Spaima e mai mare decat pericolul real, la fel ca in intoxicarile mediatice legate de criza economica.
Inainte de a pleca spre pustie, le aduc aminte inspaimantatilor ca aceste tensiuni eshatologice au mai agitat si altadata Biserica poate chiar mai aprig decat acum. Sa ne amintim de schisma, caderea Constantinopolului, iluminismul (acolo sa vedeti comentarii !), comunismul (Stalin a fost cel mai potrivit candidat pentru postul mereu vacant de antihrist). Chiar si caderea comunismului a influentat imaginarul apocaliptic postmodern.
In prezent, baubau-l crestinilor zelosi este, desigur, misterioasa masonerie si planurile ei diabolice. Conform logicii succesiunii necesare a dezastrelor inchipuite, avem acum Sfantul Sinod controlat de papusarii lui Dan Brown, dupa ce am avut Sinoade fasciste, comuniste etc.
Dragii mei, credinta crestina nu e literatura conspirationista. Atata timp cat ne irosim energiile in speculatii goale si acuze preluate din retelele zvonistice neohabotnice, lasam pe dinafara bucuria credintei si toate cele ce deriva din ea. Avem de transfigurat o lume, din aproape in aproape in aproape; adica din launtru spre afara. Avem de castigat lupte multe si marunte cu propriul ego pentru a pricepe ce putem face pentru Imparatia Cerurilor. Avem muulte de vorbit cu Domnul.
|