Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #23  
Vechi 31.08.2015, 22:02:14
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit

Nu sunt copil de securist (dar daca as fi fost nu as fi avut nici o problema cu asta), dar adevarul istoric trebuie spus, si-mi mentin parerea si convingerea ferma ca Departamentul Securitatii Statului in perioada anilor 1964-1989, a fost un serviciul de informatii national si profesionist (spre deosebire de celelalte servicii de informatii ale tarilor din Tratatul de la Varsovia care erau total dependente de URSS, cu exceptia celor Iugoslave si Albaneze), care a servit interesele statului si poporului roman pe linia muncii de informatii, pe linie de contraspionaj si protejarea secretelor economice si militare romanesti.
DSS-ul a servit tara si poporul roman, si sub nici o forma pe conducatorul de atunci al Romaniei. Dupa 1980 DSS-ul si in special Iulian Vlad i-a atras atentia lui Ceausescu despre starea de nemultumire tot mai mare a populatiei, despre masurile economice si sociale gresite ale acestuia, insa din pacate Ceausescu a preferat sa asculte orbeste de sotia sa si nu de oameni judecati si bine intentionati (precum Iulian Vlad, Ion Gheorghe Maurer, Ilie Verdet, Gheorghe Apostol, Ion Iliescu , etc), care au incercat in repetate randuri sa-l previne asupra consecintelor actiunilor sale!

Iar in privinta intrebarii personale, tata a lucrat inainte de 1989 la Cooperatia de consum- UJECOOP Vaslui, sef grup depozite Husi. Astfel a avut ocazia sa cunoasca pe aproape toti lucratorii de militie si securitatea din Husi (si inclusiv pe primii secretari ai judetului Ion Fratila si ai orasului Aneta Slivneanu, care de altfel au fost niste oameni jos palaria, cu care se putea discuta si rezolva multe probleme legate de planul de achizitii, de planul de desfacere a marfurilor, de contractele cu industria si repartitia marfurilor, aprovizionarea magazinelor, etc), iar, cel putin in Husi, toti lucratorii de securitate si militie erau oameni de treaba, de multe ori inclusiv acestia apeland la gestionarii cooperatiei pentru un frigider, un aragaz, mobila, materiale de constructii, alimente, etc.
In plus cand erau meciuri pe stadion si se adunau 2000-3000 de oameni, iar apoi restaurantele din oras erau luate cu asalt, iar la masa dupa ce se mai incalzea omul dupa meci castigat de "Steaua Mecanica", se spuneau glume despre Ceausescu si regimul de atunci, ori nimeni nu stiu sa fi patit nimic din cauza asta!
Apoi cei mai puternici oameni si cu influienta in oras nu erau nici cei de la militie nici cei de la securitate, ci 3 oameni- Ioan Neamtul (directorul IAS-ului), Teodor Loghin (seful sectiei de utilaj complex), Hristea (directorul ICSM-ului comertul de stat).
La revolutie, la Militia oras Husi s-au prezentat mai multi cetateni, solicitand eliberarea "detinutilor politici". Cu mult tact si diplomatie, comandantul de atunci al Militiei Husi- Constantin Grigoras i-a convins ca nu exista nici un detinut politic in arestul militiei husi, iar pe cei mai recalcitranti, care erau din cartierul Corni, mai multi militieni- vecini de cartier, i-au convins sa se linisteasca. Astfel s-a evitat agresarea cadrelor de militie sau securitate si distrugeri ale sediilor sau tehnicii operative.
De asemenea, mai multi cetateni s-au adunat in fata blocului unde locuia prima secretara Maria Roman, scandand anumite lozinci. Insa tinand cont de faptul ca sotul acesteia era pe atunci seful statiei CFR Husi, un om deosebit de apreciat si respectat in oras (si prin natura meseriei sale), s-au linistit si au plecat.
Asadar unde au existat oameni intelepti, bine intentionati si cu capul pe umeri, inclusiv in militie si securitate, totul s-a desfasurat pasnic, in buna intelegere si fara victime sau distrugeri de bunuri materiale.
Reply With Quote