Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.11.2010, 18:03:18
mihaila_alin
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
De ce? Unde am ajunge dacă ne-am sesiza la fiecare epitet care ni se adresează și am sări ca arși?
domnule iconoclast este un luptator impotriva icoanelor nu un epitet
ceia ce face diferenta este:este luptator in oastea Domnului si
luptator in ostea intunericului

Last edited by mihaila_alin; 19.11.2010 at 18:18:20.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 19:15:24
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Porunca a II-a nu interzice "reprezentările false", ci reprezentările în scop de închinare. Iar aici se încadrează și icoanele.
Reluarea si finalul Synodikonului Icoanelor
Anatemele de la Niceea (787)

- Toti ereticii sa fie anatema.
- Cei ce iau zicerile dumnezeiestii Scripturi impotriva idolilor ca zise pentru cinstitele icoane ale lui Hristos Dumnezeul nostru si ale Sfintilor Lui, sa fie anatema.
- Cei ce sunt in comuniune cu buna stiinta cu cei ce ocarasc si necinstesc augustele icoane, sa fie anatema.
- Cei ce zic ca crestinii se apropie de icoane ca de niste zei sa fie anatema.
- Cei ce zic ca un altul, afara de Hristos Dumnezeul nostru, ne-a slobozit din ratacirea idolatra, sa fie anatema.
- Cei ce cuteaza sa zica ca (prin icoane) Biserica soborniceasc a acceptat idoli, ca unii ce rastoarna misterul (Intruparii) si astfel insasi credinta crestina, sa fie anatema.
-Daca cineva ia apararea unui adept al ereziei detractorilor crestinilor, fie el in viata, fie mort sa fie anatema.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 19:20:40
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Faptul ca in disputa dintre iconoclasti si iconoduli au castigat iconodulii garanteaza ca iconodulii aveau dreptate?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 19:36:21
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Faptul ca in disputa dintre iconoclasti si iconoduli au castigat iconodulii garanteaza ca iconodulii aveau dreptate?
Faptul ca in disputa dintre arianisti si ortodocsi (drept credinciosi) au castigat ortodocsii garanteaza ca ortodocsii aveau dreptate ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 19:50:38
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Faptul ca in disputa dintre arianisti si ortodocsi (drept credinciosi) au castigat ortodocsii garanteaza ca ortodocsii aveau dreptate ?
Imi raspundeti tot printr-o intrebare? :) Parerea mea e ca e irelevant pentru adevar cine a castigat sau nu. Nu intotdeauna castiga cei ce au dreptate. De multe ori sunt anatemizati sau arsi pe rug.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 19:54:48
zsuleica zsuleica is offline
Member

Data înregistrării: 12.11.2010
Implicit

Citat:
Eu n-am văzut așa ceva. În Fapte 19,12 sudaria și semicintia nu sunt obiecte ale idolatriei. Nimeni nu le pupă, nu îngenunchează și nu le face slujbe.

Tu ai citit textele acelea, ori le-ai lipit așa cum le-ai găsit?
este citat din linkul pe care ti-l recomandasem cu un mesaj inainte, anume acesta: http://logos.md/2009/12/09/despre-vi...rea-sfintilor/
nu l-am rementionat crezand ca te-ai uitat peste el.

Biblia nu este un obiect al idolatriei pt ca din respect pentru cuvantul Domnului exprimat in ea unii crestini ingenunchiaza in fata ei sau o pupa. Prin urmare nici icoanele, adica Biblia celor iliterati, nu sunt obiecte ale idolatriei. Nu ne rugam icoanelor, nu cerem favoruri lor, niciodata un crestin nu va spune 'Icoana sfanta ajuta-mi', la fel cum niciodata un crestin nu va spune 'Biblie sfanta ajuta-mi', ci vor cinsti Biblia si icoana ca purtatoare a invataturilor Domnului, a cuvintelor apostolilor, in limbajul tuturor, atat a celor care cunosc litere cat si celorlalti. Nimeni nu face slujbe icoanelor sau Bibliei. slujbele sunt facute pentru crestini in numele lui Iisus Hristos, cu citiri din Biblie si rugaciuni. La slujbe sau in oricare zi de vizitare a Bisercii, copiii sau oamenii care nu cunosc literele (sau oricine), pot cunoaste pasaje din Biblie, 'citind-o' privind icoanele. Ele sunt obiecte Bisericesti, obiecte religioase. Precum am mai spus, si templul din Ierusalim in care a intrat Iisus avea obiecte religioase, sculpturi cu ingeri, etc, pe care Iisus nu le-a defaimat, nu le-a aruncat din templu, nu le-a numit idoli, ci a alungat doar negustorii si obiectele de vanzare ale acestora.

Last edited by zsuleica; 19.11.2010 at 20:15:49.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 20:19:13
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Imi raspundeti tot printr-o intrebare? :) Parerea mea e ca e irelevant pentru adevar cine a castigat sau nu. Nu intotdeauna castiga cei ce au dreptate. De multe ori sunt anatemizati sau arsi pe rug.
Iconodulii au fost persecutati de iconoclasti si erezia iconoclasta a produs multi martiri.Cu toate acestea ortodoxia a biruit.Faptul ca oamenii au fost dispusi sa moara pentru icoane ar trebui sa va dea de gandit.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 20:21:40
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

probabil ca nu stii dar arienii au fost cei care au negat divinitatea lui Iisus Hristos
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 20:29:04
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Iconodulii au fost persecutati de iconoclasti si erezia iconoclasta a produs multi martiri.Cu toate acestea ortodoxia a biruit.Faptul ca oamenii au fost dispusi sa moara pentru icoane ar trebui sa va dea de gandit.
Deja imi da; desi asta este doar o dovada ca ei credeau ca e bine. Si musulmanii mor pentru credinta lor. Si chiar ateii mor pentru o idee.

Acuma, eu nu am nimic impotriva sa fie cum spunea Delia; sa cinstesti fotografia cuiva la care tii mult; probabil asa a fost si la inceput. Insa, din cate se vede, astazi s-a ajuns in multe cazuri la idolatrie. Cand oamenii spun ca Sf icoana m-a vindecat sau se roaga ei, ba chiar sunt icoane specializate pe diferite boli sau probleme, li se aduc jertfe si sunt adorate, deja s-a trecut linia fina ce desparte cinstirea de inchinare. Si, uitandu-ne in urma, nu pot sa nu ma intreb daca nu cumva era mai bine sa fi pierdut iconoduluii acea disputa.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2010, 20:34:57
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Inchinarea la icoane nu poate ajunge la idolatrie.. Prin inchinarea la icoane marturisim evanghelia..
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mica intrebare despre casatorie cred_cu_adevarat Nunta 5 21.11.2012 22:35:44
O mica intrebare ! Darkanian Generalitati 1 02.03.2011 22:29:30
O mica intrebare evika_evita Generalitati 21 16.09.2009 02:39:33
Despre icoane alecsandru Pictura si Sculptura Bisericeasca 44 29.05.2008 10:58:01
O mica intrebare... Andragel Generalitati 11 23.02.2008 15:46:57