Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.09.2013, 14:04:14
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Sfinții Părinți fac diferența dintre mîntuire = scăpare de demoni = salvare de dracii ce stăpînesc omul = izbăvire de cel rău șamd și desăvîrșire (sau iluminare, cum am mai întîlnit) și îndumnezeire. Mîntuirea e doar primul pas, dar Dumnezeu ne oferă mult mai mult. Da, pentru îndumnezeire sînt necesare botezul, dar și desăvîrșirea, altfel nimeni nu va vedea pe Dumnezeu. Sînt multe versete în NT care se referă la invitația spre desăvîrșire - îndumnezeire pe care dacă le pui cap la cap sînt oarecum descurajante - vezi ce spune Hrstos mai sus de Ioan de exemplu.

Deci mîntuirea e doar prima treaptă a ascensiunii, este ieșirea din Iad... Vorba Părintelui Galeriu, Hristos ne-a arătat sensul urcușului continuu către Dumnezeu, de la Iadul morții la Înviere, apoi prin Înălțare tot în sus, înspre asemănarea cu Dumnezeu.
Mantuirea este ajungerea in Rai, dar si drumul pana acolo. Catehismul: http://www.credo.ro/catehism2.php?q=4
"Mantuirea este slobozirea din robia pacatului si a mortii precum si dobandirea vietii celei vesnice, in unire cu Dumnezeu...
El da putinta tuturor care voiesc sa-L urmeze, in Biserica Sa, sa intre in acea Imparatie sau viata vesnica."
Asadar sunt mantuiti cei ce ajung in Rai, la viata vesnica.
Ce spui tu e oarecum corect, in sensul ca in Rai sunt mai multe locasuri, in functie de slava de care s-a facut vrednic fiecare, prin faptele sale. In Rai ajung sfintii mari traitori si facatori de minuni, dar si copiii botezati care nu au avut timp sa faca fapte bune, dar nu in aceeasi slava.
Ceea ce ai descris tu sunt treptele atinse de cei ce lucreaza mantuirea in Biserica, avem si credinciosi obisnuiti, dar si calugari imbunatatatiti, adica eliberati de patimi. Indumnezeirea este acest proces de urcus duhovnicesc, numai cu ajutorul harului.
Vezi ce am scris si in mesajul precedent despre pelagianism, invatatura ortodoxa accentueaza in catehisme aceasta invatatura opusa pelagianismului. Am mai dat citatul de mai multe ori, nu stiu daca l-ai citit.
http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism10.html
Spune ca harul Botezului este neaparat necesar mantuirii
"242. Daca harul e o lucrare necreata a lui Dumnezeu in sufletul nostru si daca prin el insusi Duhul Sfant lucreaza in noi mantuirea, oare s-ar putea mantui omul si fara de har?
Nu, omul nu se poate mantui fara de har (Efes. 2, 8; Ioan 15, 5). Harul ii este de trebuinta omului chiar de la inceput (Ioan 3,5). Harul pune inceputul mantuirii in om, si nu omul prin staruintele sale. Aceasta inseamna ca harul ii vine in dar (Rom. 3, 24), nu pentru oarecare fapte ale sale. inainte de a veni harul, omul nu poate face fapte prin care sa se mantuiasca, sau macar sa induplece pe Dumnezeu sa-i dea harul prin care sa se mantuiasca. Omul poate face anumite fapte bune, dar nu le face asa de statornic si dintr-un cuget asa de curat, incat sa se sfinteasca prin ele si sa se mantuiasca. Omul are libertatea de a face binele si cata vreme e in robia pacatului stramosesc, dar aceasta e o libertate slabita. Ea e marita tocmai de harul care vine la inceput fara nici un merit al omului. "
Reply With Quote
Vechi 16.09.2013, 14:25:05
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Pentru că tot l-am întrebat pe cătălin2 ceva mai sus la care nu a răspuns, iată aici o parte din răpunsul pe care trebuia să îl dea stimatul domn cătălin2. Dar este numai un verset din mai multe, unde se spune foarte clar despre nașterea din apă și din Duh, sau de nașterea din Duhul puțin mai jos în evanghelie. Iisus nu specifică cuvântul botez, așa cum falsifică Biblia domnul cătălin2.
Iar nu stii despre ce vorbesti, nu falsific eu nimic, e doar nestiinta ta. Pentru ca nu cunosti invatatura ortodoxa in mare parte, si de la un timp si ce stiai interpretezi eronat, dupa rationamentul tau, nu poti intelege nici ce vorbim. Degeaba iti dau un citat, pentru ca nu intelegi invataturile din acel citat, dar crezi ca stii tot.
Ca de obicei dai iar propria interpretare, nu o argumentezi niciodata cu un citat din invatatura ortodoxa.
Iata interpretarea citatului respectiv, din punct de vedere ortodox, nu din punctul tau de vedere:
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...lui-79915.html
Cu ocazia asta iti poti lamuri si neintelegerile pe care le ai in privinta Botezului:
"INVATACELUL: Care este temeiul scripturistic al Tainei sfantului botez ?
PREOTUL: Mantuitorul a spus: "Adevarat, adevarat zic tie, de nu se va naste cineva din apa si din Duh nu va putea sa intre intru imparatia lui Dumnezeu" (Ioan, 3, 5).
NVATACELUL: Ce inseamna de fapt aceasta Taina ?
PREOTUL: Botezul este Taina in care, prin intreita cufundare in apa, in numele Sfintei Treimi, cel ce se boteaza se curateste de pacatul stramosesc si de toate pacatele facute pana la botez, se naste la o viata spirituala noua si devine membru al trupului tainic al Domnului, al Bisericii lui Hristos.
Deci, nasterea din nou inseamna a avea botezul din apa si din Duhul Sfant
Nu se mantuieste numai acela care crede, ci el trebuie sa se si boteze. "
Reply With Quote
Vechi 16.09.2013, 14:29:06
Senior Member

