Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.03.2010, 13:18:50
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Fratii de discutie, in cazul acesta doamna Coralina , nu inteleg si nu cred lucri simple desprinse sau citate direct din ,, Catehismul Ortodox" dara-mi-te sa poata patrunda singura sensul unei pericope evenghelice. Din lipsa de sustinere din partea dumneaei am renuntat sa mai discut f. multe lucri . Insa asa cum am mai spus stiu doar ca ,, rationeaza, analizeaza si sintetizeaza... spre ce folos , in acest caz ????Asta pe de o parte iar pe de alta o intreb si pe ea asemeni Sophiei si ca si pe Fany : Maica Domnului in ce va foloseste ca model de smerenie si ascultare, ca si canon(norma de vietuire ortodoxa) si ca si pilda ? Spuneti dara voi si marturisiti !! Este smerenia Maicii Domnului hotarirea voastra de viata ? De cite ori ati spus insiva : ,,iata roaba Domnului, fie mie dupa cuvintul Sau" ! Cum ati trait liturghia zilei Sale si cu ce hotariri dornice sa va innoiasca viata ati plecat acasa dupa terminarea slujbei. Cu ce v-ati folosit de aceasta mareata zi ?... poate tocmai cu alegerea nesupunerii , spre risul si desfatarea celui ce vineaza sufletele mindre !!
De polemica suntem buni toti , dar de facut, cum si ce facem ?: ,,... taci tu, sa vorbeasca faptele tale " (Ev. Matei !)
Intr-adevar, la smerenia Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu se ajunge extrem de greu. ,,Lasa-te modelat pentru Imparatia lui Dumnezeu!'' - spunea un mare duhovnic. Iar acest lucru este anevoios, caci , iata, lupt cu mine, cu orgoliile mele. Vine cineva si-mi spune ca n-am dreptate. Ce fac? Am doua variante: las capul in jos si ma corectez sau lupt sa-mi salvez orgoliul. In functie de alegerile pe care le fac zilnic, fac voia lui Dumnezeu sau a celui rau.

Dumnezeu sa ne ajute sa ducem alegem Calea, Adevarul si Viata!
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 14:31:43
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

SI totusi -- cum poate sa fie o ascultare folositoare cand de fapt incalca una dintre poruncile lui Dumnezeu, aceea de a cinsti ziua Domnului (care la noi se mai traduce si prin a merge la biserica duminica). Adica il cinstesti pe Dumnezeu prin necinstire -- sau cum altfel?

Si da, poate ce spuneti despre ascultare si smerenie ar avea sens daca ai merge la biserica din mandrie. Dar eu, cel putin, nu merg la biserica din mandrie, nici din obligatie, ci din bucurie. Deci...

Citat:
Nu exista modernitate in ortodoxie, sau ca s-au schimbat lucrurile intre timp, si au mai evoluat. NU !
De asta spuneam in alta parte ca nu trebuie confundat traditionalismul cu Ortodoxia. Sigur ca s-au schimbat lucrurile de-a lungul timpului. Pe alt thread am dat exemplul spovedaniei care initial era public si mai apoi a devenit privata din diferite considerente. Important este sa se mentina "calea cea dreapta." Gresit ar fi fost sa se desfiinteze spovedania cu totul, fiindca erau probleme serioase cu ea fiind publica. Dar in intelepciunea ei Biserica a hotarat sa schimbe doar forma, nu esenta.
La inceput Sf Impartasanie se dadea la fiecare in mana, dar din nou, aceasta practica a trebuit schimbata fiindca oamenii erau superstitiosi si in loc sa o consume pe loc, o luau acasa si o tineau de talisman, comitand astfel sacrilegiu.

Si exemplele pot continua la nesfarsit, concluzia fiind ca nu incremenirea in trecut si in practici din trecut este caracteristica Ortodoxiei, si de fapt Bisericii Universale, ci urmarea caii celei drepte.

Last edited by Noesisaa; 27.03.2010 at 14:34:38.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 15:39:51
sashio sashio is offline
Junior Member

