Citat:
În prealabil postat de catalin2
Disputa intre interpretarea ad litteram si alegorica a Sfintei Scripturi nu are legatura cu ortodoxia, este din protestantism. Protestantismul fundamentalist punea accent pe Biblie si interpretarea ad litteram, in timp ce protestantismul liberal avea o conceptie mai laxa in privinta dogmei si mergea pe interpretarea alegorica a Bibliei. Aceasta ultima conceptie s-a impus si in ecumenism.
In ceea ce priveste ortodoxia interpretarea nu se face de noi, ci prin prisma sfintilor parinti si a invataturii Bisericii. Noi oricum avem fixata invatatura ortodoxa de sute de ani, nu avem nevoie, ca protestantii, sa o tot interpretam. La ei fiecare nou cult trebuie sa-si stabileasca doctrina.
|
Am intrat in aceasta discutie doar, pentru ca s-a afirmat ca NT nu este infailibil. Am mai spus, ca eu nu as apropia cuvantul "infailibil" de Biblie, ea fiind inspirata de Duhul Sfant, si fiind sfanta, nu infailibila. Deci m-a deranjat cuvantul acesta.
Cum se face interpretarea Bibliei stim, caci scrie si in Biblie acest lucru.
In ceea ce-l priveste pe Sf. Efrem Sirul, daca nu as fi citit ca el lua ad litteram cand citea "Și a fost seară și a fost dimineață: ziua întâi", nu as fi scris. Nu va pot da citatul cu pricina, cartea fiind in Bucuresti. Nu am afirmat insa, ca tot NT trebuie trebuie interpretat ad litteram, de vreme ce noi trebuie sa luam interpretarile sfintilor.