Implicit

Decebal, o sa mai iau in considerare mesajele tale doar cand o sa vad un citat, nu ma intereseaza invatatura ta, ci cea ortodoxa. Avand in vedere si mesajele tale cu biserica anglicana, nu pot decat sa observ ca ai inceput sa te asemeni din ce in ce mai mult cu Adriana2, ea macar era mai politicoasa.
Reply With Quote
Vechi 16.09.2013, 14:52:33
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit Predică - Părintele Bartolomeu Anania

"Cel ce va crede și se va boteza, se va mântui, iar cel ce nu va crede, se va osîndi."

Scurt pe doi! Nu încape discuție!

Nu avem certitudinea că cei de alte confesiuni se mântuiesc.

Dar noi o avem pe a noastră și ne este de ajuns: că suntem în Biserica cea Adevărată, că suntem în interiorul Adevărului lui Hristos, că dragostea dintre frați nu este completă și adevărată decât în interiorul Adevărului!(...)
Îndemnul mucenicilor pe care îi prăznuim astăzi este acela de a ne păstra credința noastră.

(Predică de Sfinții Mărturisitori Ardeleni,
21 octombrie 2008)
Reply With Quote
Vechi 16.09.2013, 19:11:35
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Iar nu stii despre ce vorbesti, nu falsific eu nimic, e doar nestiinta ta. (...)
Evident este că ai falsificat Scriptura. Evanghelia după Ioan spune că cine nu se naște din Duhul nu va vedea împărăția lui Dumnezeu. Tu însă ai spus că Iisus ar fi spus că cine nu se botează nu va vedea împărăția. Prin urmare ai falsificat textul biblic al evangheliei după Ioan! Hristos a vorbit despre nașterea din Duhul Sfânt, apostolii au vorbit despre nașterea din Dumnezeu, iar în învățătura Sfinților Apostoli și a Sfinților Părinți învățătura despre nașterea și viețuirea din Dumnezeu este mai complexă decât aceea care se referă la botez. Evident că lucrurile acestea nu sunt cunoscute și de cătălin2, pentru simplul fapt că domnul cătălin2 nu citește nici pe Sfinții Apostoli și nici pe Sfinții Părinți; el mai citește ce mai apucă pe internet, ceva articolașe, ceva de prin catehism și culmea mai are și tupeul să considere că lucrurile la care se limitează el ar fi tot ce s-a spus și s-ar putea spune în materie de teologie. A se vedea spre exemplu câteva citate de la sfinți părinți, învățătură ortodoxă la threadul Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez .

Last edited by Decebal; 16.09.2013 at 19:23:54.
Reply With Quote
Vechi 16.09.2013, 19:42:57
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Salut Ioane,

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
"Cel ce va crede și se va boteza, se va mântui, iar cel ce nu va crede, se va osîndi."
Cel ce nu va crede, adică oricine va auzi cuvîntul vieții și îl va refuza, necrezînd.

Căci dacă omului nu-i va fi propovăduită Evanghelia și va muri, nu e logic să-l numim necredincios, pentru că nu i-a fost testată credința.

Drept?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 16.09.2013, 19:51:02
Banned

Implicit

Citat:
Căci dacă omului nu-i va fi propovăduită Evanghelia și va muri, nu e logic să-l numim necredincios, pentru că nu i-a fost testată credința.
Dar ascultă mai bine ce spune Cătălin2!!

El, domnia sa mai exact, spune că toți copiii care mor fără să fie botezați și departe de Biserica Ortodoxă sunt vinovați și condamnați la iad pentru că ei, deși evident că nu aveau cum să facă acest lucru, nu au căutat adevărul. Și prin urmare sunt vinovați! Deși nici nu aveau condițiile să facă acest lucru, fiind prea mici, neputincioși și neinteresați de astfel de lucruri. Dar cătălin2 îi condamnă pentru că nu au căutat adevărul, și îi mai și face vinovați!! Pe ce temei? Poate ne va răspunde cândva stimabilul cătălin2.

Last edited by Decebal; 16.09.2013 at 19:57:58.
Reply With Quote
Vechi 16.09.2013, 20:04:36
Banned

Implicit

Citat:
Cei care nu stiu au o vina mai mica, nu inseamna ca sunt la fel cu cei care se mantuiesc, cu sfintii.
Cum poți să vorbești așa, domnule cătălin2? Te întreb cum poți să vorbești așa? Ce vină să aibă? De unde și până unde născocești dumneata atâtea culpe pe capetele tuturor oamenilor? Dar copiii acelora, care mor de mici, de tineri, și nu apucă nici măcar să își pună vreo problemă cu privire la adevăr? Cum poți să spui că acei copii ar avea vreo vină, chiar și mai mică? Eu nu spun că se mântuiesc, dar nu înțeleg pe ce baze spui dumneata că ar fi vinovați! Pentru ce să fie vinovați, domnule cătălin2? Pentru că nu au beneficiat de ceea ce ai beneficiat dumneata în comparație cu ei? Dar chiar nu îți este rușine, domnule cătălin2?

Citat:
Ar insemna ca noi ortodocsii nu ar trebuis a spunem la nimeni adevarul, pentru ca ar mai avea o sansa astfel, dar daca afla si nu cred atunci sunt condamnati.
Cum faci dumneata Cătăline2, cum faci tu să răstorni lucrurile cu capul în jos!! Păi tu vorbești despre ortodocșii care propovăduiesc altora adevărul? Păi nu ți-am dat chiar pe acest thread cum ortodocșii tocmai asta nu fac??! Nu ți-am spus că tu îi faci la modul cel mai direct, deși involuntar, vinovați pe ierarhii ortodocșii care fac acel gen de fapte, vinovați de nemântuirea și condamnarea la iad a altora, a acelora care se află în afara Bisericii Ortodoxe?