Data înregistrării: 16.10.2009
Implicit

dupa cate stiu eu Pastele, cozonacul si ouale nu se sfintesc ci se binecuvanteaza spre hrana, noua asa ne spune preotul, mai bine intrebati duhovnicul...
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 16:18:30
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Avand in vedere cele ce s-au scris pana acum la acest subiect, eu nu inteleg de ce ne mai revoltam atunci cand ateii spun ca religia consta intr-o atitudine de "crede si nu cerceta" si ca in institutia ortodoxiei intri dar iti lasi creierul la usa pentru ca iti va fi netrebuincios acolo.
Argumentele aduse de Fani si Noesissaa au fost "desfiintate" pe motiv de razvratire si lipsa de ascultare / smerenie. Pe mine ma ia Zaharia in ras pe motiv de capacitate de "analiza si sinteza". Eu stau si va-ntreb: de ce ne-a inzestrat Dumnezeu cu inteligenta daca rolul nostru pe acest pamant e sa facem ascultare oarba si nimic mai mult. Si nu ascultarea in sine ma deranjeaza, va rog sa nu intelegeti gresit, ci faptul ca nu e loc de intors in momentul in care sesizezi neconcordante intre milioanele de canoane facute de om si Sfintele Evanghelii!!! Ti se vara imediat pe gat conceptul de neascultare, ba te lovesti de poruncile bisericesti (a caror ratiune de a exista mie una imi scapa), ba hulesti, ba....
Eu ma voi opri aici in aceasta discutie.

Doamne ajuta!
Vechi 27.03.2010, 16:47:31
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sashio Vezi mesajul
dupa cate stiu eu Pastele, cozonacul si ouale nu se sfintesc ci se binecuvanteaza spre hrana, noua asa ne spune preotul, mai bine intrebati duhovnicul...

Posibil sa fii ca mine din Bucovina sau Moldova, unde nu avem notiunea de Pasti ca in Ardeal sau restul tarii. Eu stiu ca am ramas foarte mirata cand eram in SUA si am fost la slujba de Inviare la biserica romaneasca unde multi, inclusiv preotul, erau ardeleni si s-au impartit pahare pe jumatate vin pe jumatate paine. Am intrebat si mi-au spus ca astea-s Pastile. Eu asa ceva pana atunci nu vazusem. :D

La noi se da anafura cand se sfintesc cosurile cu mancare, dar nimic cu vin sau ceva de genul.

Pastile nu e echivalent cu pasca pe care o avem noi. :D
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 16:47:45
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
SI totusi -- cum poate sa fie o ascultare folositoare cand de fapt incalca una dintre poruncile lui Dumnezeu, aceea de a cinsti ziua Domnului (care la noi se mai traduce si prin a merge la biserica duminica). Adica il cinstesti pe Dumnezeu prin necinstire -- sau cum altfel?
S-a spus doar, ca exista posibilitatea de a sta mai la o parte, fara a atinge cele sfinte.
Dar, daca ni se spune sa nu mergem in acea duminica la biserica, noi vrem cu tot dinadinsul sa merge.; daca ni se da voie sa mergem, dar sa nu atingem cele sfinte, noi vrem sa le si atingem. Vezi in ce consta neascultarea? In permanenta cracnire a noastra.
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 17:00:46
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Dar, daca ni se spune sa nu mergem in acea duminica la biserica, noi vrem cu tot dinadinsul sa merge.; daca ni se da voie sa mergem, dar sa nu atingem cele sfinte, noi vrem sa le si atingem. Vezi in ce consta neascultarea? In permanenta cracnire a noastra.
Cu mii de ani în urmă, Dumnezeu i-a așezat pe primii oameni într-un loc minunat, creat anume pentru ei: era raiul pe pământ. După un timp de probă, Dumnezeu avea intenția să îi mute, cu tot cu trup, în Cer. El le-a dat grădina Edenului să o administreze și să se bucure de toate plantele și animalele pe care le-a creat pentru oameni. Cu o singură excepție: un singur lucru le-a cerut Dumnezeu să nu facă, anume să guste din fructul unui măr. Ei bine, nu scrie că Eva s-ar fi bucurat, pe rând, de fructele minunate ale raiului, ci mai degrabă înțelegem că s-a dus direct la pomul la care nu avea voie. Și cum stătea ea așa, întrebându-se ce logică să fi avut Dumnezeu de a face o asemenea interdicție, iată a apărut șarpele. El a întrebat-o "Oare chiar a spus Dumnezeu să nu gustați din acestea ?" Oare nu cumva asemenea oprire absurdă nu vine direct de la Dumnezeu ? Poate că nu s-a înțeles bine ce a spus Dumnezeu. Poate că s-a referit la o altă etapă istorică, poate că El a crezut că Eva nu ar avea capacitatea tehnică de a gusta din merele cu pricina !
A trecut mileniu după mileniu. Dar cât de mult continuăm să semănăm Evei ! Oare chiar a spus Biserica noastră să nu venim în contact cu cele sfinte în anumite zile ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 17:10:23
mirabela mirabela is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Implicit

In Ardeal, Banat pastile se fac din paine si vin, painea se face la prescurarie, miercurea se duc la biserica painea si vinul (alb) si se tin pana la slujba invierii.

