![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dragul mamii, baiatul mamii vine totusi intr-o zi si zice "mami vreau aia". Si atunci mami tot cu duhul blandetii: "ia sa vedem puiule, asta ai facut, aia ai facut, cealalta ai rezolvat-o? pai nu? pai nu se poate puiule vezi tu, hai sa mai lasam sa treaca o saptamana sa vedem cum te descurci la capitolele astea si vii la mami si ceri din nou". Vezi, se poate si asa. :) N.B. Trebuie inceput cat mai devreme ca mai tarziu o considera taiere abuziva din drepturi :) Citat:
Citat:
Un preot fumator de exemplu nu va fi niciodata convingator in a mustra pe cineva de pacatul fumatului, orice vorbe ar zice, respectivul stie una si buna: "si parintele fumeaza". Si cine ii poate spune ca nu-i asa? Adevaratii oameni induhovniciti, care mustrau cu toata fermitatea erau ei insisi exemple si nu puteai carti, si duhul tau nu putea decat sa se plece in fata duhului lor. Unul care este insisi plin de pacate si incearca sa mustre de aceleasi pacate cu altul folosind vorbe si discursuri mestesugite n-are putere de convingere desi ceea ce spune este poate logic corect, oratoric impecabil, etc. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Imi face placere ca-mi spuneti « sora », asa ca ma voi adresa dvs. cu « frate », daca-mi permiteti. In primul rand raspund la NB : am inteles corect sensul raspunsului dumneavoastra, nu va faceti probleme din pricina mea, n-o iau ca pe un afront, dimpotriva ! Si departe de a parea o invitatie la polemica. Mi-as dori nespus un dialog pe acest fel de teme, le-as zice de morala crestina, sau educatie ortodoxa. Dar poate vom face asta pe un thread special deschis. Imi va fi greu sa redau in scris tot ce gandesc... Cele scrise de dvs. mi-au rasturnat, intr-un fel, modul de gandire asupra subiectului de fata. Da, eu am fost adepta tipului « miau-miau » de corectare a celui aflat in greseala. Sfaturile pe care le-am dat celor care mi le cereau direct au fost mereu prudente adica « cu manusi » sa nu ranesc omul, sa nu-l necajesc mai tare decat era. Am facut asta, nu din neiubire fata de aproapele ci mai mult pentru ca, in general, cei care cer o parere se asteapta sa le spui ce vor ei sa auda, ceva ce ei au deja in gand. De ex : cel ce se simte vinovat de o fapta dar nu e sigur de gravitatea ei, cere o parere cu speranta, siguranta chiar, ca i se va confirma ceea ce-si doreste. No, eu, in cazul acesta, stiind asta, incep cu miau-miau-ul : « pai, vezi tu, nu-i bine, fa cumva si repara, sti, e pacat, hai, ca poti, incearca macar, cat de cat... fa cumva.... etc. ». Seamana cu medicamentul amar acoperit cu zahar si inghitit repede, asa cum imi dadea mama piramidonul cand eram mica... Sau eu, am asa, o pata pe constiinta si cer o parere, un sfat. Apoi, sigur nu ma astept la ceva dur din parte sfatuitorului, ci mai intai o mangaiere, o consolare si mai apoi realitatea, gravitatea pacatului cu solutiile de rigoare si cu asigurari de vindecare daca aplic tratamentul prescreis de sfatuitor (acelasi piramidon cu zahar). Deci, frate Zaharia, eu am venit la dumneavoastra sa ma sfatuiti, sa ma ajutati sa-mi rezolv problema dar suflet sensibil, cum sunt, imi doresc un tratament bland, FERM dar bland. Destul m-a speriat aflarea diagnosticului (« moleseala cronica » - mama imi zice ca n-am personalitate (?!)). Deci cu blanete, vorbe alese, ton cald si prietenos, privire iubitoare, ochi inlacrimati, (... ) impletite cu o fermitate de stanca neclintita, este tratamentul pe care mi-l doresc. Adica, asa, o stanca imbracata in muschi moi si pufosi. Incat, oricat m-as opune fermitatii sa nici nu ma ranesc dar sa nici n-o rastorn. Comparatia pe care ati facut-o cu medicul la care merg sa ma faca bine nu m-a convins. Cred eu ca bolile sufletesti se trateaza altfel decat cele trupest. Trebuie mai multa grija pentru cele sufletesti. Trupul tratat gresit, nu provoaca moartea in toate cazurile... Se mai poate repara cate ceva. Si chiar daca se intampla, moartea trupului este mai putin grava decat a sufletului. Si in al doilea rand, eu nu m-as duce sa ma trateze un medic bolnav el insusi de acea boala. Daca as sti, bineinteles. In concluzie, va dau dreptate intru totul si va sustin parerea. Metoda dumneavoastra e cea mai buna. Dar... cu mine, fiti bland, va rog ! Dumnezeu sa va binecuvinteze ! