Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 18.12.2014, 14:13:05
sophia sophia is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.593
Implicit

Cred ca aici se amesteca niste lucruri (sau poate la mine este ceva neclar):

1. Una este comportamentul parintilor, alta cunostintele despre credinta. Credinta, asa cum bine scrie cineva este un mod de viata si nu o diploma. Desi aici eu nu inteleg si am mai scris: ea se studiaza totusi in facultate si obtii o diploma, ca e pentru a deveni preot, sau a preda in scoli, sau a scrie carti si articole.
Pentru omul de rand este un mod de a trai. De acord. Dar mai intai trebuie sa-l cunosti, sa-l intelegi si mai apoi il stapanesti.
Si nu e vorba de doua rugaciuni si o lingurita de Sf. Impartasanie, ci de a patrunde intelesul lor si de a invata si retine si anumite reguli.
Ei cine le stie astea?
Cine este in stare sa le si dea mai departe copiilor? Sa "ridice mana" aici cine crede ca este in stare sa predea copiilor sai religia singur.

Da, asa sunt destui care ar prefera sa le faca acasa scoala copiilor, sa le predea ei insisi toate materiile. Si ar fi bine? Ar putea asta? La ce calitate?

2. In mare parte sunt de acord cu Corinusha, traind aceleasi probleme. Mi se pare ca este totul foarte complicat, dar in mod artificial complicat.
Ce-si face omul cu mana lui...

Spune Ovidiu sa invete copiii de la parinti. Dar ce anume?
- Rugaciuni
- Mers la Biserica
- Noul Testament (povestea lui Iisus, a Maicii sale si a apostolilor lui)
- Sarbatori
- Post

Dar cum le explici astea? Insemnatatea, rolul lor.
Si ce faci (ca au mai fost intrebari de genul aici pe forum) cand incep intrebarile: Cine l-a facut pe Dumnezeu? Unde sta? Si ce face El acolo? Si cum adica este Sf. Treime? Si cum adica Tatal lui Iisus este in cer si mama pe pamant si multe alte intrebari de copil.
Cine stie sa le explice?
Si cum este La Pasti? Cum adica a inviat?

Copiii nu pot patrunde unele aspecte (multe). Nu putem nici noi adultii, dar ei.

Spuneam mai sus ca la sat sunt sanse mai mari pentru credinta si cineva ma contrazice.
Cred ca depinde de generatii.
Poate ca acum n-o mai fi asa.
Dar parintii lui Ovidiu, a lui Jenny, a lui Cristian si etc. or fi avut mai multa invatatura de credinta si un preot bun. Asa cum descriu ei mereu s-a trait in familie credinta. Erau si batranii satului de la care mai invatai cate ceva.
Pai preotul satului era cineva.
Si era alta viata, care ingloba elemente de credinta.

Ei la oras nu este asa si a nu a fost niciodata. Sunt multe biserici si preoti, dar nu sunt profunzi, nu e timp, nu e rabdare.
Parinti si bunici mai modernisti, mai ocupati cu altele, alt fel de mancare, copilul cu cheia de gat.
In fine nu intru in amanunt.

2. Si eu ma lovesc de problemele mentionate de Corinusha si altii si imi pun intrebari.
Uite la materiile invatate la scoala le-am pisat, le-am studiat, mi-au fost explicate, am avut pe cine sa intreb, am avut manual pas cu pas. Acum le stiu si nu le uit niciodata si stiu sa explic si altora (ma rog, azi se invata in mod diferit si aiurea, dar baza este aceeasi).
Este totul cumva clar si cu regului bine definite.
Ei la religie nu pot spune acelasi lucru.
Nu am un manual, o carte clara, nu am cine s-ami explice, nu am pe cine intreba, regulile difera mult.
Sunt nesigura, nu inteleg tehnic niste lucruri.
Inainte vreme stiam faceam lucruri de baza: cateva rugaciuni, posteam un pic si mergeam la biserica. Ma rog, a functionat.
Pe urma s-au complicat lucrurile. Am vrut sa avansez, sa stiu mai multe, sa patrund niste lucruri, niste intelesuri, sa traiesc credinta asa cum trebuie.
Am vrut s-o am clara, ca si pe celelalte materii de la scoala.