Inainte de a se da Pastile la credinciosi, painea se taie cubulete si se amesteca cu vinul.

Dimineata pe stomacul gol, se spune de 3 ori Hristos a Inviat, si o persoana din familie, raspunde: Adevarat a Inviat, si se iau 3 lingurite de Pasti.

La tara, adica la sat, una din familii, baga Pastile in biserica(asta e expresia folosita), fie o data sau trei ani la rand. Tot in ziua de miercuri, dupa Sf. Slujba, familia va da si o masa, cu bucate de post, de obicei ciorba de legume, si fasole frecata cu varza murata calita.

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Posibil sa fii ca mine din Bucovina sau Moldova, unde nu avem notiunea de Pasti ca in Ardeal sau restul tarii. Eu stiu ca am ramas foarte mirata cand eram in SUA si am fost la slujba de Inviare la biserica romaneasca unde multi, inclusiv preotul, erau ardeleni si s-au impartit pahare pe jumatate vin pe jumatate paine. Am intrebat si mi-au spus ca astea-s Pastile. Eu asa ceva pana atunci nu vazusem. :D

La noi se da anafura cand se sfintesc cosurile cu mancare, dar nimic cu vin sau ceva de genul.

Pastile nu e echivalent cu pasca pe care o avem noi. :D
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 17:16:57
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Cu mii de ani în urmă, Dumnezeu i-a așezat pe primii oameni într-un loc minunat, creat anume pentru ei: era raiul pe pământ. După un timp de probă, Dumnezeu avea intenția să îi mute, cu tot cu trup, în Cer. El le-a dat grădina Edenului să o administreze și să se bucure de toate plantele și animalele pe care le-a creat pentru oameni. Cu o singură excepție: un singur lucru le-a cerut Dumnezeu să nu facă, anume să guste din fructul unui măr. Ei bine, nu scrie că Eva s-ar fi bucurat, pe rând, de fructele minunate ale raiului, ci mai degrabă înțelegem că s-a dus direct la pomul la care nu avea voie. Și cum stătea ea așa, întrebându-se ce logică să fi avut Dumnezeu de a face o asemenea interdicție, iată a apărut șarpele. El a întrebat-o "Oare chiar a spus Dumnezeu să nu gustați din acestea ?" Oare nu cumva asemenea oprire absurdă nu vine direct de la Dumnezeu ? Poate că nu s-a înțeles bine ce a spus Dumnezeu. Poate că s-a referit la o altă etapă istorică, poate că El a crezut că Eva nu ar avea capacitatea tehnică de a gusta din merele cu pricina !
A trecut mileniu după mileniu. Dar cât de mult continuăm să semănăm Evei ! Oare chiar a spus Biserica noastră să nu venim în contact cu cele sfinte în anumite zile ?
Si dumneata domnule faci parte din categoria celor carora chiar daca li se arata precis, cu trimiteri, crezi tot ce voiesti dumneata , ignorind adevarul ?. Pacat de asemenea scapari ! Frumoasa povestea de la inceputul postarii ... dar de unde ai scos-o ?
Reply With Quote
Vechi 27.03.2010, 17:43:29
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirabela Vezi mesajul
In Ardeal, Banat pastile se fac din paine si vin, painea se face la prescurarie, miercurea se duc la biserica painea si vinul (alb) si se tin pana la slujba invierii.

Inainte de a se da Pastile la credinciosi, painea se taie cubulete si se amesteca cu vinul.

Dimineata pe stomacul gol, se spune de 3 ori Hristos a Inviat, si o persoana din familie, raspunde: Adevarat a Inviat, si se iau 3 lingurite de Pasti.

La tara, adica la sat, una din familii, baga Pastile in biserica(asta e expresia folosita), fie o data sau trei ani la rand. Tot in ziua de miercuri, dupa Sf. Slujba, familia va da si o masa, cu bucate de post, de obicei ciorba de legume, si fasole frecata cu varza murata calita.
Ei, ca sa vezi ca ortodoxia nu e la fel peste tot, asa ceva e neauzit in Bucovina. :D SI ca sa vezi ca ortodoxia nu sta in lucrurile astea de forma mai mult.
Eu de exemplu nu stiam ca se iau numai trei linguri, si am mancat tot ditamai paharul pe inima goala. M-am cam ametit, vinul era cam tare si eu neobisnuita cu asemenea lucruri dimineata.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum sa procedez cu ai mei ca ei sa-L primeasca pe Domnul? teodoraianys Generalitati 4 04.04.2012 23:55:18