Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.10.2008, 23:52:04
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Religia: Ortodox
Unhappy

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
De fapt e vorba de spunerea acestei rugaciuni in cinstea celor 33 de ani pe care i-a trait Mantuitorul de trei ori pe zi. De trei ori cate 33. Nu am fost destul de explicita si imi cer scuze ca am fost inteleasa gresit. Un calugar mi-a spus ca , daca nu pot sa-mi fac rugaciunile de dimineata, sa spun in drum spre serviciu de 33 de ori rugaciunea aceasta. Si , daca mancam de trei ori pe zi , se cuvine sa ne si rugam macar de trei ori pe zi.

De fapt ideea era s-o spun de cat mai multe ori. Am citit ca aceasta rugaciune e spusa si de catre pustnici ca o pregatire pentru Rugaciunea lui Iisus. Regret ca nu am la indemana citatul din cartea ,,Parintii pustiei", dar daca-l gasesc il scriu.

Metanierele de ce sunt facute? Ca sa ne ajute sa mentinem mintea la rugaciune. Putem numara de cate ori am zis orice rugaciune. Chiar si Rugaciunea lui Iisus!
Iubita sora mea, nu ma intelege gresit, nu trebuie sa ne invartim in jurul unor cifre, nu asta este esenta, nu tre sa fim habotnici, bigotisti, precum nici cantatul in pustie la pustnici (e o apoftegma in Pateric) pt ca se piede esenta rugaciunii, tinem mai mult de cifra decat de rugaciune! Ne gandim la numarat decat la rugat! Rugaciunea nu se spune numarata, ci cu staruinta!!!
Metanierele au o cifra simbolica, nu conteaza cate boabe au, ideea este ca ele trebuie folosite numai pentru rugaciune, nu de mandrie! Si eu am metanii si mici si mari, stiu sa si impletesc metanii, dar nu asta e esenta, ci scopul pt care le fac... acum s-a pierdut si "teologia" metanierelor: se fac numai inzorzonate si de mandrie, se fac numai de fala, sau se fac atat de proaste incat nu poti spune niciun Doamne Iisuse pe macar o boaba... sau se folosesc ca bratari... chiar facute din elastic... JALNIC!!!! mai bine ai una mica sau mare, pe care s-o folosesti in intimitatea ta, stiuta numai de HS, dar fara sa te gandesti de cate ori ai spus rugaciunea, pierzi plata de la El! pt ca te gandesti, din pacate, cu mandrie, ca "uite cate Doamne Iisuse am spus...! sau Tatal nostru..."
Si mie mi s-a sp ca daca fac de 7ori psalmul50 = 1catisma! Prostii!!! Rugaciunea e rugaciune! Nu umblam cu prostii babesti, ca ne inselam amarnic, rade dracu de noi!!! Si mamei mele ii spusese cineva sa faca rug cu 100 de lumanari aprinse in casa ca sa se intample nush ce miracol divin... cica era un canon al prArsenie Papacioc... Cand am auzit-o cu asta i-am spus: "Ciar asa minte slaba ai sa crezi toate tampeniile bogotiste ale babelor nebune? Vrei sa dai foc casei? Nu e de ajuns o singura lumanare? Te induhovniceste o lumanare? sau te sfinteste? Ea este utila in cadrul cultului, si folosita ca si simbol de jertfa! Dar din evlavie se ingaduie si la rugaciunea particulara!" Mai sunt nebune care se impartasesc cu cate 3-4 lumanari! Nebunie sufleteasca! Nu se poate asa ceva, frati crestini! Ce santem noi? Mascote facute de "Marele Robot"? Adevarata smerenie si evlavie nu se arata in CIFRE, ci in inima curata!!!
"Inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi", "inima curata zideste intru mine Dumnezeule si duh DREPT innoieste intru cele dinlauntru ale mele"!!! Mareu ne intalnim in Bisericile noastre cu aceste "magii" dracesti, toate legate de prostie!!! Sa fim cu capu pe umeri, sa urmam cuvintele din Sf.Evanghelii si sa ne rugam mai mult "in duh si-n adevar" adica in duh ortodox, si cu mintea atintita la comuniunea cu Hs, asa cum faceau si parintii pustiilor... si cum ne indeamna sa facem si noi... pt ca ei au experiat aceasta unire tainica cu Hs si ne indeamna si pe noi sa facem la fel... sa il pogoram pe Hs in inima noastra!!!
Dumnezeu sa ne binecuvinteze cu Harul Sau si Iubirea Sa si sa ne Mantuiasca!!!
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
deznadejde si disperare ilinca20 Intamplari adevarate 108 23.08.2012 19:30:16