Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Marcu 14:12, Luca 22:7, Matei 26:17.
|
Daca va referiti la prima zi a azimilor, asta si Adriana stie ca era ziua pregatirilor. In aceasta zi se taia mielul care urma sa fie mancat de Pasti. Poate au mancat mielul sau Mielul era chiar Iisus? Nu scrie ce a continut in titalitate masa (si daca puteau manca miel in acea zi), scrie doar ca au mancat paine, adica paine dospita, nu azimi. Asta stim sigur. Putem sa ne contrazicem de exemplu daca au macat menta sau busuioc, asta nu stim pentru ca nu scrie. dar de paine scrie, deci stim sigur.
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Exact inversul este adevărat. Răsăritenii au folosit, la început, pâine nedospită. Aceea dospită era folosită uneori. Sfinții Părinți au crezut mereu că Domnul Isus a folosit pânie nedospită (azimi) și nici măcar unul nu afirmă contrariul, după cum nici măcar unul nu afirmă erezia cerulariană că Duhul Sfânt purcede numai de la Tatăl.
|
Pentru prima data aud ca rasaritenii au folosit azima la inceput, eu am citit si surse catolice, nicuiunde nu am citit asta. Cel mult spuneau ca probabil apusenii au folosit si paine si azimi.
Citatele date nu prea au legatura cu subiectul, acolo se vorbeste de semnificatia Pastelui mai mult, nu ca foloseau azimi, sunt cam scoase din context. In schimb putem citi chiar in Sfanta Scriptura la Faptele Apostolilor ce foloseau la frangerea painii.
Si ce dovada mai clara e nevoie cand in minuna din sec. VIII cu transformarea in darurilor era vorba de paine dospita, in inima Italiei? Chiar dl. Erethorn ne-a semnalat minunea. Putem vedea apoi ce au scris in primele trei secole, ca se folosea paine.
Se pare ca vizigotii si francii erau ca unii din cultele din ziua de azi, interpretau Biblia cum o citeau, fara sa analizeze toate pasajele in ansamblu (ca se pare ca si azimile au fost introduse tot in Spania).
Iar dupa unirea cu francii acestia au venit cu Filioque si azimile. Si Roma a ajuns sa creada in descoperirile vizigotilor astfel.