Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.04.2014, 05:20:23
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Știința nu este în conflict cu religia noastră creștină!
Data EXACTĂ la care A MURIT Iisus Hristos

Oamenii de știință au stabilit, după o analiză care leagă crucificarea lui Iisus Hristos de activitatea seismică din acea perioadă, ziua în care Mântuitorul a murit.

Conform Evangheliei după Matei, un cutremur puternic a zguduit zona iar cerul s-a întunecat atunci când Iisus Hristos stătea pe cruce, scrie Libertatea. Oamenii de știință au verificat datele seismice, geologice și astrale existente din acea perioadă pentru a afla ziua cea mai probabilă în care a fost răstignit Iisus Hristos.Cercetătorii au stabilit astfel că Mântuitorul a murit pe cruce pe data de 3 aprilie, în anul 33.

Pe durata cercetării au fost analizate mostre de sol de pe lângă plaja Ein Gedi, apropiată de Marea Moartă. oamenii de știință au mers până la straturile mai adânci de sol pentru a descoperi două cutremure însemnate. Unul dintre cutremure s-a întâmplat în anul 31 Înainte de Hristos, iar celălalt în undeva în perioada 26-36, După Hristos.

Cercetătorii spun că al doilea cutremur a avut loc în timpul când Pilat din Pont era procuror în Iudeea. În ceea ce privește acest al doilea seism, se știau ziua și luna, dar nu și anul cu exactitate. După ce a pus cap la cap toate informațiile astronomice, geologice și pe cele din Biblie, oamenii de știința spun că data cea mai probabilă a crucificării lui Iisus a fost 3 aprilie 33.

sursa : realitatea.net
Reply With Quote
Vechi 05.04.2014, 11:36:30
Mandea77 Mandea77 is offline
Banned

Data înregistrării: 09.12.2013
Talking Vaticanul pregătește populația pentru întâlnirea cu extratereștrii

În luna martie 2014, Vaticanul a sponsorizat o conferință unde s-au reunit cei mai importanți astrobiologi din lume. Tema dezbaterilor a fost viața extraterestră, care în următorii 20 de ani va fi descoperită.

José Gabriel Funes, actualul director al Observatorului din Vatican susține că religia nu vede niciun conflict între a crede în Dumnezeu și existența vieții extraterestre. Acesta a susținut în cadrul conferinței că "așa cum există o multitudine de creaturi pe Terra, așa este posibil ca Universul să fie împânzit cu numeroase forme de viață, unele mult mai inteligente decât noi".

Cu ce se ocupa catolicii, vai de sufletul lor ...

sursa: http://www.dcnews.ro/teoria-care-con...ii_440699.html
Reply With Quote
Vechi 05.04.2014, 19:52:10
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
Konijiro, asa este, multi oameni nu au suflet, tu esti unul dintre acestia.
E OK, nu o iau ca pe o jignire:)

Citat:
Din pacate pentru tine, citatele de mai sus au fost date de Mitropolit Hieroteos Vlachos si de Sf Nicolae Velimirovici, pe ei te-ai grabit sa-i contrazici ca un adevarat ateu militant ...
Nu ma intereseaza pe cine am contrazis. Contrazic argumente, nu persoane. Argumentul la autoritate poti sa il pastrezi pentru cei cu care functioneaza.

In mod evident, la tine functioneaza.

Citat:
Esti liber sa crezi ce vrei, problema ta este ca nu te-a logat nimeni cu forta pe acest forum si se pare ca vrei sa ne demonstrezi cat de "fraieri" suntem daca credem in Dumnezeu si nu in stiinta - noua religie atee.
Am facut eu pe cineva "fraier"? Unde?

Sa numesti stiinte "noua religie atee" arata doar ca nu intelegi nici stiinta, nici ateismul.

Si nu incerc sa conving pe nimeni de nimic. Postez pe tema acestui thread, cum ca stiinta duce la credinta. Un lucru care e departe de adevar, si e usor de dovedit.

Citat:
Konijiro, am observat ca ai pus "sufletul" intre ghilimele, iar pe Diavol l-ai pus fara, este asta o intamplare/coincidenta ?
Nu stiu. Dar avand in vedere cum ai scris intrebarea, sunt sigur ca deja ai un raspuns, indiferent de ce as spune eu.

