Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #61  
Vechi 25.04.2013, 10:47:10
Pelerin spre Rasarit
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Nu va faceti griji,va veni iar o vreme cand Biserica,eroica si martira,va sta iar radicala in mesajul ei impotriva unei lumi care,prin diferiti vectori de intentie,se pregateste de o lupta tot fatisa contra ei.Acum inca este ceata,lucrurile par neclare,razbat atacuri ca niste fulgere la inceput stinghere dar tot mai dese,acum asa sunt timpurile,dar va veni iar vremea cand lumina si intunericul spiritului acestei lumi se vor inclesta,direct,fara compromis.Perioadele de prigoana,si vor veni,curata toata rugina,acolo unde s-a strecurat.Caci nimic nu este sa ramine ascuns si sa nu fie aratat,asa cum este,in Lumina.Problema fiecarui credincios,restul lumii si-a ales demult stapanul,este sa ramina alaturi de singurul Mantuitor,altul nu a existat,nu exista si nu va exista.Furtuna va incepe,valurile si vantul vor lovi dar cine si-a cladit casa pe stanca.....Curaj turma mica caci voua a binevoit Tatal sa va dea Imparatia.
Reply With Quote
  #62  
Vechi 25.04.2013, 11:08:15
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de guardian knight Vezi mesajul
Dumneata, compari ,mere cu pere !!!
Cum se pot compara timpuri de ascensiune econmica, cu cele de recesiune ???

De ce taman in toiul crizei economice banii trebuie directionati inspre opere de arta, asa cum sustii dumneata ???

Eu cred ,ca trebuie sa fie tocmai invers, adica in vremi de ascensiune, cand exista un surplus, si intreaga societate este dispusa sa-si directioneze acest surplus,inspre opere de arta ,deci si biserici,atunci trebuie facut cum spui dumneata,si asa s-a procedat mereu in istoria lumii !!!
Este exact invers. MAI ALES in vremuri de recesiune statele trebuie sa investeasca in opere durabile, precum monumentele si lacasurile de rugaciune. Acestea, si nu masurile pompieristice sunt baza cresterii viitoare. A considera altfel inseamna a confunda temeliile si a cladi pe nisip, a lua in serios teoria marxist-leninista dupa care economicul, materialul primeaza, iar spiritualitatea, in caz ca e recunoscut conceptul, vine cumva dupa aceea si ca urmare a bunastarii. Iata inca unul dintre miturile ultimului secol!

Despre Stefan Voda (pentru ortodocsi: Sf Stefan), care a cladit zeci de biserici, una mai indrazneata decat alta, in epoca de mare tulburare, deja am vorbit. Ce-ar fi fost daca sfatnicul sau, Luca Arbore i-ar fi spus: "Doamne, altele sunt prioritatile: trebuie sa-i platim pe plavanii care trag cu arcul, trebuie sa cumparam tunuri nemtesti, trebuie sa facem bolnite pentru ologi si crese pentru tzanci !".

Rare au fost perioadele de criza atat de mare in Statul Papal ca in vremea Papei Iuliu al II-lea. Banii erau dramuiti, bantuiau molimi si crestini in solda dusmanilor puterii temporale a Papei venisera cu tunurile pana la portile Romei. Si totusi, exact atunci Iuliu al II-lea a comandat Capela Sixtina lui Michelangelo, in timp ce un alt artist, Rafael Sanzio, platit tot cu aur, era ocupat cu zugravirea Salii de Receptie. Cine mai stie azi ca, in final, Papa Iuliu a esuat in luptele sale de a elibera Italia ? Nimeni. In schimb, Capela Sixtina a lui Michelangelo Buonaroti si Palatul Papal al lui Rafael Sanzio au uimit si uimesc si astazi o lume intreaga.

Mai inainte, cand imparatii Bizantului au construit Sfanta Sofia, cronicile vremii spun ca finantele erau atat de secatuite, incat nu mai erau bani nici ca sa se cumpere uleiul candelelor. Sapa de lemn in care aceasta ciclopica constructie a dus Bugetul Bizantin s-a uitat, in schimb astazi, cand spui "Istanbul", spui "Hagia Sophia".