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asa gandeam si eu, Alin... dar citind cele scrise de fratele Zaharia mi-am cam zdruncinat convingerile... Oricum. in educatia copiilor, eu n-am fost grozava. "Metoda miau-miau" n-a fost eficienta pt ca am doi copii rasfatati. Dar nu ma plang de ei... sunt respectuosi si cinstiti. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Fermitatea nu inseamna neaparat tipete (din partea dvs.) si bataie. Ei mai tzipa cand se lovesc de fermitate :) Totusi, ce intelegeti prin rasfatati? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Subscriu. @ Ana 1. EL nu e o victima inocenta care a cazut intr-un fel de amnezie si nu mai stie unde ii este bine. Este foarte clar ca a ales si ii este bine.. Ba mai mult, sper sa nu o supar pe Ana.. s-ar putea ca femeia aceea sa fi fost doar un pretext pentru a iesi dintr-o relatie care nu-l multumea destul. Deci oricand s-ar fi putut intampla. Daca as fi in locul tau cu mintea mea de acum, pai as multumi lui Dumnezeu pentru ceea ce s-a intamplat, m-as spovedi si m-as intoarce catre o viata mai curata. E un lucru bun, chiar daca doare f rau. 2. Daca-mi permiti un sfat de aplicat si mai tarziu, nu te lua dupa: "mama lui ma iubeste", "parintii lui ma apreciau enorm" bla, bla... Din experienta mea: Sotul meu are un frate. Si in timp ce eu eram (sunt) distanta in relatia cu socrii, prietena cumnatului era numai lapte si miere, facea vizite mamei baiatului, ii cumpara cadouri (haine, cosmetice, parfumuri etc). Eu nu cred ca i-am dat mai mult de flori. In fine, cumnatul si fata se separa dupa o relatie de 3-4 ani, el suferea ingrozitor (nu manca, nu dormea), iar ea imi spune: "cred ca este mai bine ca s-au despartit, ca ea era o fata care trebuia "distrata", nu era femeie de casa". Am ramas traznita! Unde disparuse marea prietenie ? (evident nici nu o cunostea pe fata - motivul despartirii a fost ca el nu o cerea de sotie.. acum ea e maritata cu altul si are si copii). Prietena actuala a cumnatului procedeaza exact la fel: intretine o relatie stransa cu mama baiatului. De vreo 4 ani, cred. Si nu numai ca parintii agreeaza concubinajul tinerilor, dar pun piedici in cariera fetei la modul : "dar de ce sa lucrezi tu acolo? Pai cand mai ai timp pentru el sau pentru casa? Tu trebuie sa fii langa el sa-l sustii". O exploateaza emotional (ea a vrut studii afara, a vrut un job mai solicitant, parintii lui o descurajeaza sistematic), UITAND CA NU AU NICI UN DREPT, PT. CA TINERII NU SUNT CASATORITI!!! Deci mare, mare atentie pe viitor in relatia cu parintii lui (indiferent cine va fi el)! Este un teren in care poti fi usor manipulata sa faci ceea ce nu-ti doresti. Le datorezi respect, dar nu mai mult, parintilor sotului - dar NU parintilor prietenului! Iarta-ma ca spun direct, dar daca parintii lui erau onesti, voi nu ati fi trait in concubinaj! Last edited by anna21; 21.06.2011 at 22:51:41. |
|
||||
|
||||
![]()
Asta asa e. Bunica mea mereu zicea: "Mai fetelor, nu mai fiti proaste sa traiti in curvie, ca ala va tine numai pana ce isi gaseste alta!" Odata, la nunta de aur, ii spune unei fete care servea: "Pana cand mai stai in curvie si nu te mariti?" era saraca sa rastoarne tava :)). Avea niste cuvinte foarte dure la adresa fetelor care traiau in concubinaj si adevarul e ca multe stau asa, avand falsa impresie ca daca daruiesc totul barbatului cu care stau, acela le va lua de sotii. Si unele stau ani buni, cei mai frumosi din viata, fac si copii, isi pierd sanatatea si nervii, apoi sunt parasite, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Iar parintii sunt cei mai responsabili, pentru ca le ingaduie asta.