Citat:
Sfinții Părinți învață [...]
Sper ca iti dau seama ca astia sunt niste oameni care stiu mai putin despre lume decat un absolvent de liceu de nivel mediu din ziua de azi.

In afara faptului ca au avut o contributie la definirea crestinismului asa cum arata el azi, nu vad de ce ar trebui priviti ca autoritati supreme cand vine vorba de explicatii despre psihologie, etc.

E ca si cum am ignora tot ce am invatat in ultimii doua mii de ani in materie de canalizare si transportul apei (de exemplu) si am insista sa caram apa cu galeata, de dragul autoritatii. Ca asa a zis sfantul X in secolul 4 - galeata e sfanta, asa ca folosim galeti. Indiferent de ce am mai invatat din secolul 4 pana acum.

Citat:
Dialogul dintre credinta si stiinta, daca se respecta cultura dialogului si intaietatea celui mai varstnic, ar fi benefic.
Ce legatura are "intaietatea celui varstnic" cu stabilirea adevarului?

Ai argumente sa iti sustii pozitia, experimente cu care sa iti sustii ipoteza, bine. Nu ai, asta e, ipoteza e gresita. Regula universala, indiferent ca omul ala de stiinta are 18 ani sau 90.

Citat:
Eu am vazut ca multi dintre oamenii de stiinta adevarati, ajung la credinta; mai ales in domeniul biologiei..:)
Numara-i. E usor, iti ajung degetele de la doua maini:)

Citat:
Jumatate din ce scrie mai sus e aberatie... ma intreb ce studii in psihologie are cine a scris cartea;
Pai n-au studii. Ca mare parte din teologie, sunt chestii scoase fix din burta. Si e de inteles ca e asa. Astia erau oameni cu autoritate in fata multimii (aceeasi autoritate in fata careia se inchina mandea, cu mare smerenie, si i se pare ca e un lucru bun) si nu erau vreodata pusi in situatia de a dovedi vreuna din afirmatiile facute.

Le scriau, le propovaduiau, si lumea le credea. Bazat 100% pe autoritate. Ce contra argumente sa aduca niste oameni care nu stiau nici sa citeasca, erau speriati de tunete si fulgere, si erau profund superstitiosi?

Daca asta iti e audienta, nu ai un motiv sa fii exigent cu tine insuti.

Citat:
Corinusha, din pacate pentru tine ai depasit orice limita a bunului simt ... aberatii sunt afirmatiile tale de "anonima frustrata"
Tu ai impresia ca chestiile copy/pasted de tine acolo trebuie tratate cu respect deosebit, doar pentru ca au fost scrise de nu stiu care sfant? Si nu trebuie contrazise? De ce ar fi asa?

Orice afirmatie poate fi contrazisa, si oricine care face o afirmatie trebuie sa se astepte la asta. Scrierile religioase nu beneficiaza de protectie speciala.

Si e total ironic sa o numesti pe corinusha "anonima frustrata", in conditiile in care te ascunzi in spatele unui nickname si dai copy/paste la ce au scris altii.

Citat:
Cu ce se ocupa catolicii, vai de sufletul lor ...
Da, niste pierduti. Cat tupeu, sa aiba o minte deschisa la chestii noi.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 07.04.2014, 12:21:28
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Nu ma intereseaza pe cine am contrazis. Contrazic argumente, nu persoane.
Din pacate pentru tine, mai konjiro, argumentele sunt intotdeauna enuntate de niste persoane, care in cazul nostru sunt Sfintii Parinti ... ca pe tine nu te intereseaza acest aspect, e o problema pe care nu doresc sa o comentez.

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
Da, niste pierduti. Cat tupeu, sa aiba o minte deschisa la chestii noi.
Trebuie sa recunosc, iti cam bubuie mintea de destept ce te crezi ... ai ajuns sa crezi in extrateresti, penibil!

Last edited by Mandea77; 07.04.2014 at 12:43:40.
Reply With Quote
Vechi 08.04.2014, 09:38:44
vsovivivi vsovivivi is offline
Banned

Data înregistrării: 27.08.2012
Locație: Insectharul creștin ortodox israelit
Implicit Sigur că adevărata știință duce la Credință.

Da, pe mine m-a dus sfânta Treime, de la știință și tehnică la adevărata știință și credință.. în Iisus. Oare nu așa este scris și în scripturi? Ce motive, ce argumente aveți să nu credeți?