Deci, tinere cavaler: e cea mai perversa iluzie ca, mai ales in caz de saracie, trebuie sa ne umplem mai intai burtile si pe urma sa avem grija de glagorie, cand exact invers e normal.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
  #63  
Vechi 25.04.2013, 11:53:10
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Zice Guardianul ceva despre operele de artă. Iar Mihnea zice și el că da, opere de artă, chiar la sărăcie. Invocînd pe Luca Arbore, pentru moment...
Dar dacă vorbim de artă, picînd în sociologia și istoria ei, să sesizăm că de-a lungul vremurilor s-au construit monumente și au apărut felurite opere de artă nu doar în epoci blânde, cu surplus, ci și în vremuri de sărăcie. Nu doar în țări bogate ci și în țări sărace (sau viceversa). Nu doar când artistul era în floare ci și când era pe moarte etc.

Se pare că arta își urmează drumul ei care ascultă de alte legi decât cele economice, cu care însă ce-i drept se mai ciocnește din când în când. Exact cam cum Biserica cu statul, cu istoria.

Eu sunt adeptul celei de-a treia poziții în materie de construit artă și biserici: indiferent cât de sărac sau de bogat e statul și boboru, să-și vadă artele și cultele de treaba lor. Că ele nu ascultă de bogăția sau sărăcia noastră, ci de fiorul lor venit de-altundeva...

P.S. Un cuvânt despre biserici ca operă de artă. Pentru mine acest aspect, deși nu îl neg și deși îi pricep întrucâtva rostul și sensul, este secundar. E un aspect care poate fi lăsat la o parte, deși plăcut ar fi ochiului și duhului ca lăcașul de cult să fie frumos, puternic, zdravăn, penetrant prin secoli.
Iată un argument luat din practica BOR: un preot ortodox, cu serioasă experiență, cu pricepere și meșteșug, cu suflet de preot precum îl cunosc eu (dar sunt conștient că acest argument e cel mai slab, fiind cel mai subiectiv) slujește de un an, în Italia, folosindu-se de-o... mașină Dacia. Practic, părintele își cară și ține biserica în mașină.
A fost trimis de Patriarhie să slujească acolo, a fost numit de episcopul locului, și-a luat și familia (soția și 3 copii) cu el și, până s-o găta o biserică potrivită la Roma, părintele se folosește de mașina personală. Își ține toate cele de trebuință în Dacie și merge de colo-colo, unde îl cheamă nevoile turmei.
Desigur, un cămin cultural sau cam așa ceva i-a pus la dispoziție o sală, unde a improvizat o biserică. Dar fiind o sală goală și atât, iar căminul fiind o resursă de spațiu pentru multe alte activități, părintele își ia de fiecare dată icoanele și obiectele de cult, vine la slujire, amenajează și mobilează, ține slujba, apoi strânge și se duce....
Uimitoare situație, nu-i așa?
Oare vine cineva acolo, la slujbă?
Ei bine, da, vine multă lume, biserica e plină de români creștini-ortodocși, au loc toate cele din bisericile noastre, toate slujbele. Inclusiv Botezul, Cununia, Liturghia, Sfânta Împărtășanie.
Veți zice că nu e canonic? Habar n-am, dar câtă vreme episcopul și Patriarhul au dat această ascultare...

În concluzie, precum creștinii de demult în grote, iată și astăzi credința și Tainele în căminele culturale și Dacii. O Dacie care, de data asta nu mai e roz, ca poneiul, ci albastră de tot.

Last edited by cezar_ioan; 25.04.2013 at 11:57:59.
Reply With Quote
  #64  
Vechi 25.04.2013, 12:13:03
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de guardian knight Vezi mesajul
Ba are rost foarte mare sa discutam !!!
Atata vreme cat e criza,si statul ajunge sa taie salarii si sa puna mii de taxe si impozite, in timp ce nu e in stare sa faca un drum sau o autostrada...insa face biserici noi,nu stiu cat de normal e statul ala,ca sa nu mai spun de cetatenii sai !!!
Daca ai citit cu atentie mesajul, 8 milioane de euro alocati pentru constructii intr-un an pentru toate cultele este extrem de putin, e doar o propaganda a celor ce sunt atei sau a celor ce nu merg prea des la biserica (sunt numiti nepracticanti, dar credinciosi). Ca spui de criza, bugetul apararii se preconizeaza anul asta ca va creste fata de anul trecut cu exact suma alocata cultelor pe anul asta, adica 100 de milioane de euro (pentru ca bugetul pentru culte e apropae in totalitate alocat salariilor). Ca sa vedem cat de mici sunt de fapt sumele de care discutam si cat de mult le umfla unii. Dar umanistii si verzii, care de fapt sunt atei, nu se preocupa de pace si dezarmare, ci numai de Biserica, pentru ca asta e scopul lor, nu banii alocati.
Deci parerea mea e ca ar trebui sa creasca bugetul alocat cultelor, chiar si pentru construirea de biserici, in bisericile din oras nu e loc sa mergi duminica la sujba.

