Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.04.2009, 22:43:28
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Mergand intr-un anumit sens, putem spune ca toate cuvintele rostite fara a fi si ziditoare sunt barfa.

Sa fim atenti la noi (trezvia): cat vorbim despre noi si cat vorbim despre cei de langa noi.
Reply With Quote
Vechi 07.04.2009, 23:21:06
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Mergand intr-un anumit sens, putem spune ca toate cuvintele rostite fara a fi si ziditoare sunt barfa.

Sa fim atenti la noi (trezvia): cat vorbim despre noi si cat vorbim despre cei de langa noi.
Frate Windorin, imi permit sa te intreb care anume sunt cuvintele ziditoare? Cum putem fi siguri ca discutiile zilnice, de-acasa sau de la serviciu, de la o intalnire cu prietenii sau, de ce nu, din postarile noastre de pe Internet, se incadreaza in aceasta categorie?
Ce este mai exact "grairea fara rost" de care si Sfantul Efrem Sirul pomeneste in rugaciunea sa? Sa fie oare toate cuvintele care nu mangaie, nu consoleaza, nu imbarbateaza (pe cei aproape noua) si nu-l maresc pe bunul Dumnezeu ... fara rost? Daca e asa (presupun), atunci cum ne achitam de indatoririle sociale si respectiv de cele profesionale pe care multi dintre noi le avem? Cum mentinem prieteniile, cum interactionam cu vecinii, cunoscutii, vanzatoarea de la supermarket?
Recunosc ca acest concept al "graiului fara rost" reprezinta o necunoscuta pentru mine, nu-l pot defini cu precizie si cu rusine admit ca nu am citit prea multe despre el...

Doamne ajuta!
Vechi 08.04.2009, 06:58:30
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul
Frate Windorin, imi permit sa te intreb care anume sunt cuvintele ziditoare? Cum putem fi siguri ca discutiile zilnice, de-acasa sau de la serviciu, de la o intalnire cu prietenii sau, de ce nu, din postarile noastre de pe Internet, se incadreaza in aceasta categorie?
Ce este mai exact "grairea fara rost" de care si Sfantul Efrem Sirul pomeneste in rugaciunea sa? Sa fie oare toate cuvintele care nu mangaie, nu consoleaza, nu imbarbateaza (pe cei aproape noua) si nu-l maresc pe bunul Dumnezeu ... fara rost? Daca e asa (presupun), atunci cum ne achitam de indatoririle sociale si respectiv de cele profesionale pe care multi dintre noi le avem? Cum mentinem prieteniile, cum interactionam cu vecinii, cunoscutii, vanzatoarea de la supermarket?
Recunosc ca acest concept al "graiului fara rost" reprezinta o necunoscuta pentru mine, nu-l pot defini cu precizie si cu rusine admit ca nu am citit prea multe despre el...

Doamne ajuta!
Trebuie sa te raportezi întotdeauna la Dumnezeu. Numai El stie ce e bine si ce e rau, nu exista niste reguli fixe. Iar ca sa afli voia lui Dumnezeu trebuie întâi sa omori voia ta, atât de a face cât si de a nu face ceva (prima idee e din Sf. Siluan, a doua din Scararul).

Dar pentru asta trebuie întâi sa fi luat decizia sa mori lumii, sa fii gata de orice renuntare, marginalizare sociala, suferinta.
Reply With Quote
Vechi 08.04.2009, 10:59:23
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Este ziditor tot ceea ce vine din dragoste fata de aproapele si fata de Dumnezeu.

Cearta si mustrarea sunt ziditoare daca nu vin din mania noastra, ci din dragoste.
Reply With Quote
Vechi 05.05.2009, 14:44:28
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de coralina Vezi mesajul

Doamne ajuta!
Coralina, exista si cuvinte neutre, care nu sunt nici spre folosul nostru duhovnicesc, si nici nu au efect negativ.
La fel e si dragostea: cea fata de sot, fata de rude e neutra. Doar dragostea de dusman, cand tu te calci pe tine si sentimentele tale in picioare, facand voia lui Dumnezeu, doar aceea este dragostea ziditoare.
Reply With Quote
Vechi 08.05.2010, 22:05:41
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

