Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Aminteați de o enciclică a Patriarhiei Ecumenice care datează din secolul al XIX-lea. Alte documente ale aceleiași instituții sunt relevă o atitudine total diferită, anume una ecumenică. Trăim "sub vremi", vorba cronicarului... Dumnezeu nu, dar noi da. De aceea, în analizarea documentelor, cunoașterea contextului istoric este atât de importantă.
|
Asta spuneam și eu, contează contextul istoric. Până la sfârșitul secolului XIX Patriarhia de Constantinopol s-a menținut într-o relativ autentică mărturie a Pravoslaviei. Nici ei nu au dus o mărturie chiar 100% pravoslavnică, în sensul că nu au afirmat și practicat chiar deplinătatea Pravoslaviei, dar cel puțin în raporturile cu anumiți eretici, spre exemplu cu papistașii, au ținut o poziție verticală și autentică pravoslavnică. Iar acea atitudine luată în Epistola de la 1895 nu este una izolată, ci este cea care a fost afirmată sute și sute de ani la rând, în ciuda alunecărilor ocazionate de Sinodul de la Ferarra-Florența. Și nu este doar poziția Patriarhiei constantinopolitane, ci este și poziția altor patriarhii pravoslavnice, a se vedea spre exemplu Mărturisirea de credință a patriarhului Dositheus al Ierusalimului la 1672;
este vorba despre o poziție constantă ținută de Biserica Pravoslavnică a Răsăritului, nu de o chestiune conjuncturală, care ar ține sau ar fi forțată exclusiv de un anumit context istoric.
În schimb atitudinea Patriarhiei de Constantinopol a început să ia tot felul de atitudini neortodoxe sau paraortodoxe, începând cu sec. XX, contrazicând pozițiile anterioare nu doar ale patriarhiei ecumenice ci ale întregii Creștinătăți Răsăritene, și mai precis odată cu ajungerea pe tronul patriarhal a unor "ezoterici" și filo-papiști, așa cum sunt cazurile dovedite ale lui Meletie Metaxakis și Atenagora (dar am auzit că nu ar fi singurii). Acesta este deci contextul istoric care contează și care a determinat, evident nu numai acestea dar și altele, alterarea poziției Patriarhiei Constantinopolului și deschiderea paraortodoxă spre ideologia și căderea ecumenistă.
Citat:
În prealabil postat de laurastifter
Dvs preferați să asumați punctul de vedere exprimat de către Patriarhia Constantinopolului în a doua jumătate a secollui al XIX-lea; inima mea rezonează, dimpotrivă, la actul de ridicare a anatemelor din 1054 (7 decembrie 1965). Prin urmare, ajungem la tema centrală a topic-ului: gândim și simțim în modalități diferite. Și cred că putem avea un dialog constructiv cu toate că gândim atât de diferit sau tocmai pentru că gândim atât de diferit.
|
Comiți mai multe erori.
În primul rând că punctul de vedere exprimat de Patriarhia Constantinopolului nu ține doar de a doua jumătate a secolului XIX, ba dimpotrivă ține de cam toată istoria ortodoxă a acestei Patriarhii, precum și, așa cum am spus mai sus, de atitudinea în mod constant afirmată de întreaga Biserică Sobornicească și Ortodoxă a Răsăritului, și se pot vedea Sinodul de la Ierusalim și Mărturisirea de credință a lui Dositheus la 1672, Enciclica Patriarhilor Ortodocși de la 1848, vreo câteva sinoade locale ale Patriarhiei Constantinopolului, precum și respingerea oficială sinodală de către Patriarhiile Răsăritene a unirii de la Ferarra-Fleorența, sinodul local de la Vlaherne de la 1285 și altele. Toate acestea arată, împotriva tezei tale false, că punctul de vedere exprimat la 1895 nu este unul ocazional și determinat de vreo circumstanță istorică specială, ci este, împotriva Enciclicei papei Leon XIII, mărturisirea și susținerea cu consecvență dogmatică a poziției de secole a Ortodoxiei. Greșești și prin faptul că încerci o trimitere în derizoriu a acestei poziții, considerând-o o simplă "spumă de val a clipei trecătoare". Ori nu știi, deci, istorie bisericească și în cazul ăsta ar trebui să mai studiezi problema, ori o știi și îți permiți cu nonșalanță să calci peste ea, fie pentru că interpretezi greșit evenimentele, fie pentru că pur și simplu sfidezi adevărul.
În al doilea rând greșești prin aceea că te încrezi prea mult în ceea ce îți spune "inima" și "rezonanțele" ei. În Pravoslavie nu contează ce spune inima așa la general, ci ce spune inima curățită de patimi, de întunericul necunoașterii, de păcate și iluminată de Sfântul Duh al lui Dumnezeu. Aceasta este ordinea care se respectă în Biserică, probabil că însă nu și pentru tine. Tu poate ai trecut deja de treptele curățirii de patimi, ale "încorporării" virtuților și ale iluminării iar inima, neînșelată de duhuri necurate, îți spune, prin "rezonanțele" ei, unde, chipurile, ar fi adevărul. Nu mă pronunț cu privire la efectul rezonanței, însă în ceea ce privește metoda, calea pe care ai ales-o să asculți de rezonanțele inimii este greșită din punctul de vedere ortodox. În Biserica lui Hristos curăția inimii și a minții, tăria virtuților, deosebirea duhurilor, discernământul, iluminarea duhului sunt lucruri de căpătâi, cu care nu se joacă nimeni, care nu pot fi tratate superficial și puse înapoia, dacă se poate chiar înafara, demersului teologic. Sper că am fost suficient de limpede. Iar toate acestea nu pot fi tratate doar la nivel intelectual, ci, așa cum învață de aproape două mii de ani Biserica Creștină, obligatoriu și la nivel experimental în sânul și sub autoritatea teologică și spirituală a Sfântului Duh și a Bisericii, a autorităților ei spirituale și teologice.