele de canoane facute de om si Sfintele Evanghelii!!! Ti se vara imediat pe gat conceptul de neascultare, ba te lovesti de poruncile bisericesti (a caror ratiune de a exista mie una imi scapa), ba hulesti, ba.... Eu ma voi opri aici in aceasta discutie. Doamne ajuta!
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Posibil sa fii ca mine din Bucovina sau Moldova, unde nu avem notiunea de Pasti ca in Ardeal sau restul tarii. Eu stiu ca am ramas foarte mirata cand eram in SUA si am fost la slujba de Inviare la biserica romaneasca unde multi, inclusiv preotul, erau ardeleni si s-au impartit pahare pe jumatate vin pe jumatate paine. Am intrebat si mi-au spus ca astea-s Pastile. Eu asa ceva pana atunci nu vazusem. :D La noi se da anafura cand se sfintesc cosurile cu mancare, dar nimic cu vin sau ceva de genul. Pastile nu e echivalent cu pasca pe care o avem noi. :D |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar, daca ni se spune sa nu mergem in acea duminica la biserica, noi vrem cu tot dinadinsul sa merge.; daca ni se da voie sa mergem, dar sa nu atingem cele sfinte, noi vrem sa le si atingem. Vezi in ce consta neascultarea? In permanenta cracnire a noastra. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
A trecut mileniu după mileniu. Dar cât de mult continuăm să semănăm Evei ! Oare chiar a spus Biserica noastră să nu venim în contact cu cele sfinte în anumite zile ?
|
|||
|
|||
![]()
In Ardeal, Banat pastile se fac din paine si vin, painea se face la prescurarie, miercurea se duc la biserica painea si vinul (alb) si se tin pana la slujba invierii.
Inainte de a se da Pastile la credinciosi, painea se taie cubulete si se amesteca cu vinul. Dimineata pe stomacul gol, se spune de 3 ori Hristos a Inviat, si o persoana din familie, raspunde: Adevarat a Inviat, si se iau 3 lingurite de Pasti. La tara, adica la sat, una din familii, baga Pastile in biserica(asta e expresia folosita), fie o data sau trei ani la rand. Tot in ziua de miercuri, dupa Sf. Slujba, familia va da si o masa, cu bucate de post, de obicei ciorba de legume, si fasole frecata cu varza murata calita. Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu de exemplu nu stiam ca se iau numai trei linguri, si am mancat tot ditamai paharul pe inima goala. M-am cam ametit, vinul era cam tare si eu neobisnuita cu asemenea lucruri dimineata. ![]() |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum sa procedez cu ai mei ca ei sa-L primeasca pe Domnul? | teodoraianys | Generalitati | 4 | 04.04.2012 23:55:18 |
|