Deci ca să reluăm lucrurile, astea sunt de fapt exact cu totul altfel decât le prezinți dumneata!! Tocmai aici este problema, anume că Biserica Ortodoxă face mult prea puțină misiune pentru ceilalți din afara ei, iar practic tu acuzi Biserica pentru lipsa de posibilitate a altora de mântuire, pentru faptul că BO văduvește miliarde și miliarde de oameni de posibilitatea mântuirii!! Cu alte cuvinte dumneata acuzi Biserica Ortodoxă de genocid spiritual la nivel planetar!! un genocid făcut prin neintervenționism, prin lipsă de misiune, prin nesimțirea față de toți ceilalți oameni de pe planetă, alții decât copiii biologici ai celor deja membri ai BO (deși știm bine că nici față de aceștia ortodocșii nu asumă prea mari răspunderi pentru mântuire). Câtă rea credință poți să ai domnule cătălin2? Cât poți să mai falsifici și Biblia și realitatea care ne înconjoară, doar pentru ca să îți iasă dumitale drept adevărată falsa ta pricepere, falsele dumitale pretenții ale cunoașterii și viețuirii adevărului?

Citat:
Nu mai are nicio importanta daca cineva crede in Hristos sau nu, toti sunt la fel.
A spus cineva așa ceva aici, domne cătălin2? Ai auzit dumneata pe cineva să spună așa ceva? Eu nu am auzit, ba dimpotrivă am auzit cu totul alte versiuni decât acelea pe care dumneata, cu marea dumitale rea credință și răutate, cu marea dumitale mistificare și falsificare, atribui altora fără ca ei să fi spus ori să fi pretins așa ceva!!
Reply With Quote
Vechi 16.09.2013, 20:06:47
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Cătălin,

Citat:
Mantuirea este ajungerea in Rai, dar si drumul pana acolo. Catehismul: http://www.credo.ro/catehism2.php?q=4
"Mantuirea este slobozirea din robia pacatului si a mortii precum si dobandirea vietii celei vesnice, in unire cu Dumnezeu...
El da putinta tuturor care voiesc sa-L urmeze, in Biserica Sa, sa intre in acea Imparatie sau viata vesnica."
Asadar sunt mantuiti cei ce ajung in Rai, la viata vesnica.
Ți-ai pus vreodată întrebarea dacă tot ce este escis în Catehism este neapărat și corect 100%? Cine sînt autorii Catehismului din care citezi?

Am aruncat o privire la subiectul care mă interesează în special, anume despre Împărtășanie. Acolo scrie că e absolut obligatoriu să postești și să te spovedești înainte de fiecare Împărtășire - ceea ce e fals.

Citat:
Ce spui tu e oarecum corect, in sensul ca in Rai sunt mai multe locasuri, in functie de slava de care s-a facut vrednic fiecare, prin faptele sale. In Rai ajung sfintii mari traitori si facatori de minuni, dar si copiii botezati care nu au avut timp sa faca fapte bune, dar nu in aceeasi slava.
Ceea ce ai descris tu sunt treptele atinse de cei ce lucreaza mantuirea in Biserica, avem si credinciosi obisnuiti, dar si calugari imbunatatatiti, adica eliberati de patimi. Indumnezeirea este acest proces de urcus duhovnicesc, numai cu ajutorul harului.
NT ne dă multe referințe care susțin ideea nivelurilor apropierii de Dumnezeu a făpturilor Sale. Găsim în acest sens informații în fericiri de exemplu.

Credem că Preasfînta Născătoare de Dumnezeu este creatura care s-a apropiat cel mai mult de Creatorul său. La polul opus în Rai, aș zice, se găsește tîlharul care de-abia s-a mîntuit prin mare mila Lui Hristos. Întrebare: a fost el botezat cu apă, a primit el Duhul Sfînt?

