Citat:
În prealabil postat de topcat
E bine de tinut minte
Corect
De ce?
|
Pentru ca intr-un sistem moral, ceea ce conteaza in primul rand e reperul, sistemul de referinta. Spuneai mai sus ca poti fi moral si cu un caine, in principiu nu ot (sigur, depinde de sistemul de referinta pe care il alegi pentru sustemul moral, dar nu ai ce sistem de referinta sa alegi astfel incat sa poti spune ca esti moral cu un caine). Binele si raul nu pot fi judecate in cadrul unui sistem decat prin raportare la ceva. Spre exemplu: sa ucizi este rau - de ce? in lipsa sistemului de valori crestine, intr-adevar desavarsit de Hristos (nu inteleg de ce spui ca nici el nu-si respecta propria morala, nu e deloc adevarat dar oricum da argumente), prin care reperul fundamental este desavarsirea, mantuirea, indumnezeirea, viata vesnica, nu are nici o logica sa condamni omorul. Da-mi tu un exemplu de sistem etic (sau de morala atee cum ii zici tu) in care poti sa condamni omorul facand abstractie de principiile crestine si sa aiba sens.
De ce spui ca, capcana avea gura in partea cealalta, explica-te pana la capat ca nu pot ghici (si oricum la orele la care scriu eu de obicei nu mai functioneaza decat 20% din neuroni).
Dumnezeu a spus intr-adevar sa ne iubim unii pe altii, ceea ce implica sa te iubesti si pe tina insuti desigur, dar nu vad de ce "mai intai" pe tine si apoi pe altii. Din punctul meu de vedere ar trebui sa te iubesti kla fel de mult cum ii iubesti si pe altii.