![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]()
Atunci cand un om NU POATE sa plineasca cele ale Bisericii...sau sa inteleaga pe deplin ceea ce spune un OM de talia parintelui Cleopa (spre ex) corect este (din punctul meu de vedere) sa spuna asa:
Eu nu inteleg.. sau nu pot face... sau nu vreau sa fac... ceea ce acest parinte spune..NU sa spuna este prea aspru! [COLOR=Black]Sa invatam odata pentru totdeauna sa nu mai lepadam ca pe ceva gresit ceea ce noi nu putem face sau intelege! [/COLOR]Cuvinte de genul, cine este el la urma urmei, de cere acestea? Cine sunt cei din Biserica ca sa respect ce spun? Ei sunt oameni ca noi! Da! e drept, dar au primit in DAR la hirotonie [COLOR=Red]Duhul Sfant[/COLOR]. ASta ii face diferiti de noi (sau de unii dintre noi, cel putin). Unii il inmultesc si ajung sfinti in calendare, altii il indeparteaza prin propriile caderi..Asta Domnul o stie si o va judeca la timpul potrivit, nu noi. De aceea chiar de studiem teologia e bine sa tinem cont ca ei au in plus fata de "noi" teologii...9 ani prin pustie ( unii, altii o viata intreaga prin pustie)....9 ani de lupta fata catre fata cu diavolul. Ori daca noi, "teologii de lume" nu putem stapani (nici macar) trupul nostru darmite sa tinem vrasmasul la distanta de [COLOR=Red]inima[/COLOR] si [COLOR=Red]mintea[/COLOR] noastra Cred ca ar trebui alese mai cu grija cuvintele.. Generalizarea este o mare gresala! Cum ar spune parintele meu Teofan, ne asiguram drumul spre Iad, pavandu-l cu intentii bune.... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() pentru a intelege nmai multe despre ce am dorit eu sa spun aici vezi acest topic: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=4736 si acesta http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=4744 sunt doar 2 exemple de viata desavarstita...daca mai cauti vei mai gasi. |
|
|||
|
|||
![]()
Cu rare exceptii, numai calugarii au dat oameni duhovnicesti. Asta din pricina ca viata de cuplu exercita o puternica influenta lumeasca asupra mintii credinciosului, dupa cum spune Sf. Pavel "Omul casatorit se straduieste sa plac sotiei/sotului, nu lui Dumnezeu".
32. Dar eu vreau ca voi să fiți fără de grijă. Cel necăsătorit se îngrijește de cele ale Domnului, cum să placă Domnului. 33. Cel ce s-a căsătorit se îngrijește de cele ale lumii, cum să placă femeii. 34. Și este împărțire: și femeia nemăritată și fecioara poartă de grijă de cele ale Domnului, ca să fie sfântă și cu trupul și cu duhul. Iar cea care s-a măritat poartă de grijă de cele ale lumii, cum să placă bărbatului. (1 Corinteni cap. 7) Tot sfântul apostol spune ca 14. Omul firesc nu primește cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie și nu poate să le înțeleagă, fiindcă ele se judecă duhovnicește. 15. Dar omul duhovnicesc toate le judecă, pe el însă nu-l judecă nimeni (1 Corinteni cap. 2) adica omul duhovnicesc întelege lucrurile celorlalti oameni dar ceilalti nu înteleg lucrurile lui. nimeni nu-l judeca, adica omul duhovnicesc întelege lucrurile celorlalti oameni dar ceilalti nu pot patrunde gândurile lui. Si tot Pavel spune ca 7. Iar de basmele cele lumești și băbești, ferește-te și deprinde-te cu dreapta credință. 