Citat:
Vezi ce am scris si in mesajul precedent despre pelagianism, invatatura ortodoxa accentueaza in catehisme aceasta invatatura opusa pelagianismului. Am mai dat citatul de mai multe ori, nu stiu daca l-ai citit.
http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism10.html
Spune ca harul Botezului este neaparat necesar mantuirii
"242. Daca harul e o lucrare necreata a lui Dumnezeu in sufletul nostru si daca prin el insusi Duhul Sfant lucreaza in noi mantuirea, oare s-ar putea mantui omul si fara de har?
Nu, omul nu se poate mantui fara de har (Efes. 2, 8; Ioan 15, 5). Harul ii este de trebuinta omului chiar de la inceput (Ioan 3,5). Harul pune inceputul mantuirii in om, si nu omul prin staruintele sale. Aceasta inseamna ca harul ii vine in dar (Rom. 3, 24), nu pentru oarecare fapte ale sale. inainte de a veni harul, omul nu poate face fapte prin care sa se mantuiasca, sau macar sa induplece pe Dumnezeu sa-i dea harul prin care sa se mantuiasca. Omul poate face anumite fapte bune, dar nu le face asa de statornic si dintr-un cuget asa de curat, incat sa se sfinteasca prin ele si sa se mantuiasca. Omul are libertatea de a face binele si cata vreme e in robia pacatului stramosesc, dar aceasta e o libertate slabita. Ea e marita tocmai de harul care vine la inceput fara nici un merit al omului. "
Nu știu exact cum este cu harul, de cîte feluri este șamd. Am înțeles totuși că există o formă de har [care acționează din] exterior, chemîndu-i la mîntuire pe cei din afara Bisericii. Avem exemple în NT, cum ar fi cel al sutașului la care a fost trimis Petru.

Or fi fost oameni care au negat necesitatea lucrării harului în scopul mîntuirii, dar noi nu vorbim despre cazul lor. Dumnezeu are grijă de fiecare dintre ființele pe care le aduce la existența veșnică. Funcție de răspunsul fiecărui om la invitația, prin har, a înălțării către Creator va fi și așezarea lui mai sus sau mai jos pe scara pe care singur o va alege.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 16.09.2013, 20:36:35
Banned

Implicit

Citat:
Ți-ai pus vreodată întrebarea dacă tot ce este scris în Catehism este neapărat și corect 100%? Cine sînt autorii Catehismului din care citezi?
Nu știu dacă ai observat, dar cătălin2 citează cu preferință maximală din catehism; mai citează și anumite articolașe pe care le găsește pe internet. Prin urmare aria lui de studiu este extrem de limitată; nici nu mai spun că omul nu citește și deci nici nu citează din Sfânta Scriptură și din Sfinții Părinți. Dar culmea, peste toate astea, are niște aere și niște pretenții de infailibilitate și de atotștiință ceva ieșit din comun și nemaipomenit!! Trebuie să înțelegem că maniera, metoda în care lucrează domnul cătălin2 este pur și simplu greșită, este insuficientă, este pur și simplu prea puțin pentru pretențiile dumisale extrem de exagerate și de nefundamentate. Asta ca să nu mai pomenim și de reaua credință, de falsificări, de mistificări, de interpretări false ale realității, răsturnarea realității cu susul în jos și interpretări false pe baza altor mistificări și interpretări false și mincinoase. Cu adevărat, văzând toate acestea și multe altele de pe acest forum, putem să conchidem cu privire la lipsa de competențe reale precum și de credibilitate a stimabilului domn cătălin2!! Omul pur și simplu nu este credibil, are mult prea multe erori, greșeli de interpretare, neînțelegeri, limite în a face față complexității problemelor. Astfel omul nu numai că nu este credibil, ci spun că este pur și simplu incredibil :))))
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casatoria in afara Bisericii Ortodoxe, recunoscuta sau nu? Marius22 Nunta 168 26.06.2025 00:02:34
Tainele savarsite in afara Bisericii morfix333 Intrebari utilizatori 141 16.05.2011 12:01:10
Cum masuram moralul unui crestin in viata din afara bisericii? patinina34 Generalitati 31 01.04.2011 08:51:56
Preot (paroh) si enoriasi - comunicare in afara bisericii(?) sophia Preotul 31 19.07.2009 22:28:59
Botezul in afara Bisericii maggie Botezul 8 03.12.2008 14:43:57