Citat:
În prealabil postat de padreati
Cred ca exagerezi cu ironia. Nu vad nici un motiv pentru care sa nu se poata face aceste cursuri la fara frecventa. Desigur, nu specialitatea pastorala sau psaltica, acolo trebuie munca de laborator. Dar de exemplu istoria de ce nu?
Eu cred ca Facultatile de teologie nu au decat de pierdut pentru ca nu dau acces unei categorii care ne cam lipseste noua: si anume, mireni cu pregatire temeinica. Si eu m-am gandit sa fac o astfel de facultate, dar: am o familie cu doi copii, am un serviciu pe care nu il pot face dupa ureche, pentru ca asta ne sustine material. Nu pot sa ma duc la cursuri de zi pentru a face o astfel de facultate. Nu ma plang, Slava Domnului ca am o familie si copii. Dar as fi putut face un efort sa fac niste cursuri la distanta pentru a aprofunda mult mai bine multe lipsuri.
Imi vei spune sa citesc, de acord. Mi-am cumparat si carti, si am mai multe decat un mirean obisnuit. Dar este atat de mult ca timpul putin pe care il am nu stiu cum sa il orientez cum trebuie. Numai daca iei filocalia la puricat incepi sa te pierzi.
In final, o specialitate se poate crea, eventual cu niste cursuri reduse, de doi ani, cu tema istorie, sau dogmatica, sau apologetica, cred ca poate fi facuta. La acestea un curs de liturgica, de iconografie (nu trebuie exact sa inveti cum sa pictezi, ci numai intelesul, erminia). Sunt convins ca sunt destui oameni care ar rupe din timpul putin pe care ni-l lasa ritmul vietii actuale pentru a se imbunatati macar teoretic. Si acesti oameni ar crea o baza solida printre mireni. S-ar elimina multe din credulitati, din informatii dupa ureche, dintre supertitii amestecate cu credinta, care ne polueaza cu certitudine viata. Numai prin dialogul acestora cu apropiatii si tot ar fi ceva.
Zic si eu. Repet. Nu zic ca nu poti sa o faci pe cont propriu, dar e mult mai greu, e mai "fara punct de orientare".
|
Dar de asta exista cursurile de master pe care ai putea sa le incerci. Cel putin in Romania de multe ori cursurile se tin in weekend, la cat de dese sunt, chiar se aseamana cu ff.
Cred ca motivul pentru care s-au desfiintat cursurile de ff este ca unii, poate cei mai multi inscrisi, incercau sa evite rigurozitatea studiului universitar normal si sa obtina o diploma de licenta usor. Apoi parerea mea este ca perioada de facultate este o perioada esentiala in formarea ta ca om si ca intelectual care nu se poate face la distanta, asa ca cel putin prima facultate trebuie obligatoriu facuta la zi ca sa spui ca ai fost student. Si apoi sunt studiile de master.
Ideal ar fi ca universitatea sa permita inscrierea doar la anumite cursuri, in schimbul unei plati bineinteles, fara ideea de a obtine o diploma, ci doar de a invata niste lucruri, cum de altfel stiu ca se poate in SUA, si cred ca si in restul occidentului. Poate se poate si in Romania?