Citat:
În prealabil postat de glykys
Mai oameni buni, una e sa scazi dintr-un salariu de 20 milioane vechi si sa ramai cu 15, te mai descurci, mananci mai prost, reduci cheltuielile, vorba lui Hmiron, dar alta e sa reduci un salariu de 7-8 milioane (cat are un debutant in invatamant, de exemplu) la 5-6 milioane! Aceia ce economie sa mai faca sau cum sa mai traiasca?! O sa spuneti ca ar trebui sa se reorienteze, sa isi ia un alt job... unde?! Daca ai peste 40 de ani nu prea te mai angajeaza nimeni.
Si pensionarii? Sunt oameni care au muncit 40 de ani si nu au nici macar 10 milioane pensie! Aceia unde sa se mai angajeze?
Sunt de acord sa se cearna niste lucruri in sistemul public, stiu ca unii stau numai la cafele si la discutii, dar cei care vor avea de suferit vor fi tot oamenii cinstiti, fara pile, care risca sa isi piarda si locurile de munca. Tot cei cu salariile / pensiile mici vor fi cei mai afectati. Daca tot trebuie sa se faca o scadere, sa se faca diferentiat! Dar lucrurile s-ar rezolva foarte simplu daca s-ar reduce cheltuielile celor doua palate.
|
Pai ori esti debutant, ori ai 40 de ani? Salariile la buget nu vor scadea sub 6 milioane. Iar profesorii debutanti, la norma de ore pe care o au, chiar pot sa isi ia si un second job. Si cunosc nu putin cazuri care fac acest lucru. Si da, stiu ca cele 18 ore sunt doar cele de la catedra si ca profesorii trebuie sa faca si altceva pentru scoala, cursuri, in afara predarii propriu-zise. (programe, proiecte, planificari, activitati extrascolare etc). Iar salariile din invatamant nu sunt mai mici decat cele din privat, chiar si asa micsorate. salariile astea de 6-8 milioane sunt doar pt debutanti, se castiga mult mai bine per ansamblu.
ai dreptate insa ca nu trebuie sa blamam si ii uram pe bugetari. solutiile trebuie cautate impreuna. Insa e nevoie sa se inteleaga ca anul trecut si anul asta, cei de la privat au avut mai mult de suferit decat prin ce trec acum bugetarii. acolo chiar se disponibilizeaza, acolo chiar se da in somaj, acolo chiar s-a umblat la salarii.
Mie masura anuntata ieri mi se pare ca fireasca in acest context. daca e sa suferim, trebuie sa o facem cu totii. nu trebuie uitat ca privatii intretin sistemul public. iar daca la privat s-a dat afara, s-au taiat cheltuielile, a scazut productia, de unde sa mai fie bani sa dea tot ei la stat? nu mai spun ce datorii are statul la privat, acolo unde este statul client.
Pensionarii de drept sunt cei care vor suferi, intr-adevar, dar orice alta masura alternativa -adica cele vehiculate zilele trecute ar fi avut, dupa calcule aceleasi efecte pentru pensionari. Ba chiar mai rau, pt ca o crestere a tva ului si a cotei unice si a impozitelor in general ar fi insemnat si o crestere a cheltuielilor de colectare a acestor taxe (despre care nu se vorbeste prea mult se pare).
Dumnezeu sa ne lumineze si ne ajute sa intelegem si sa ne intelegem.