8. Căci deprinderea trupească la puțin folosește, dar dreapta credință spre toate este de folos, având făgăduința vieții de acum și a celei ce va să vină. (1 Timotei cap. 4) adica inspiratia divina constituie o cunoastere mai profunda decât cunoasterea ce decurge din experienta vietii de familie sau alte experiente lumesti. Solutia nu este ca toti sa devina celibatari. Sfântul Pavel ne da solutia: 29. Și aceasta v-o spun, fraților: Că vremea s-a scurtat de acum, așa încât și cei ce au femei să fie ca și cum n-ar avea. (1 Corinteni cap.7) Daca oamenii casatoriti ar trai asa ar gândi si ei ca si calugarii înduhovniciti si nu si-ar mai pune întrebari retorice ca cea care a lansat topicul. Dar e drept ca multi, poate cei mai multi calugari ramân la o întelegere superficiala a problemelor duhovnicesti, devenind fie prea îngaduitori fie prea aspri, bazându-se pe parerea si studiul lor nu pe inspiratia divina atunci când spun ceva sau dau o îndrumare. Însa în rândul preotilor de mir dezastrul este mai mare, sunt rari cei cu experienta în problemele mistice si ascetice. În concluzie,fiecare asculta de cine vrea, dar sa avem grija sa nu regretam ulterior. |
|
|||
|
|||
![]()
Scuze pentru mesajul anterior, îl postez din nou fara greseli:
Cu rare exceptii, numai calugarii au dat oameni duhovnicesti. Asta din pricina ca viata de cuplu exercita o puternica influenta lumeasca asupra mintii credinciosului, dupa cum spune Sf. Pavel: 32. ...Cel necăsătorit se îngrijește de cele ale Domnului, cum să placă Domnului. 33. Cel ce s-a căsătorit se îngrijește de cele ale lumii, cum să placă femeii. 34. Și este împărțire: și femeia nemăritată și fecioara poartă de grijă de cele ale Domnului, ca să fie sfântă și cu trupul și cu duhul. Iar cea care s-a măritat poartă de grijă de cele ale lumii, cum să placă bărbatului. (1 Corinteni cap. 7) Tot sfântul apostol spune ca 14. Omul firesc nu primește cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sunt nebunie și nu poate să le înțeleagă, fiindcă ele se judecă duhovnicește. 15. Dar omul duhovnicesc toate le judecă, pe el însă nu-l judecă nimeni . (1 Corinteni cap. 2) Adica omul duhovnicesc întelege lucrurile celorlalti oameni dar ceilalti nu înteleg lucrurile lui. Si tot Pavel spune ca 7. Iar de basmele cele lumești și băbești, ferește-te și deprinde-te cu dreapta credință. 8. Căci deprinderea trupească la puțin folosește, dar dreapta credință spre toate este de folos, având făgăduința vieții de acum și a celei ce va să vină. (1 Timotei cap. 4) Adica inspiratia divina constituie o cunoastere mai profunda decât cunoasterea ce decurge din experientele lumesti. Solutia nu este ca toti sa devina celibatari ci dupa cum spune tot Pavel: 29. Și aceasta v-o spun, fraților: Că vremea s-a scurtat de acum, așa încât și cei ce au femei să fie ca și cum n-ar avea. (1 Corinteni cap.7) Daca oamenii casatoriti ar trai asa ar gândi si ei ca si calugarii înduhovniciti si nu si-ar mai pune întrebari retorice ca cea care a lansat topicul. Dar e drept ca multi, poate cei mai multi calugari ramân la o întelegere superficiala a problemelor duhovnicesti, devenind fie prea îngaduitori fie prea aspri, bazându-se pe parerea si studiul lor nu pe inspiratia divina atunci când spun ceva sau dau o îndrumare. Însa în rândul preotilor de mir dezastrul este mai mare, sunt rari cei cu experienta în problemele mistice si ascetice. În concluzie,fiecare asculta de cine vrea, dar sa avem grija sa nu regretam ulterior. |
|
|||
|
|||
![]()