|
|||
|
|||
![]()
multe m-au mai invatat si mama si bunica, dar pe o ureche a intrat si pe cealalta a iesit. pt mine era de neimaginat sa ma casatoresc fara a fi locuit inainte cu prietenul meu, sa ne cunoastem la manie, la bucurie, la cearta si la veselie. sa fiu eu sigura ca si peste un timp tot pe el am sa-l iubesc si el tot pe mine.
adevarul e ca nici nu-mi doream sa ma casatoresc, desi modelul parintilor mei este unul frumos si pozitiv. daca nu ar fi insistat ei nici acum nu am fi facut pasul. este normal ca pe forum ortodox sa se promoveze fecioria, iar eu n-am sa va "smintesc " (de cand citesc forumul asta v-am adoptat si expresiile) spunandu-va ca nu e bine. eu si sotul meu ne-am casatorit dupa doi ani de viata comuna. greu mi-a fost sa ma obisnuiesc cu ideea. dar astazi desi nu as sfatui pe cineva sa se arunce direct in casatorie, pot sa marturisesc cu toata inima ca taina casatoriei iti da o forta nebanuita, te uneste cu omul iubit si o simti in cele mai marunte lucruri. este cu siguranta cea mai frumoasa experienta a vietii mele. |
|
||||
|
||||
![]()
Chiar, ce inseamna rasfatati? :) Sunt in relatii de lunga /scurta durata cu fete sau sunt insurati la casele lor? :)
|
|||
|
|||
![]()
Aici eu sunt si mai riguroasa decat tine si spun ca ORICUM NU AU NICI UN DREPT sa exploateze fata(nora)emotional, chiar daca SUNT CASATORITI. Deloc nu sunt de acord sa-si bage parintii nasul in casnicia copiilor.Si apreciez ca fiind corecta si cea mai potrivita relatia distanta si respectuasa cu socrii.E o vorba aici in Ardeal : cu soacra e bine sa stai pe aceiasi strada ( str. M.Eminescu de exemplu), dar in orase diferite!:-)
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Lasand gluma la o parte,mi-a placut foarte tare comentariul annei21 si completarea ta! Parintii ne au in grija pana la majorat,apoi este cazul sa ne stergem casul si sa luam decizii;faptul ca o femeie sau fata trebuie sa fie manipulata de catre parintii prieytenului sau ai sotului este de blamat!Dupa ce iti iei sot,asculti de acesta(consens matrimonial)dar nu si de parintii lui! Prietena mea proaspat casatorita locuia cu socrii ei in casa;acestia le-au"interzis"sa faca copii in primii ani de casatorie,mai precis atat cat urmau sa stea cu ei,pana isi puneau locuinta la punct!!! Mare-i gradina!!!!!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. Last edited by Yasmina; 22.06.2011 at 02:04:16. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
dati-mi un sfat | izmenuzza | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 64 | 10.09.2012 19:28:47 |
Dati-mi un sfat va rog! | alinutzica | Generalitati | 14 | 06.07.2011 15:25:18 |
Dati-mi va rog un sfat | mariuszamfirescu | Nunta | 8 | 08.02.2009 23:00:49 |
dati-mi un sfat | sadiy | Umanitare | 5 | 21.07.2008 22:07:31 |
Dati-mi un sfat | Dia | Rugaciuni | 7 | 15.12.2006 23:26:26 |
|