''Dacă nu cred pe Moise și pe prooroci nu vor crede nici dacă va învia cineva din morți și va merge la ei să le spună despre iad și despre rai, așa că bogatule nemilostiv îmbrăcat în purpură și stacojiu, în in topit foarte subțire și mătase fină de tot nu-ți mai fă atâtea griji deșarte pentru neamurile tale căci sigur și ei vor ajunge lângă tine nu pentru că nu pot să creadă ci pentru că nu vor!.. iar unde nu e nici Dumnezeu nu cere... bani murdari și naivi inverși, inverșunați, inverșuniți.

Last edited by vsovivivi; 08.04.2014 at 09:47:52.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2014, 11:21:01
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mandea77 Vezi mesajul
Sfinții Părinți învață că închipuirea este o energie firească a sufletului, ajunsă astfel după cădere, adică putând să fie stăpânită de imagini și false idei care pricinuiesc probleme grave organismului psihosomatic al omului. De aceea Părinții spun că, atunci când omul se curățește și ajunge la vederea lui Dumnezeu, a scăpat de închipuire, adică energia închipuirii este nelucrătoare, lipsită de orice chipuri. E ca un televizor care poate proiecta imagini, dar nu funcționează. Acesta este înțelesul învățăturii Bisericii după care Hristos a luat asupra Sa chiar și această putere sufletească; însă, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu toți oamenii după cădere, ea nu era lucrătoare în El. Inchipuirea este un fenomen de după cădere. Este urmarea căderii omului. Nici îngerii nu au închipuire. Numai oamenii și diavolii au închipuire.

De aceea dau diavolii la iveală atâtea imagini și urmăresc stârnirea imaginației. Putem deci să susținem că așa-numitele probleme psihologice sunt toate rezultatul bănuielilor, gândurilor (logismoi) care sunt puse în lucrare în atmosfera prielnică a închipuirii. Cu cât omul este mai bolnav duhovnicește, cu atât este mai copleșit de mulțimea imaginilor aduse de închipuire. Sănătatea duhovnicească cere anularea închipuirii cât mai mult cu putință. Intr-adevăr, când mintea este liberă și luminată, încetează toată lucrarea închipuirii. De aceea, Sfinții Părinți învață că teologhisirea nu are legătură cu închipuirea.

Când omul, cu harul lui Dumnezeu, dar și cu împreună-lucrarea sa, este izbăvit de toate imaginile și formele zămislite de închipuire, devine teologhisitor și dinlăuntrul inimii sale țâșnește adevărata teologie ortodoxă...

Întunecarea minții pune în lucrare închipuirea și, în lumea ei înșelătoare, omul poate crea feluriți idoli ai lui Dumnezeu. Cu cât omul este mai bolnav psihic, cu atât imaginația sa este mai ațâțată. Cum ne dăm seama că o persoană suferă de anomalii psihologice și se îndreaptă în mod sigur către schizofrenie ? Starea sa este dezvăluită de iluziile, dezamăgirile și toate imaginile sale fantastice. Disfuncția psihologică este în primul rând o boală duhovnicească, ce duce la moartea minții. Pot spune că, atunci când văd că unul din fiii mei duhovnicești este stăpânit de bănuieli, închipuiri și alte gânduri, îmi dau seama îndată că mintea sa este bolnavă și că are nevoie de ajutor. În anumite cazuri speciale, le-am dezvăluit primejdia de a rămâne izolați într-o lume iluzorie, năpădită de închipuiri. Cei trezvitori duhovnicește nu ajung în acea stare. Dimpotrivă, oamenii care nu privegheză și nu se străduiesc să se tămăduiască, pot sfârși într-o stare înspăimântătoare, atât sufletească, cât și trupească. Și dați-mi voie să spun că femeile sunt predispuse mult mai mult acestei primejdii. Tot așa cum sunt vulnerabile și din punct de vedere emoțional.

Părinții spun că în sufletul femeiesc experiențele psihologice sunt legate mai mult cu cele duhovnicești. Cu alte cuvinte, multe femei socotesc așa-zisele stări sufletești ca fiind experiențe duhovnicești. De pildă, se poate ca ele să simtă o dulceață emoțională în vremea rugăciunii și să creadă că aceasta este venirea harului lui Dumnezeu. Este trebuință de foarte multă băgare de seamă, căci în acel moment intervin multe imagini închipuite, creând premisele unor grave anomalii sufletești.