Last edited by catalin2; 25.04.2013 at 12:15:06.
Reply With Quote
  #65  
Vechi 25.04.2013, 17:04:08
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Mesaje: 5.788
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Doar sa consolideze si sa renoveze, iar monumente noi sa nu se faca ? Unde ar fi ajuns Roma, Parisul, Petersburgul cu asemenea gandire investitionala ? Florenta ar fi ramas cu Cimabue si Fra Angelico, nu am fi auzit niciodata de vreun Michelangelo. Parisul ar fi ramas doar cu splendorile Vechiului Regim.

Monumentele, in cadrul carora lacasurile de cult ocupa un loc eminent, dau atractivitatea unui loc si fac sa i se duca vestea. Astazi, cand spuneti "Barcelona", spuneti "Catedrala Sfanta Familie", tot asa cum ieri, cand spuneati "Paris", spuneati "Notre Dame". A face investitii in arta monumentala inseamna nu numai a hrani familii de muncitori si artizani, ci a crea emulatia artistica, efervescenta, spiritul competitional si circulatia de idei fara de care arta moare, iar artistii emigreaza. Hotarat lucru: ei nu pot trai din proiecte de varuit Biserica lui Bucur Ciobanul. Pe urma, toate marile cheltuieli pe care arta monumentala le presupune le scoti cu varf si indesat de la turistii amatori de arta: unii parcheaza, altii cumpara ilustrate, altii platesc un ghid care plateste un impozit si toti beau Coca Cola. Cumparata de la buticuri care platesc chirie de "zona zero-vanzare sigura". Oare ce-ar fi nordul Moldovei fara manastirile ortodoxe din perioada buna a feudalismului romanesc ? Cred ca turismul ar scadea la jumatate in acea zona de economie calamitata. Poate ca lui Stefan i-a fost greu sa gaseasca bani sa ridice Putna intre doua razboaie, dar a avut intuitia geniala ca asta e opera care dureaza mai mult decat orice altceva. Iar daca anual mii de oameni merg in acea zona de Extrem Miazanoapte a tarii e ca sa vada Manastirea Putna, nu combinatul zootehnic Putna.
dacă Putna nu ar fi fost renovata în repetate rânduri, poate că nu mai era astăzi.
nu compara niște monumente cu un potențial monument. și e mult spus potențial.
pentru că în afară de dimensiuni, catedrala nu va fi legată de ceva care să-i dea monumentalitate, așa cum este Putna.
exemplele tale nu au valoare reală.
restaurarea este o artă mult mai presus decât varuirea Bisericii lui Bucur Ciobanul.
la câte biserici sunt de restaurat, restauratorii vor avea de lucru mult timp.
dar nu mi-ai spus de ce biserica nu renovează bisericile vechi.
Reply With Quote
  #66  
Vechi 25.04.2013, 17:57:00
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.327
Implicit

Un gest exemplar mi s-a parut cel al bisericii ortodoxe din Cipru,care a anunțat că pune la dispoziția statului toate bunurile bisericii pentru a ajuta statul sa iasa din criza financiară:

http://www.gandul.info/international...criza-10678972
__________________
Sa invatam de la ingerul nostru pazitor...http://www.youtube.com/watch?v=pG52f...&feature=share
Reply With Quote
  #67  
Vechi 25.04.2013, 18:25:24
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Mesaje: 5.788
Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Un gest exemplar mi s-a parut cel al bisericii ortodoxe din Cipru,care a anunțat că pune la dispoziția statului toate bunurile bisericii pentru a ajuta statul sa iasa din criza financiară:

http://www.gandul.info/international...criza-10678972
nu știu cât de susținută de Biserica este această propunere. poate fi o superbă strategie de imagine. dar nu fac acuzații pentru că nu știu.
rămâne gestul.
care aproape s-a suprapus cererii BOR de sprijin financiar suplimentar din partea statului.
tot imaginea rămâne.
Reply With Quote
  #68  
Vechi 25.04.2013, 20:15:02
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
catedrala nu va fi legată de ceva care să-i dea monumentalitate, așa cum este Putna.
Noi despre ce vorbim ? Despre catedrala sau despre constructiile de noi biserici in general ?

