Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sarbatori > Diverse Sarbatori
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 23.06.2012, 07:11:10
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Sfantul Niceta continuare

Cele două scrieri practice ale Sfântului Niceta: Despre privegherea robilor lui Dumnezeu și Despre folosul cântării de psalmi îl arată pe autor păstrător credincios al tradiției cultice a Bisericii. Sunt două predici strâns legate una de alta. În prima, Sfântul Niceta vorbește despre privegherea reli-gioasă de noapte, care fusese introdusă de curând ca slujbă bisericească, vineri seara și sâmbăta seara, bogată în cuvântări, imne de laudă și lecturi sfinte. El răspunde unora care considerau că privegherile de noapte „sunt de prisos sau zadarnice, sau, ceea ce este și mai rău, că sunt primejdioase” (cap. 1). Dacă aceștia sunt străini de religia creștină, nu este de mirare, dar dacă „unii creștini se simt apăsați de practica mântuitoare a privegherilor, încât nu privesc nimic cu atâta bănuială ca pe acestea, ei sunt fie leneși, fie somnoroși, fie bătrâni, fie neputincioși” (cap. 2). După ce răspunde că fiecare din cei numiți pot să ia parte la privegherile de noapte, Sfântul Niceta arată folosul duhovnicesc al privegherii, recomandând ca aceasta să nu fie formală: „cine priveghează cu ochii să privegheze și cu inima. Cine se roagă cu Duhul să se roage și cu mintea, ce se spune cu gura să fie ținut și cu inima” (cap. 9). Învățătura aceasta a avut un răsunet deosebit în viața religioasă a poporului român. Pe lângă faptul amintit că pasărea numită privighetoare și-a luat numele de la privegherea de noapte, notăm că și astăzi se numesc „privegheri” slujbele care se fac mai ales la mănăstiri, de către credincioșii ortodocși români, noaptea spre Duminici și sărbători mari; tot de la aceste privegheri de noapte, cultivate cu atâta dragoste de Sfântul Niceta, avem astăzi „privegherea” sau „priveghiul” pentru cei răposați, în timpul nopții, înainte de înmormântare, și numele de „privighetoare” dat lumânării care se aprinde la capul sau pe pieptul mortului.

Sfântul Niceta rostește predica Despre folosul cântării de psalmi spre a răspunde unora, nu numai din părțile Bisericii sale, ci chiar din părțile orientale, care socoteau de prisos „cântarea psalmilor și a imnelor și prea puțin potrivită cu dumnezeiasca religie” (cap. 2). Pe cei ce resping cântarea psalmilor, bunul păstor îi identifică cu ereticii.

Prin psalmi sunt cântate „tainele lui Hristos”, pe lângă alte binefaceri spirituale aduse de aceștia; de aceea Sfântul Niceta face un istoric al cântării și folosirii psalmilor, în Vechiul și în Noul Testament, apoi dă unele instrucțiuni precise referitoare la ținuta creștinului în biserică în timpul sfintelor slujbe. Cu privire la cântarea în comun, pentru ca psalmodierea să fie armonioasă, se stabilește regula: „Când se cântă, toți să cânte; la rugăciune, toți să se roage; când se citește, să se facă liniște ca toți să audă la fel ceea ce citește lectorul, iar nu unii rugându-se cu voce tare, să facă zgomot. Dacă sosești mai târziu, în timp ce se citește, adoră numai pe Domnul, închină-te și ascultă cu atenție” (cap. 13). În încheiere, autorul amintește de rostul diaconului în timpul slujbei, care „sfătuiește cu voce clară pe toți credincioșii, ca la predică, să păzească unitatea, fie că îngenunchează, fie în timpul cântării, fie în timpul ascultării citirilor, fiindcă Dumnezeu iubește deopotrivă pe toți oamenii și, după cum s-a spus mai înainte, îi face să locuiască în casa Sa” (cap. 14).

Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm, sau pe scurt: Te Deum, este un imn de preamărire a lui Dumnezeu, scris în limba latină, în proză ritmică, răspândit în secolele al IV-lea și al V-lea nu numai în ținutul în care a predicat Sfântul Niceta, ci și în Italia și în Galia, iar astăzi cunoscut de întreaga creștinătate. Imnul Te Deum cuprinde trei părți: o laudă a Tatălui, o mărturisire a Sfintei Treimi și o invocare a Fiului. La acestea s-a adăugat mai târziu o rugăciune de dimineață. „După cum se poate constata printr-o comparație a textelor, imnul Te Deum se cuprinde în celelalte lucrări ale Sfântul lui Niceta, mai ales în capitolul 10 din lucrarea Despre Simbolul de credință. Ținând seama de faptul că Sfântul Niceta era un adânc cunoscător în arta muzicii, este de presupus că ei a întrebuințat cântarea psalmilor în lucrarea sa misionară. Ideile dogmatice din Te Deum aveau scopul de a întări pe credincioși în credința cea adevărată împotriva arienilor și a macedonieni. Mai ales, în acest imn apare sub o altă formă, învățătura Sfântului Niceta de Remesiana despre Biserică, drept comuniune a sfinților”.

De când a fost introdus imnul Te Deum în serviciile liturgice ale Bisericii noastre? Înalt Preasfințitul Mitropolit Nestor al Olteniei, care introduce scrierile Sfântului Niceta în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, dă un răspuns ferm, fără echivoc: „Noi, românii, de la începuturile Bisericii noastre am avut în sfântă folosință și acest înălțător imn al Sfântului Niceta de Remesiana, în limba originală latină, la vremea creării lui, fiind apoi, în mod incontestabil, tradus și în română de timpuriu, pentru că nu ar fi putut lipsi din repertoriul serviciului religios al unui popor ca al nostru, având o neabătută râvnă creștină, un cler și ierarhi care se preocupau cu toată grija de păstrarea ritualului ortodox, a integrității conținutului acestui ritual. Plauzibilă este și ipoteza că a putut să circule la noi și în versiune greacă la acea vreme precum și în secolele ce au urmat”. Într-adevăr, socotim că imnul Sfântului Niceta, Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm, a pătruns pe pământul românesc o dată cu misionarii trimiși de autor. „Ușor de reținut, cuprinzând pe scurt, învățături esențiale mântuirii, de o curăție cristalină a credinței întocmai ca apa izvoarelor de munte, imnul Sfântului Niceta a fost învățat cu ușurință de străbunii noștri, care l-au lăsat moștenire din neam în neam, ajungând până la noi”. În slavonește, această înălțătoare creație psaltică a apărut la sfârșitul Psaltirii în versuri a mitropolitului Dosoftei, fiind atribuită altor autori.

Pe scurt se poate spune ca scrierile Sfântului Niceta Remesianul au un caracter catehetic-misionar. Lucrarea aceasta a fost susținută prin scrieri teologice, pentru ca învățătura ortodoxă să nu fie alterată de ereziile, credințele și superstițiile păgâne. Prin scrierile practice, el a îndemnat de asemenea ca slujbele divine să se desfășoare în liniște și cu folos sufletesc, În toată această activitate a sa se constată dragoste nemărginită față de Dumnezeu și față de toți oamenii, fără nici o deosebire, bunătate și echilibru sufletesc, virtuți înnăscute și transfigurate prin puterea harului Sfântului Duh. Nu este de mirare deci că această propovăduire evanghelică a fost încununată de succes, iar operele sale s-au răspândit și au influențat teologia și spiritualitatea străbunilor noștri și a urmașilor până astăzi. De asemenea, predicând și scriind într-o latină clară și simplă, el a fost un factor de romanizare, de unitate și continuitate a populației daco-romane, de pe malurile Dunării și din Dacia Mediterranea, în timpuri vitrege pentru această populație.

Pr. Prof. Dr. Ștefan Alexe
sursa: Sfinti Români
scrieri ale Sfantului aici !
acatistul aici !
Reply With Quote
 



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Vecernia zilei + cristiboss56 Despre Vecernie 15 01.02.2016 21:26:36
Sfintii ortodocsi si sfintii catolici. voxdei55 Generalitati 8 04.12.2010 22:48:51
Versetul zilei Daniela-Iulia Din Noul Testament 1 13.05.2009 09:22:30
Informatia zilei silverstar Stiri, actualitati, anunturi 4 24.04.2009 08:30:11