Extras din Mitropolit Hieroteos Vlachos - Boala si tamaduirea sufletului in traditia ortodoxa

Corinusha, poate te straduiesti si tu sa citesti cartea de mai sus, poti sa o descarci de aici - http://tineretulortodox.md/wp-conten...a_ortodoxa.pdf

AAAAmmm, de unde sti ca ingerii nu au inchipuire? Ca au zis Sfintii parinti care stiu...de unde?
In fine, nu asta e ideea, dar mi-a atras atentia si acea fraza.

Daca psihologia ar fi de l diavol nu cred ca psihologii ar reusi a salveze vieti (da, ai citit bine).
Si cand cineva a suferit traume in copilarie (sa zicem o fetita a fost abuzata de tatal ei de la varsta de 3 ani pana la varsta de 8 ani) si toate amintirile alea au fost "puse la colt", "uitate" si fetita devenita adult nu-s mai aminteste prea multe din anii aceia si are probleme de relationare cu familia, cu prietenii, la locul de munca etc. si intra intr-o depresie crunta pentru ca nu stie ce s-a intamplat, de ce nu poate relationa cu oamenii, se crede nebuna, nevrednica de viata, se crede cel mai groaznic om care exista si incearca sa se si sinucida, ghici cine o poate ajuta mai bine? Psihologul sau preotul (exceptand preotii cu pregatire in psihologie - care apropos, exista)? Si argumenteaza te rog raspunsul, oricare ar fi acesta.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2014, 11:47:43
Banned

Implicit

Corinusha, psihologii cred ca exista suflet si daca da, care este relatia dintre corp, duh si suflet din perspectiva psihologilor ? Am sa te rog sa ne spui nu ce crezi tu despre ce cred psihologii, ci sa faci referire cu citat, autor, carte, link ... care sa poata fi verificat.

O intrebare retorica: dracul sau Dumnezeu alimenteaza gandurile de sinucidere, sau altfel spus, aceste ganduri sunt pentru salvarea sufletului sau pentru coborarea lui pe veci in iad ?

Faptul ca un preot ortodox este pasionat sau nu de psihologie, croitorie sau bucatarie, nu este o caracteristica determinanta in evaluarea acestuia ca preot, aceste preocupari tin de pasiunile sale civile si nu de o regula sau o traditie ortodoxa.

Este o realitate ca exista traume, exista depresie, exista frustrari, exista tot felul de boli care la un moment dat pot coplesii sufletul unui om si este adevarat ca un psiholog, un psihiatru, un psihanalist, pot gasi solutii pe termen scurt la unele probleme, la fel cum un medic poate gasii remedii la anumite boli trupesti, nimeni nu neaga asta. Doar ca deosebirea dintre diversele abordari medicale si abordarea ortodoxa este una fundamentala, primii trateaza corpul (muritor) iar unii preoti (cu har) trateaza sufletul (nemuritor).
Reply With Quote
Vechi 09.04.2014, 14:33:52
Corinusha's Avatar
Corinusha Corinusha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2009
Locație: Mures
Implicit

1. Daca e sa zic ceva, zic ce cred eu despre suflet si relatia dintre trup si suflet pentru ca si eu sunt psiholog (voluntar, dar psiholog).

Omul se alimenteaza cu ganduri de sinucidere, din motive diverse; deci nici dracu nici Dumnezeu... Aceste ganduri nu au nici o legatura nici cu coborarea lui in veci in iad, nici cu mantuirea unui om, atata timp cat raman in stadiul deganduri, omul isi da seama ca nu e in regula si cauta ajutor, fie la psiholog, fie la preot. De fapt, m-am gandit de multe ori ca asemenea ganduri tratate (ca sa zic asa) pot ajuta la mantuirea unui om daca omul lupta impoteiva gandurilor acelora si isi umple timpul cu fapte bune prin care se poate mantui.

Nici nu am zis ca faptul ca preotul e pasionat de psihologie, croitorie sau orice altceva il face un preot mai bun. Daca pasiunea il ajuta sa fie un preot mai bun, foarte bine. Ziceam ca e mai usor si pentru un preot sa ajute un om cu probleme psihice (depresie, schizofrenie, fobii etc.) daca are si pregatire in psihologie. Pentru ca la un om cu depresie sau schizofrenie degeaba ii zici pilde si ii dai exemple duhovnicesti, daca omul are nevoie de terapie pe langa. Preotul cu psihologul ar putea conlucra de minune impreuna daca s-ar renunta la ideea conform careia psihologia e de la dracu'.

