Citat:
În prealabil postat de Eugen7
In asentimentul filocalic, putem spune ca este o afrimatie sub influenta duhurilor demonice.
Hristos Iisus a venit pentru manutirea lumii, a tuturor oamenilor. Fiecare om (indiferent de epoca, rasa, cultura, religie... este dupa "chipul si asemanarea" lui Dumnezeu, mai exact este chip al "pecetei" Logosului).
Mantuirea vazuta in sens juridic (specifica romano-catolicismului si exacerbata in protestantism si neoprotestantism) pote genera usor (dar nu exclusiv) asfel de aberatii soteriologice...
Mantuirea in sens filocalic, este un procesc continuu, ce are mai multe etape (in mare: despatimire, iluminare, indumnezeire) pe intreaga durata a vietii biologice a omului, in care omul accepta de buna voie darul manutirii lui Hristos Iisus, manifestat in acceptarea conlucrarii cu harul lui Dumnezeu: "cu frica si cutremur (con)lucrati mantuirea voastra" (Filipeni 2,12) intru Hristos Iisus cu harul Sau.
Astfel in afara Bisericii se poate vorbi doar de despatimire, iar de indumnezeire exclusiv in Biserica. Diferenta intre aceste stadii ale mantuirii este colosala (asa cum afrima Sfantul Siloan Atonitul spre exemplu), in timp ce oamenii aflati in starea de despatimire sunt mantuiti din mila, oamenii care sunt pe nivelul indumnezeirii sunt numiti "prieteni ai lui Hristos Iisus" si sunt asemnea Sfintilor Apostoli (care au lasat toate si au urmat lui Hristos Iisus) judecatori evident nu in sens juridic ci tamaduitor... .
Confirmarea afirmatiilor de mai sus:
1. La Sfanta Liturhghie Biserica se roaga pentru pacea intregii lumi, a tuturor oameinilor, pentru ca toti sa ajuga la cunostinta Adevarului: Hristos Iisus, Sfanta Sa Biserica, Sfintele Taine...
2. Monahii se roaga pentru manutirea intregii lumi, a tuturor oamenilor caci vrasmasii omului sunt: patimile, pacatele, duhurile demonice... si nu omul (ca persoana, ca fiinta...)
Vai de cei ceconsidera ca Hristos Iisus apartine unui club "elitist", "exclusivist", "extremist", "fundamentalist". Hristos Iisus spune: "nu voi M-ati ales pe Mine ci Eu v-am ales pe voi" oamenii... si pe toti, fara deosebire ne asteapta sa traim intru El in Sfanta Sa Biserica prin Sfintele Taine dupa invatatura Sfintilor Parinti... "Pe cel ce vine la MINE nu il voi scoate afara"(Ioan 6) spune Domnul Iisus Hristos.
Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.
|
Nu stiu ce sa zic, cuvintele apartin unui ortodox.
Catolicii pe care ii cunosc cu o exceptie aflata pe acest site, nu gandesc deloc asa dimpotriva, imi pare ca ei sunt cei mai generosi pentru ca au ajuns sa ii vada pe toti salvati. Si spun din ce am auzit la colegii de la facultate si la unul din profesori. Dar inca nu am facut dogmatica la ei, urmeaza sa ma mai lamuresc eu pe parcurs.
Iar protestantii idem, cei pe care i-am cunoscut si care cunosc bine Biblia si cele cerute de biserica lor, sunt exact opusul rigiditatii formalist doctrinare a unora.
Cred ca pana la urma nu tine de biserica si doctrina ci tine de calitatea de a fi om. Iar omul este cel care cauta apoi justificare persoanei proprii aducand astfel un enorm prejudiciu mesajului evanghelic.