Am inceput sa citesc carti, am intrat pe internet si am aflat tot mai multe lucruri, multe contradictorii, tot mai multe lucruri de la parintele cutare si cutare si citate si etc.
Imi este totul tot mai neclar si mai rece. Tot ce stiam aproape ca nu mai corespunde.

In plus exista prapastia intre teorie si practica. Si asta doare enorm.

Pai cum ii explici tu unui copil ca trebuie sa fie cuminte, sa nu faca aia si aia si sa fie bun cu altul, sa ajute sa iubeasca etc. si pe urma el vede afara exact inversul? Si ca in viata nu se poate descurca pe calea buna, ca nu are cum.

3. Nu mai departe de azi am fost iar zdruncinata. Citesc articolul de pagina principala cu Nasterea lui Iisus si prezenta boului si a asinului.
Este a nu stiu cata interpretare pe care o aflu! De ce fratilor?

De ce sa nu lasam lucrurile simple, asa cum au fost (si in scripturi)? Ca de aia nu mai pricepe nimeni nimic.
Iisus s-a nascut intr-o pestera unde erau tinute animale, ca in alta parte nu avut loc parintii lui. Punct. Ca asinul inseamna aia, boul aia, ca Iisus a fost rege si nu un amarat nascut in iesle (asa mi s-a explicat mie de ce nu exista la noi ieslea ca simbol langa brad). Pentru ce sa vina unii si sa complice totul? Unde scrie in scripturi explicatia cu boul si asinul? Scrie clar ca nu au gasit in alta parte si cineva i-a trimis la o pestera, un adapost de animale. Punct.

Ascult predicile la biserica si aflu mereu alte lucruri despre aceleasi lucruri pe care le citim de ani de zile.

Si da sunt lucruri bune. Ne spune preotul mereu si mereu pildele lui Iisus si cum sa ne iubim unul pe altul si sa ne ajutam si ce sa facem si etc.
Si tot asa ramanem. Nu stim ce este in sufletul unuia de langa noi. Nici cand il vedem amarat si plangand, sau suferind si cu dureri, nu stim nici cum il cheama. Nu ne intereseaza nimic, fiecare vrea totul (in loc de haide sa impartim sa citim si sa cantam impreuna).

Stau si incerc sa-mi fac ordine in suflet si in minte legat de credinta.
Vreau s-o traiesc cum trebuie: sa tin postul asa cum pot, sa ma duc sa ma spovdedesc. Si imi plange sufletul rupt in doua. Ca stiu la ce e bun si sunt cu Dumnezeu, dar nu pot intelege lumea asta.
Niste carti unde sa se explice totul clar. Nu traditii de la baba citire, ci regula cu explicatia ei clara.

As vrea sa fie totul clar si concis si reguli unitare. Ca unul sau altul nu le poate respecta si capata dezlegare e una, dar macar sa stim cum este baza, cum este corect. Sa fie acelasi calendar. Sa traim toti aceeasi credinta, nu fiecare separat in pestera lui.

Eu am finii si ma intreaba si pe mine.Si nu stiu efectiv sa le raspund.
Regulile de baza care nu sunt scrise nicaieri.

Cum sa ceri in conditiile astea parintilor sa-si invete copiii, cand ei insisi nu le stiu, nu le au clar.

Si in final: sunt pana la urma tot parinti aceia care au insistat sa se scoata religia din scoli. Care nu vor asta pentru copiii lor. Ca nu stiu sau nu au inteles ei insisi, ca biserica face greseli si preoti multi gresesc si alte motive si se indeparteaza de biserica. Aici este problema de fapt. Indepartarea de credinat si de biserica. De ce se intampla.
__________________
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape

Last edited by sophia; 18.12.2014 at 14:16:31.
Reply With Quote