Gresesti, un psiholog, psihanalist sa psihiatru pot gasi solutii chiar pe termen lung in afectiunile psihice. Preotulpoate gsi solutii pe termen scurt sau chiar deloc in anumite afectiuni. Daca ai sti cum e sa ai probleme din cauza unor traume si cat ai de lucrat atat tu ca psiholog cat si clientul tau n-ai mai zice ca psihologia e de la diavol...

Si psihologul trateaza din amandoua...si corpul si sufletul (in niste limite, bineinteles).

Last edited by Corinusha; 09.04.2014 at 14:37:17.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2014, 15:41:26
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
1. Daca e sa zic ceva, zic ce cred eu despre suflet si relatia dintre trup si suflet pentru ca si eu sunt psiholog (voluntar, dar psiholog).
Corinusha, fiecare e filosof sau psiholog in felul lui si prin schimbul de idei avut cu alte persoane isi poate verifica sau consolida proriile credinte. Doar ca atunci cand cineva incepe sa se creada mai "destept" decat Sfintii Parinti, plecand de la supozitia gresita ca ei nu aveau telefoane, internet si televizor, mergeau cu caruta si coceau painea la soare,... se afla intr-o mare eroare nu doar de logica ci si de raportare la Dumnezeu.

Din pacate pentru tine, ai facut degeaba (ai facut?) psihologia, poate poti spune ca ai citit cateva articole de psihologie, ca altceva nu cred ca ai citit, deoarece habar nu ai care este conceptia psihanalizei despre cum este vazut omul (sinele, eul si supraeul) si de faptul ca psihologii nu cred in existenta sufletului si cu atat mai putin a duhului.

Faptul ca in particular, ca persoana, sunt si psihologi ortodocsi sau medici credinciosi in Dumnezeu, acest fapt nu demonstreaza care este viziunea stiintifica a acelei ramuri medicale (psihologie) despre "suflet" ci ca si in cazul tau, este doar o viziune particulara si total opusa stiintei.

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Gresesti, un psiholog, psihanalist sa psihiatru pot gasi solutii chiar pe termen lung in afectiunile psihice. Preotul poate gasi solutii pe termen scurt sau chiar deloc in anumite afectiuni.
Faptul ca sunt unele persoane care amesteca invatatura ortodoxa cu psihologia, cu filosofia budista, cu tantra, cu corpul eteric, cu energiile, etc si au impresia ca daca fac acest lucru sunt mai cultivate sau mai interesante (vezi Oreste), din pacate pentru ei, acest mod de adordare defineste niste persoane instabile psihic si fara repere concrete in lumea reala.

Majoritatea cazurilor de sinucidere provin de la aceste tipuri de persoane inadaptabile, care nu pot avea prieteni, care sunt intr-un conflict permanent cu societatea si se cred niste victime ale sistemului, iar de multe ori, asistam cum disperati posteaza diverse abjectii pe acest forum, fiind suparati in general pe logica, bun simt sau pe orice incercare de dialog civilizat. Dupa cum poate ati observat deja, aceste caricaturi umane, sunt in general agramate, folosesc prescurtari, si de obicei transmit propriile lor angoase si nu idei, ei nu de dialog au nevoie, ci de un loc in care sa-si verse o parte din veninul care le intuneca permanent vederea.

Corinusha, daca tu crezi ca un preot ortodox ajutat de Sfantul Duh nu poate gasi solutii (pe termen lung) la anumite afectiuni medicale (psihice?) probabil ai o viziune profund gresita despre ideea de Dumnezeu Treimic si rolul activ al acestuia in creatie.

Last edited by Mandea77; 09.04.2014 at 16:02:47.
Reply With Quote
Vechi 09.04.2014, 17:11:47
Banned

Talking

Adevarata stiinta, crede ca omul nu are suflet !
Adevarata credinta ortodoxa, crede ca omul este compus din trup, duh si suflet!
Se poate observa cat de ilogic este si sa te intrebi daca adevarata stiinta duce la credinta !
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Cum pot "aduce" pe cineva drag la credinta? lourdes19 Generalitati 2 19.10.2010 12:06:29
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42
"Interconfesionalitate" in aceeasi credinta praxis Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 0 18.11.2008 12:42:40