Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.06.2011, 12:41:55
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Fallen, tu esti casatorita? Ca vad ca in acest mesaj spui "partenerul meu", nu "sotul meu", iar in alt mesaj spui "familia" cu ghilimele.

Pina la urma chiar daca nu poti tine post alimentar, poti tine post (infranare) de la pacate, de la rele, de la judecarea semenilor, de la mandrie, de la vorbe urate, barfa, clevetiri, etc.
Straduie-te tu ca macar in post sa te rogi cat mai mult, sa nu treaca nici macar o zi in care sa nu te rogi, sa faci cat mai multa milostenie si sa faci cat mai multe fapte bune, sa ajuti pe toti cei din jurul tau si sa ai o vorba buna pt fiecare, sa nu te manii, sa nu te enervezi nici macar daca esti nedreptatita sau luata la rost de cei din jur, ci sa-i ierti sincer si din suflet pe toti care ti-au gresit/nedreptatit cu ceva in fiecare zi ca si cand nu ti-ar fi facut nici un rau, sa taci si sa te rogi mai mult, sa nu judeci, sa nu barfesti, sa nu vorbesti in plus sau smintitor pt altii, sa te gandesti cu ce le-ai gresit tu altora si sa le ceri iertare cu sinceritate, etc si asta e poate cea mai frumoasa forma de post.
Straduie-te sa faci tu binele macar in post, deoarece cu siguranta ca si familiei tale si tuturor celor din jurul tau le va placea sa te vada ca esti mai blinda si mai buna cu toti cei din jur, atata timp cat stradania ta e sincera. Astfel, prin purtarea ta vei convinge ca apropierea ta de biserica e ceva bun si poate ca ii vei castiga si pe cei din familia ta.

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Buna ziua
Stiu ca s-a terminat de mult postul dar mai e putin si incepe urmatorul (postul Sf. Apostoli).
Intrebarea mea este : se poate tine post doar intr-o anumita parte a zilei? Adica atuni cand suntem singuri, cand nu trebuie sa mancam la masa cu familia?
De ce pun intrebarea asta? Simplu : pentru ca in familia mea, daca sustin ca nu mananc ce e la masa, se creaza scandal, iar dupa cum bine stim, in post nu isi au locul asemenea atitudini.
Inca ceva : e permis sa tii post si chiar sa mergi la biserica fara acordul sotului (partenerului) daca asta de asemenea creaza discordie in famile? Eu am citit si mi s-a confirmat ca, de exemplu, abstinenta sexuala pe perioada postului nu este permisa fara acordul partenerului, tocmai din acest motiv. Daca si celelalte aspecte ale postului sunt deranjante pentru partener si creaza conflicte, atunci e mai bine sa renuntam la ele? E mai bine sa o facem in secret, sa postim doar cand suntem singuri acasa sau in oras, sa mergem la biserica in secret? Deja 2 persoane mi-au spus sa nu "ma mai luad ca merg la biserica", iar partenerul meu s-a plans ca de cand merg la biserica am tendinta sa fiu mai "afurisita". Bine, asta e un alt aspect al postului, si anume "ispita" dar mai e si o tendinta naturala si fireasca de a ne face dreptate, pentru ca, probabil, suntem ispititi sa ne simtim mai buni, mai curati, mai credinciosi, si avem impresia ca ceilalti ne persecuta pentru asta. (se mai poate spune si ca ar putea incerca "necuratul" sa ne manipuleze cumva, sa ne puna la incercare rabdare si credinta s.a.m.d.)
De ce intreb toate astea : am o ilustrata cu un sfint care tine in mana un pergament,cred, pe care scrie : " Nu te poti apropia de Dumnezeu daca nu esti in pace cu aproapele". Ori, daca tot ceea ce faci tu din credinta te face sa intri in conflict cu apropiatii, ce-ti ramane de facut? Sa incerci sa te apropii de Dumnezeu pe alta cale, una secreta?
Si mai am o intrebare , dar care poate nu-si are locul aici: este permis sa mergi duminica la Sfanta Liturghie, daca nu ti-ai terminat acasa toate treburile casnice? Ce e mai rau, sa treci pe la biserica sa aprinzi lumanari si apoi sa fugi la piata sau acasa la smotru, sau sa nu mai mergi de loc si sa-ti vezi de treaba ta? Stiu ca ar trebui sa termin toate treburile de sambata, dar asta nu se poate intotdeauna, ca mai am si servici.
Va multumesc si ma scuzati ca sunt asa patetica. (Daca o sa mai discutam vreodata despre altceva, veti vedea ca am fost candva o persoana inteligenta)

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
2 intrebari despre munca Cosmin3 Intrebari utilizatori 18 25.04.2019 08:32:31
intrebari despre miezonoptica cred_cu_adevarat Generalitati 0 29.07.2011 21:21:48
Intrebari despre ortodoxie----> Sekhmet Generalitati 1 07.07.2010 08:57:10
intrebari despre evrei dianadi Generalitati 9 01.02.2009 22:10:20
intrebari despre icoane o_copila Pictura si Sculptura Bisericeasca 21 07.08.2008 20:45:17