Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Minuni ale Ortodoxiei > Mari Duhovnici si predicile lor
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #26  
Vechi 20.05.2014, 10:16:11
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

„Părintele Arsenie a fost un om drept și fără compromisuri”

Ce V-a rămas „moștenire”, pentru vremurile de mai târziu, din această întâlnire? Știu eu, un cuvânt, un gest, o reacție anume a Părintelui?...

Tocmai ceea ce am spus până acum: insistența asupra familiei lăsată de Dumnezeu pentru naștere de prunci și nu pentru desfrânare (practicată atunci când se evită prin orice mijloace nașterea). Copiii înseamnă cea mai mare binecuvântare pentru o familie, căci ei întăresc dragostea și armonia în familie, o fac indestructibilă. Cu fiecare naștere, sănătatea unei mame se înnoiește și se întărește, tocmai pentru că dând viață, se împărtășește ea însăși de tot mai multă viață. Părintele spune că o femeie ajunge la deplină sănătate numai de la trei-patru nașteri în sus.

Pe de altă parte, limitarea numărului de copii pe motive materiale este un semn de necredință în Pronia lui Dumnezeu, Care Se îngrijește de fiecare ființă pe care El o trimite în lume. Totul este să credem și să ne lăsăm în grija lui Dumnezeu și să nu facem calcule: cu ce-i vom hrăni și îmbrăca sau cum îi vom crește? (cf. Matei 6, 31). Păgânii, cu care aseamănă Mântuitorul în acest verset pe cei ce își fac griji exagerate despre viața lor și a copiilor lor, ne sunt superiori nouă, creștinilor, în privința nașterii de copiii. Căci la necreștini nu se știe, în general, de avorturi sau de mijloace cere să împiedice nașterea.

De asemenea, am înțeles pentru prima oară de la Părintele legătură strânsă, ca de la cauză la efect, dintre păcat și suferință, așa cum am spus deja. Și că trebuie să suportăm, fără să ne plângem sau să dăm vina pe alții, suferințele care vin prin mila lui Dumnezeu din cauza păcatelor personale și nu ale altora (deși Părintele vorbea, chiar cu insistență, și de „moștenirea” păcătoasă primită de la părinții trupești sau chiar de la bunici). Am remarcat la Părintele Arsenie mila față de oameni, pe care-i mustra pentru mulțimea păcatelor cu durere în suflet. Știu că Părintele făcea sieși cuvintele Mântuitorului și zicea uneori: „Până când vă voi răbda?” (Matei 17, 17). De asemenea, iubirea față de poporul său, pe care-l vedea că se îndreaptă spre pieire, din cauza împuținării copiilor.

Are și „umbre” această figură luminoasă a Părintelui Arsenie? Și mă gândesc acum, de pildă, la acea perioadă în care, revenit din pușcărie, Părintele Arsenie nu și-a reluat slujirea preoțească. Deși, se spune, între altele, că ar fi fost oprit, în fapt, de la slujire.
Cum vedeți Înaltpreasfinția Voastră acest episod din viața Părintelui Arsenie?

Părintele Arsenie a fost un om drept și fără compromisuri. Un moț inflexibil. (S-a născut în Țara moților, despre care se știe că sunt foarte drepți și hotărâți). Desigur că nu există om fără de păcat. Și Părintele Arsenie va fi avut păcatele și neputințele lui. Dar ceea ce contează înaintea lui Dumnezeu nu este păcatul, ci pocăința pentru păcate. Tradiția Bisericii cunoaște păcătoși notorii care, prin pocăință, au deveni mari sfinți. Noi, cei mulți, nu știm nici păcatele Părintelui Arsenie, nici pocăința lui. Noi știm doar atât, că Părintele Arsenie a ajutat în timpul vieții și ajută și după moartea sa nenumărați credincioși care se roagă lui ca unui sfânt. Cine-l acuză de un lucru sau de altul se pune în postura fariseilor din Evanghelia orbului din naștere, care se străduiau să-l convingă că Iisus este un păcătos. Fiind un om lipsit de vicleșug, orbul îi rușinează pe farisei cu logica sa simplă: „Dacă este păcătos, nu știu. Un lucru știu: că eram orb și acum văd” (Ioan 9, 25). Așa am putea spune și noi. Una știm: Părintele Arsenie se bucură de cinstea unui sfânt din partea unei mari mulțimi de credincioși, care se folosesc de rugăciunile și de învățătura lui. Și acest lucru este de ajuns!

Cei care caută „umbre” în viața Părintelui Arsenie ar trebui să vadă în acestea mai degrabă lumini. De pildă, unii (care vor fi aceia, numai Dumnezeu îi știe) nu înțeleg de ce Părintele Arsenie nu s-a întors în mănăstire după 1964, când toți deținuții politici au fost amnistiați, mai cu seamă că era apreciat de Patriarhul Justinian. Răspunsul este foarte simplu: Părintele Arsenie nu era un călugăr oarecare; el devenise un simbol al credinței într-o vreme când puterea atee se străduia să șteargă orice urmă de credință sau, pentru că aceasta era imposibil, să-i înregimenteze pe toți oamenii Bisericii în ascultare. Părintele nu putea accepta aceasta și făcând un simplu calcul își dădea seama că mai mult poate ajuta poporul rămânând în lume, decât întorcându-se în mănăstire. Cu siguranță că întorcându-se în mănăstire, lumea l-ar fi împresurat din toate părțile și ar fi ajuns din nou în pușcărie sau chiar exilat, cum a fost cazul arhicunoscut al Părintelui Gheorghe Calciu. Se știe că dosarul Părintelui Arsenie la Securitate are 1200 de pagini și că urmărirea sa a fost încheiată doar cu o lună înainte de moartea sa, deși, din cauza unei paralizii, n-a mai putut ieși din casă în ultimii doi ani ai vieții.