Aproape toate cartile duhovnicesti sunt scrise de calugari iar cele care saunt scrise de mireni sunt bazate tot pe cele scrise de calugari. Spiritualitatea Parintilor este înca recunoscuta ca adevarata spiritualitate a Bisericii. Daca unii vor sa vina cu o spiritualitate noua, sa o prezinte, nu sa atace pe acesti parinti fara a oferi nimic în schimb.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poate iti vine greu sa crezi, dar orice om poate gresi, indiferent cat de induhovnicit il credem noi. Cunoasterea pe care o are nu vine exclusiv de la Duhul Sfant ci si de la oameni, carti, etc. Iar daca sursa aceasta pamanteasca de informare este incompleta sau gresita atunci si ideile construite in jurul ei pot fi gresite. Chiar si avand descoperiri de la Dumnezeu, un om nu este scutit de ispite si ispitit fiind nu inseamna ca nu poate sa greseasca! Avem suficiente exemple in Traditiei, dar uitam sa ne raportam la Traditie pe care o invocam fara sa o cunoastem si nici macar nu ne straduim sa o cunoastem pentru ca ne-am obisnuit cu niste pareri caldicele, o imagine idealista care ne convine si in felul asta ne culcam pe o ureche. Un exemplu clar in aceasta directie este chestiunea cu "necuratia femeii" si Fani a venit cu exemple clare despre modul corect, ortodox de a ne raporta la aceasta problema, mod care in ziua de azi s-a pierdut prin habotnicie si ascultare oarba. E drept ca nimeni nu le poate sti pe toate si e bine ca acolo unde nu exista cunoastere sa existe ascultare, dar undeva in spate trebuie sa existe si o explicatie. Nu cred ca un calugar nu se poate raporta corect la problemele din societate, sa nu uitam ca tocmai un calugar a sustinut casatoria preotilor, insa astfel de calugari care sa dovedeasca o astfel de intelegere profunda a naturii umane si a realitatilor din lume, ei insisi traind departe de lume sunt mai rari in ziua de azi. Poate nu erau multi nici atunci, dar a fost omul potrivit la locul potrivit. Protestele lui "ory" poate sunt indreptatite pe undeva, poate candva cumva s-a izbit de o atitudine pe care a gasit-o absurda si lipsita de intelegere fata de unii tineri care poate sunt mai mult victime ale societatii in care traim decat un soi de agenti ai raului cum prefera sa-i vada unii. Insa pacatuieste generalizand, trecand la cealalta extrema si afirmand ca un om in varsta nu poate intelege problemele unui tanar, ceea ce nu e asa, daca acel om este un om duhovnicesc. Mai mult, tinerii au nevoie de sfaturi din partea unui astfel de om, un alt tanar putin probabila re experienta de viata necesara pentru un gand bun, de adolescenti ce sa mai vorbim? Ca astfel de oameni nu se gasesc pe toate drumurile si in toate manastirile e o alta chestiune si nu de putine ori ajung sa se planga ca au cautat ce era mai bun si au primit mai mult decat puteau duce. |
|
|||
|
|||
![]()
Este adevarat, putem invata multe de la un om mai in varsta, dar, daca acest om este habotnic, va spun sincer, mai degraba ne putem surpa .Pentru ca acea credinta, considera ca-l indreptateste sa faca chiar si rau celorlalti, iar eu nu vorbesc din citite. Multi batrani "credinciosi" ajung sa dracuiasca de mama focului, pe premiza ca copii lor s-au spalat pe cap duminica, sau mai stiu eu ce, ajung sa se inarmeze cu atata ura pe premiza ca ceilalti o merita fiindca nu sunt credinciosi. Atunci vorbim de departajare !...nu discriminare.
|
|||
|
|||
![]()
Ai dreptate Alin! Niciodata nu am sustinut contrariul. Mai mult decat atat, sa nu se inteleaga ca idolarizam oameni (parinti imbunatatiti). Sentimentele mele (cel putin) fata de unii ca acestia sunt de mare evlavie si respect pentru nevointele si viata pe care au dus-o. Nu am spus niciodata ca acestia nu pot gresi, insa CRED, ca eu (cel putin) NICIODATA nu voi avea sti ceva "in plus" fata de unul ca acesta. De aceea am scris in postul anterior ca ceea ce nu putem noi intelege, sa nu lepadam ca pe ceva gresit! Nu am spus sa nu cautam sa intelegem (Doamne iarta-ma), e chiar foarte buna acesta cautare..pentru ca doar cel ce cauta gaseste... Dar dupa mintea mea putina, consider ca si duhul cu care cauti ceva..conteaza!
