Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 02.01.2012, 01:27:24
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Leon al III-lea a refuzat introducerea "filioque" in Crez si a gravat pe doua placi de argint forma corecta a acestuia.
Încet, încet și pe alocuri, iată că începem să ne înțelegem. Deci una este afirmația dv inițială, anume că (Papa Leon al III-lea) "a respins filioque" și alta este ceea ce spuneți acum, că "a refuzat introducerea "filioque" în Crez".

Dacă încă nu vă e clară deosebirea dintre cele două afirmații, atunci vă rog să observați că Simbolul niceean, cu completările de la Constantinopol, nu înșiră totalitatea dogmelor ortodoxe, ci numai o parte. Spre exemplu, adevărul de nivel dogmatic că Isus, după moarte și înainte de înviere S-a coborât mai întâi în Iad (în Locuința Morților) nu este menționat. Ca regulă generală, Sinoadele au insistat mai mult asupra acelor adevăruri de credință care erau contestate în vremea lor, de aceea s-au și întrunit. Prin urmare, dacă ceva nu este cuprins într-un Crez, nu înseamnă că este fals. Prin urmare, Papa Leon a respins nu credința că Fiul are un rol în purcederea Sf Spirit, ci includerea în Crez a acestui articol. Dacă (cine știe ?) mâine un grup semnificativ ca pondere din Biserica Catolică ar ajunge să conteste dogma Asumpției, atunci papa Benedict ar putea judeca situația și ar putea afirma că nu este, totuși, cazul ca dogma Asumpției să fie inclusă în Crez. Ulterior acestei poziții, el însuși sau un succesor al său, observând că dogma Asumpției ar fi contestată cu și mai mare obstinație, ar putea considera necesară completarea Crezului cu articolul respectiv. Așa cum un Sinod ulterior celui de la Niceea a completat Crezul cu șapte articole, tot așa pot face Sinoade sau Papi și în viitor. Asta este o Biserică vie, în contrast cu o Biserică-muzeu. Câtă putere au avut Părinții de atunci să adauge sau să nu adauge la cele cuprinse de Părinții de dinainte, tot atâta putere vor avea și Părinții din viitor să adauge ori nu la cele ale Părinților de azi, după dificultățile pe care Biserica peregrină pe pământ le va avea într-un veac sau altul.

Citat:
Cum adica o parere personala si o problema ce tine de infailibilitate? Daca papa este infailibil in materie de invatatura cele doua corespund.
Nu corespund, fiindcă Papa este infailibil numai când sunt întrunite anumite condiții. Pentru a vedea exact care sunt acelea, citiți dogma infailibilității papale de la sursă: http://www.papalencyclicals.net/Coun...um20.htm#papal infallibility defined
Observați marca infailibilității ? Observați cum este formulată dogma ? "Noi învățăm și definim ca o dogmă divin revelată că...". Ei bine, din asta știm că ceea ce spune Papa în continuare spune cu autoritate petrină, ca episcop al Romei adresându-se întregii Biserici și nu ca simplu teolog.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 02.01.2012 at 01:33:18.
Reply With Quote