Fără îndoială că cea mai mare suferință și, în același timp, umilință a Părintelui a fost aceea de a nu mai fi putut sluji Sfânta Liturghie ca preot, până la moartea sa. Din mai multe mărturii se știe că Sfinția Sa a primit această cruce și a purtat-o cu demnitate. A acceptat totul pentru ca lucrarea sa discretă de îndrumare a credincioșilor să nu sufere. Mă uimește respectul Părintelui Arsenie față de ierarhia bisericească, pe care n-a criticat-o niciodată. Și aceasta pentru că înțelegea mai bine ca mulți alții că, sub stăpânirea atee, ierarhia nu putea salva esențialul (în primul rând practica credinței în biserici deschise cultului), fără să facă și compromisuri. Iarăși o atitudine duhovnicească prin excelență: să nu accepți tu însuți compromisul și totuși să nu-i judeci pe cei care l-au acceptat!

„Ziua canonizării Părintelui Arsenie poate fi o zi a schimbării la față a României”

Cine este, pentru Înaltpreasfinția Voastră, Părintele Arsenie Boca?

Un mare sfânt dăruit de Dumnezeu neamului nostru în vremuri de cumpănă, care pun în pericol existența noastră însăși ca popor, din cauza lipsei de credință și înmulțirii păcatelor deosebit de grave, ca avorturile, ferirea de a avea copii, părăsirea țării... Nu mă îndoiesc de faptul că recunoașterea oficială a sfințeniei Părintelui Arsenie va întări credința în popor, mai cu seamă în ce privește rostul și valoarea familiei. De aceea aștept și eu cu nerăbdare, împreună cu nenumărații credincioși care-l cinstesc, ziua canonizării Părintelui Arsenie, care poate fi o zi a schimbării la față a României.

Îi putem cere ajutorul, ne putem ruga Părintelui Arsenie?

Bineînțeles! Lucrul acesta îl fac deja mii de credincioși care merg în pelerinaj la mormântul Părintelui de la Prislop. Cu siguranță că acești credincioși se roagă și acasă Părintelui ca să mijlocească pentru ei înaintea lui Dumnezeu.

Se face resimțit Părintele Arsenie și în diaspora pe care o arhipăstoriți?

Tot ce se petrece în Țară pe linie duhovnicească are ecouri și în Diaspora. Părintele Arsenie a intrat în conștiința multor credincioși de aici ca sfânt. Aceștia citesc cărțile Părintelui sau mărturiile despre el, se roagă lui sau merg în pelerinaj la Prislop. Unii mi-au relatat adevărate minuni care s-au petrecut cu ei la mormântul Părintelui. Am auzit și de la Părinții și maicile de la Prislop cazuri de minuni petrecute aici. Păcat că toate acestea nu se consemnează cu martori și cât mai detaliat, pentru ca să fie probe la dosarul de canonizare. Prin parohiile noastre circulă de asemenea un film ziditor despre Părintele Arsenie. L-am văzut și eu de mai multe ori împreună cu credincioșii din diferite parohii și am remarcat pe fețele multora lacrimi de bucurie sau poate de pocăință.

Un îndemn pentru cei care îl cinstesc, la modul cel mai „cinstit” și evlavios pe Părintele Arsenie?

Să-l cinstească și mai mult și să vorbească despre el, făcându-l cunoscut la cât mai mulți. Să se roage lui din toată inima și, mai ales, să urmeze îndemnurile Părintelui de a păzi poruncile lui Dumnezeu. Toți trebuie să ascultăm de Dumnezeu, dacă vrem să ne meargă bine în viață și să ne mântuim.

Părintele spunea adeseori: Mă, voi vreți ca Dumnezeu să asculte de voi și nu voi de El. Într-adevăr, noi cerem mereu lui Dumnezeu sănătate, izbăvire de vrăjmași, reușită în viață…, fără să ne gândim că tocmai prin cele ce suferim ne curățim de păcate și ne apropiem de Dumnezeu. Suferința este o mare taină și o mare binecuvântare, dacă o acceptăm cu credință și o purtăm cu răbdare. De aceea, după fiecare rugăciune de cerere, ar trebui să spunem ca și Mântuitorul în grădina Ghetsimani: Dar nu voia Mea, ci voia Ta să se împlinească (Luca 22, 42).

sursa: http://www.arsenieboca.ro/un-mare-sf...eamului-nostru
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
parintele Arsenie Boca 06dec Mari Duhovnici si predicile lor 34 07.12.2013 18:02:21
PARINTELE ARSENIE BOCA elena4018 Mari Duhovnici si predicile lor 76 04.12.2013 17:31:22
Parintele Arsenie Boca marlene Stiri, actualitati, anunturi 23 31.12.2009 12:44:31
Parintele Ilie Cleopa catre Parintele Arsenie Boca Laurentiu Mari Duhovnici si predicile lor 0 04.02.2007 15:57:47