Cat despre necuratia femeii, eu mi-am spus parerea la topicul respectiv. Nu voi mai relua. Avem acolo si marturia unui preot otodox roman, deci mai mult decat atat..eu nu mai am ce spune. ![]() Ory, daca ne cautam modelele de viata printre "babele ce dracuie de mama folsului ca s-a spalat pe cap copilul duminica" nu facem decat sa ne confundam propria identitate cu ele. Eu am pretentii ca tu, un om citit , cu o asemenea experineta de viata.. esti capabila sa intelegi ca NU acesta este modelul de viata care trebuie urmat. Si ei fac parte din BOR, e drept, dar nu ne sta noua in fire sa judecam ci a Lui Hristos este aceasta. Daca ne risipim printre babe si "crestine habotnice ce te targ de mana in biserica " riscam sa ne pierdem pacea si bucuria. Hai sa privim mai adesea in noi, decat la cel de langa noi. Babe habotnice, ateii, ecumenisti, erezii au fost de cand lumea..si vor fi si de acum incolo. Important este ce facem NOI in raport cu ei. Stiti care a fost sfatul de capatai primit de sotul meu in Sfantul Munte? Eduard, vezi-ti de mantuirea ta! Nu te ingriji de ale lumii si mai ales NU judeca!! Aceste cuvinte au fost spune de parintele Petroniu, de Pr. Stefan, Pr. Dimitrios si de alti parinti. Ori daca unii ca acestia spun astfel, banuiesc ca or sti ei ceva "in plus" fata de noi, nu? ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Mai intai Anca, nu stiu ce importanta are studiile noastre. Eu una am studii superioare si citesc enorm.
Eu respect oamenii acolo unde se afla si muncesc. Eu sunt intr-o perioada de cautari, incerc sa inteleg unle lucruri si nu prea gasesc raspunsuri. Si am n iste limitari si eu, ca orice om. Nu pot prelua asa tot, fara sa inteleg. Nici nu neg ceva. Totul este sa mi se explice. Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult la calugari este ca scriu toti, ceea ce nu este rau, par sa stie multe lucruri, de undeva le aduna, dar nu explica niciodata, ca sa inteleaga lumea. Poate ca nici ei nu inteleg, sau nu se pricep sa explice, stiu eu. Arta mare, dupa parerea mea, nu este a impune niste citate cu forta, ci ale explica. Atunci intelege omul si stie ce are de facut. Citeam ieri o trimitere a cuiva din forum la par.Cleopa si acolo numai citate din nu stiu ce lucrari. Parerea sa si explicatiile lipsesc. In plus nu e vorba numai de citate din Biblie, ci din chestii de care nu stie lumea. Ceva (acte, sau sedinte)de la Govora, mai de nu stiu unde, de unde citeaza dansul. Deci tot de oameni stabilite. Calugarii apeleaza mult si la Vechiul Testament si acela este plin de neclaritati si controverse. Si este legea veche! De ce ne mai luam dupa ea? Intr-adevar preoti de mir nu scriu si nu ajung nici in ierarhii care iau decizii asupra crestinilor. Aici iar este o dilema a mea. Ma doare cumplit sa vad ca cineva vorbeste despre femeie si oameni casatoriti fara a sti cum functioneaza aceste lucruri. Ma doare si de aceea am tot intrebat, de ce numai femeile virgine si cei necasatoriti sunt curati si sfinti. Desi,daca ma gandesc eu bine, exista si sfinti casatoriti, sau chiar familii dre sfinti. Sf.Petru avea familie din cate stiu si a ajun s totusi cel mai de seama dintre sifinti. Pe urma dintre femeile mironosite, Maria Magdalena si cea care urma sa fie pedepsita cu pietre au fost atat de pacatoase si totusi Iisus nu le-a judecat, nu le-a alungat, ci le-a aparat si iertat. Cum se impaca toate acestea. Eu nu vreau sa judec nici pe calugari, nici pe nimeni. Dar ei ma judeca pe mine (indirect) prin ceea ce impun. Si aici nu e vorba despre curatia fizica si igiena, ci de curatenia duhovniceasca, sau cum sa-i spun. Pe asta se pedaleaza mult. Eu asa percep. Sunt altfel, pentru ca este pacatos ceea ce mi se intampla, automat si orice as face. Cine a stabilit asta nu stiu. Dar Dumnezeu nu. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
De ce este condusa BOR de calugari | idealist | Biserica Ortodoxa Romana | 296 | 07.12.2017 20:53:05 |
Imaginea ideala a femeii laice in biserica | sophia | Tinuta in Biserica | 55 | 22.01.2012 06:11:46 |
Lasata secului pentru Postul Sfintei Marii | mena2376 | Intrebari utilizatori | 0 | 01.08.2011 15:08:15 |
imbracamintea la calugari | gheorghie | Generalitati | 12 | 09.09.2010 14:30:20 |
|