Citat:
dar nu mi-ai spus de ce biserica nu renovează bisericile vechi.
Din cate se vede prin Bucuresti cel putin, s-a restaurat pe ruptelea. S-au restaurat pana si biserici in care nu se mai slujeste, precum Sf Elefterie Vechi din Cotroceni.

Asta ca sa ma refer numai la Biserica Ortodoxa. In ceea ce priveste Biserica Catolica, daca imi aratati o biserica cu igrasie, scorojita, cu aspect bolnavicios, promit sa spal parbrize pana ce strang de-o fereastra cu vitralii.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
  #69  
Vechi 26.04.2013, 10:17:51
guardian knight's Avatar
guardian knight guardian knight is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 10.02.2011
Locație: Cluj-Napoca
Mesaje: 897
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Daca ai citit cu atentie mesajul, 8 milioane de euro alocati pentru constructii intr-un an pentru toate cultele este extrem de putin, e doar o propaganda a celor ce sunt atei sau a celor ce nu merg prea des la biserica (sunt numiti nepracticanti, dar credinciosi). Ca spui de criza, bugetul apararii se preconizeaza anul asta ca va creste fata de anul trecut cu exact suma alocata cultelor pe anul asta, adica 100 de milioane de euro (pentru ca bugetul pentru culte e apropae in totalitate alocat salariilor). Ca sa vedem cat de mici sunt de fapt sumele de care discutam si cat de mult le umfla unii. Dar umanistii si verzii, care de fapt sunt atei, nu se preocupa de pace si dezarmare, ci numai de Biserica, pentru ca asta e scopul lor, nu banii alocati.
Deci parerea mea e ca ar trebui sa creasca bugetul alocat cultelor, chiar si pentru construirea de biserici, in bisericile din oras nu e loc sa mergi duminica la sujba.
Eu nu sunt de acord ca Statul sa nu mai sprijine deloc Biserica ! Ba sa o sprijine, insa in mod rational, si in ton cu perioada economica traversata de catre tara si intreaga populatie !
Ce act de mai suprema crestinatate este altul ,decat a construi un spital ,nou, utilat dupa toate cuceririle tehnicii moderne medicale,care sa ofere ajutor concret de viata celor aflati in mare necaz din cauza bolii ???
Puneti-va intrebarea,la care nu ati vrut de fapt sa raspundeti : aparand asa de ferm interesele bisericii,nu aparati ,de fapt interesele sindicale, de slujbasi ai statului, ale preotilor ???
Reply With Quote
  #70  
Vechi 26.04.2013, 13:02:42
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned
 
Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Mesaje: 1.946
Implicit

Citat:
În prealabil postat de guardian knight Vezi mesajul
... insa in mod rational, si in ton .......
..... aparand asa de ferm interesele bisericii,nu aparati ,de fapt interesele sindicale, de slujbasi ai statului, ale preotilor ???
În mod rațional? Păi toată lumea, în special conducăreții noștri, susțin că ei sunt raționali iar ceilalți nu. Și reciproc.

Cât despre a apăra interesele preoților, asta chiar nu văd de ce ar fi un lucru rău.
Crezi că le sunt apărate prea des interesele?
Dacă crezi asta, îți sugerez să îți petreci mai mult timp în biserică și printre cât mai mulți preoți. Ai afla cât sunt de mari problemele cu care se confruntă fiecare slujitor al lui Hristos din țara asta.
(Exceptînd o minoritate, care, să zicem, chiar o duce bine. Nu știu dacă spre folosul nostru sau al lor...)

P.S. Problema nu îmi pare a fi că lipsesc spitalele, problema e că activitatea dinlăuntrul celor care există deja s-a prăbușit în lipsuri și conduite grotești. Că omul fuge din țară, dacă își permite, ca să facă o analiză de sânge ca lumea sau să își panseze un furuncul... Asta e problema: calitatea vieții noastre, oriunde am fi în instituțiile și serviciile patriei.
Un egoism fioros, o delăsare și nepăsare, o abrambureală zăpăcită, o simulare necontenită...
Ultimele spasme ale deznădejdii și haosului, pretutindeni. Se poate, însă, mult mai rău... Să nu ne grăbim, că showul e abia la început...

Last edited by cezar_ioan; 26.04.2013 at 13:10:33.
Reply With Quote
Răspunde