Pentru Barsaumas
Așa cum am dat de înțeles și Laurei, aici nu discutăm despre persoane individuale, de oameni de rând care fac parte din anumite religii sau confesiuni, care pot să fie într-adevăr minunați, și mult mai bogați și mai buni decât noi în anumite privințe. Aici este vorba de cei care reprezintă oamenii la nivel oficial și care fac, în cele din urmă jocurile, așa cum vor ei, nu așa cum ar dori sau poate ar face oamenii de rând, "catolicii" de rând etc. Lucrurile sunt foarte clare, mai ales că în catolicism spre exemplu oamenii pur și simplu nu au în general niciun fel de putere în biserică. Inclusiv propaganda oficială, cu care sunt îndoctrinați și copiii de la cea mai fragedă vârstă, este "papa și episcopii". Restul, oamenii, aceia minunați, sunt pur și simplu o umplutură, niște executanți, niște simple marionete ale celor care au făcut și fac jocurile, de multe ori în mod ilegitim din punct de vedere creștinesc. Cu alte cuvinte, cei care trec peste acei oameni simpli, minunați, neconflictuali și care nu sunt angajați în polemici ori conflicte sunt cei din ierarhiile de care fac ascultare. În ceea ce mă privește nu este vorba despre o desconsiderare, și personal mi-am exprimat poziția în alte postări, numai că lucrurile sau jocurile hotărâtoare, care contează la nivel eclezial și istoric nu se fac cu acei oameni, ci cu cei din ierarhii, cu cei care au puterea la îndemâna lor. Restul, într-adevăr, sunt povești. Nemuritoare și romantice, dar povești.
|