Citat:
În prealabil postat de sophia
Dar de ce s-a facut mai complex serviciul liturgic?
|
Fiindcă lumea se schimbă. Serviciul divin la Templu era incomparabil mai complex decât cel din vremea lui Abraham, când se jertfeau miei pe câmpiile patriei.
Citat:
De ce a fost schimbat si cine a facut-o?
|
Instituția care are autoritate să modifice serviciul liturgic este Biserica.
Citat:
Sa inteleg ca Iisus a cerut-o asa cum este ea astazi?
|
Da. De la început, Dumnezeu a arătat oamenilor cum dorește să fie venerat.
Citat:
Scrie undeva lucrurile astea, ca sa ma lamuresc si eu?
|
Scrie în Biblie. Jertfa lui Abel îi place, jertfa lui Cain nu îi place. El arată în detaliu lui Moise și lui Aron cum să construiască templul mobil. Peste secole, el îi spune lui David să nu îi construiască templu, iar lui Solomon să îi construiască templu și cum anume să facă. Feluritele feluri de jertfe la comandă divină sunt înfățișate de-a lungul întregii Biblii. Întrupat, Dumnezeu poruncește: "să faceți aceasta în amintirea Mea". În epoca Noului Testament în care trăim, Dumnezeu a dat indicații exacte Bisericii despre felul în care dorește să fie venerat.
Citat:
Vreau sa stiu si eu cum era biserica la inceput, pe vremea lui Iisus, cum erau cladirile, slujbele.
|
Pe pagina mea aveți un articol detaliat despre acest lucru, aici:
http://www.catehism.ro/Sf_Euharistie.htm
Dorința de a cunoaște cum era cultul în vremea primilor creștini este foarte bună și folositoare. Dorința de a aduce cult la fel cum făceau ei, ascunde însă un pericol pentru suflet. Este "arheologismul biblic". Protestanții au ignorat acest pericol.