Barfa este vazuta de sfintii parinti drept crima impotriva aproapelui. Nu stii cat de placut este omul caruia ii rapesti cinstea, in fata lui DUMNEZEU.Poate este un om virtuos, cinstit, harnic... si doar pentru ca nu-ti face pe plac sa-si ingroape talantii pe care i-a dat Dumnezeu, te incearca invidia. De fapt, barfa este pierdere de vreme, neputinta, josnicie, rea vointa...si tot ce poate fi mai urat, este degradant sa barfesti si sigur il faci pe aproapele tau, fratele tau intru Domnul, sa sufere, ii faci viata amara, dar nimeni din cei care incearca asemenea atitudini degradante nu va scapa de pedeapsa lui Dumnezeu. Atentie, pacatele tale le lasi urmasilor!!!Daca vrei sa fii vorbit de bine, fii tu cel care o face primul. Iar daca totusi ai ceva impotriva cuiva, e bine sa ai o discutie personala si sa-i spui ce te doare, chiar daca a gresit.... Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 08.05.2010, 22:28:02
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Rodica50 Vezi mesajul
Barfa este vazuta de sfintii parinti drept crima impotriva aproapelui. Nu stii cat de placut este omul caruia ii rapesti cinstea, in fata lui DUMNEZEU.Poate este un om virtuos, cinstit, harnic... si doar pentru ca nu-ti face pe plac sa-si ingroape talantii pe care i-a dat Dumnezeu, te incearca invidia. De fapt, barfa este pierdere de vreme, neputinta, josnicie, rea vointa...si tot ce poate fi mai urat, este degradant sa barfesti si sigur il faci pe aproapele tau, fratele tau intru Domnul, sa sufere, ii faci viata amara, dar nimeni din cei care incearca asemenea atitudini degradante nu va scapa de pedeapsa lui Dumnezeu. Atentie, pacatele tale le lasi urmasilor!!!Daca vrei sa fii vorbit de bine, fii tu cel care o face primul. Iar daca totusi ai ceva impotriva cuiva, e bine sa ai o discutie personala si sa-i spui ce te doare, chiar daca a gresit.... Doamne ajuta!
Ce anume socotiti voi ca este barfa? Daca vorbesti de exemplu despre o categorie de oameni, sa zicem atei, sau sectanti, sau evrei etc, iar ei nu sunt de fata, daca se emit diverse ipoteze( poate neadevarate) in lipsa lor, aceasta nu este o barfa?
Reply With Quote
Vechi 08.05.2010, 22:25:24
Sf.Asteapta's Avatar
Sf.Asteapta Sf.Asteapta is offline
Member

Data înregistrării: 06.04.2010
Locație: La 2 saptamani dupa Pastele Cailor
Implicit

Nu am avut rabdarea sa citesc topic-ul, insa imediat m-a dus cu gandul la un preot calugar renumit ( nu-i mai stiu numele) care la o conferinta de presa zicea " ca cei mai greu de mantuit sunt vorbitorii de rau" Cu, cuvantul , uneori,poti si ucide. Folosirea darului - Cuvant- trebuie foarte bine pastrat si folosit cu cap si nu sa devina o unealta a urii de oameni
Reply With Quote
Vechi 08.05.2010, 23:19:54
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Implicit

De regula nu-mi fac un obicei de a barfi. Ce am de spus, spun in fata si imi place sa-mi formez singura pareri, folosindu-mi propria gandire, doar de aceea ne-a inzestrat Dumnezeu cu simtire si gandire. Nu. Nu imi place sa barfesc, dar recunosc faptul ca uneori critic pacatul, dar nu persoana. Departe de mine pacatul de a uri pe cineva, chiar facandu-mi rau. Cine face, lui isi face.O controversa ramane doar o controversa si nimic mai mult. In definitiv, Dumnezeu ne-a lasat libertatea de a alege. Sunt pe un site ortodox si sper sa nu mi se ceara sa gandesc altfel.
Reply With Quote
Vechi 08.05.2010, 23:59:21
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Rodica50 Vezi mesajul
De regula nu-mi fac un obicei de a barfi. Ce am de spus, spun in fata si imi place sa-mi formez singura pareri, folosindu-mi propria gandire, doar de aceea ne-a inzestrat Dumnezeu cu simtire si gandire. Nu. Nu imi place sa barfesc, dar recunosc faptul ca uneori critic pacatul, dar nu persoana. Departe de mine pacatul de a uri pe cineva, chiar facandu-mi rau. Cine face, lui isi face.O controversa ramane doar o controversa si nimic mai mult. In definitiv, Dumnezeu ne-a lasat libertatea de a alege. Sunt pe un site ortodox si sper sa nu mi se ceara sa gandesc altfel.
Daca Dumnezeu v-a lasat acest drept de a gandi liber, cu siguranta ca l-a lasat si ateilor, si sectantilor, si evreilor, si ereticilor etc, nu-i asa ?
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
BARFA SI JUDECATA iosif Pocainta 74 03.04.2013 15:50:25
Povestea sufletului meu. Un_trecator Intamplari adevarate 8 13.05.2011 21:42:29
fiara, a carei rana de moarte fusese vindecata bob2909 Din Noul Testament 0 19.12.2010 19:06:14
Nemurirea sufletului 52ZIZO Despre Biserica Ortodoxa in general 44 16.08.2010 23:37:08
barfa, parere, judecata? anaana71 Generalitati 88 24.02.2010 16:47:27