![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sfânta Scriptură mărturisește deci că în unele cazuri primirea darului Duhului Sfânt se face și prin rugăciune și punerea mâinilor de către apostoli pentru ca cei botezați să primească Duhul Sfânt. Dacă nu era necesar, acest act sacramental făcut de sfinții apostoli, și mai apoi de aceia care i-au succedat, atunci Dumnezeu ar fi făcut doar El această primire a darului Duhului Sfânt. Însă, din moment ce au fost cazuri în care cei botezați primeau darul Duhului Sfânt la rugăciunea și actul de punere a mâinilor peste ei a sfinților apostoli, deducem că acest act sacramental al rugăciunii și punerii mâinilor semnifică și participarea sfinților apostoli la primirea darului Duhului Sfânt. Din pasajul următor "Iar apostolii din Ierusalim, auzind că Samaria a primit cuvântul lui Dumnezeu, au trimis la ei pe Petru și pe Ioan, care, coborând, s-au rugat pentru ei, ca să primească Duhul Sfânt. Căci nu Se pogorâse încă peste nici unul dintre ei, ci erau numai botezați în numele Domnului Iisus. Atunci își puneau mâinile peste ei, și ei luau Duhul Sfânt." (Fapte 8:14-17) se poate vedea că participarea sfinților apostoli Petru și Ioan la primirea darului Duhului Sfânt nu este una pasivă, ci una activă, săvârșitoare, în sensul că, dacă nu ar fi făcut ei acele rugăciuni către Dumnezeu și dacă nu și-ar fi pus ei mâinile peste cei doar botezați, aceia nu ar fi primit darul Sfântului Duh. Vedem deci că participarea sfinților apostoli este una activă, săvârșitoare și că primirea darului Duhului Sfânt se face foarte rar fără intervenția lor activă și directă, fapt care demonstrează că primirea darului Duhului Sfânt nu este o acțiune săvârșită doar de Dumnezeu, ci în majoritatea cazurilor este săvârșită de Dumnezeu și de sfinții apostoli care au o participare activă. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Am impresia ca mai inteles gresit! Am spus "oameni"= apostoli, episcopi....si sa nu uitam si preoti (asta daca ne gandim la rugaciunile preotilor pt invocarea Sf. Duh cand savarsest Sf. Taine, sau ...Aghiasma...etc). ....eu impartasesc ideea ta, numai ca vroiam sa scot in evidenta ca Apostolii (oameni fiind) au invocat Duhul Sfant peste multi. ...nu multimile l-au invocat pe Duhul Sfant...=> este nevoie de "cineva" (azi, acei "cineva" sun episcopii si preotii) care sa se roage pt primirea Duhului Sfant. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ceea ce am scris anterior era doar o corectare, pentru că mi-am dat seama că ai înțeles că este necesară lucrarea și a unora dintre oameni la săvârșirea acestei sfinte taine în Biserica Ortodoxă. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu cred ca se face DOAR prin punerea mainilor. Si nu cred ca DOAR apostolii si aceia cărora sfinții apostoli le-au dat putere isi pot pune mainile. Anania era un simplu ucenic caruia Domnul ii vorbea in vedenii. El a fost cel care si-a pus mainile peste cel care avea sa devina Apostolul Pavel. Si Saul s-a umplut de Duhul Sfant. P.S. Nu am nici o problema cu faptul ca este necesară lucrarea și a unora dintre oameni la săvârșirea acestei sfinte taine în Biserica Ortodoxă.. Randuiala este buna. Eu vorbeam de ce s-a intamplat in Fapte. Last edited by penticostalulmantuibil; 01.09.2010 at 21:39:03. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
...nu succesiune apostolica, nu ierarhie , nu Sfinte taine.... ...de ce ar fi nevoie in lumea NP de asa ceva?.... ei "sunt mantuiti". |
|
||||
|
||||
![]()
Anania era de neam iudeu , dar comvertit si devenit unul din cei 70 de ucenici. El a ajuns apoi, dupa unii preot iar dupa altii episcop al Damascului.... deci, Anania putea sa puna mainile peste Saul, caci statutul ierarhic ii ingaduia acest lucru...
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Despre ierarhia din interiorul ei se pare insa ca nu prea aveti cunostinta. Spre informarea dumneavoastra: exista diaconi, presbiteri si pastori. Citat:
Este posibil ca Anania sa fi ajuns preot sau episcop. Dar in momentul in care si-a pus mainile peste Saul el era inca ucenic. Asa este scris. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
....mi-au creat probleme si la propriu si la figurat.... Aia nu-i ierarhie sacramentala, ci ierarhie administrativa....cum avem noi: citet, paraclisier, gropari...etc. Fie ca era preot, episcop sau ucenic, totusi era slujitor al Domnului...deci, mandatat sa puna mainile peste Saul... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Citat:
In mod obisnuit cei care si-au pus mainile au fost Apostolii. |
|
||||
|
||||
![]()
....sa nu uitam ca Filip (unul din cei 7 diaconi) "l-a nascut din apa si din Duh" pe famenul Etiopian...si nu era nici Apostol, ucenic, episcop, preot ...era diacon......
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Arsenie Boca si Sfanta Taina a botezului | alynna | Biserica Ortodoxa Romana | 22 | 10.05.2013 08:28:51 |
Care este sensul Botezului Domnului? | Florin-Ionut | Botezul | 33 | 07.01.2013 15:38:30 |
Taina Botezului in cadrul Sfintei Liturghi | georgeval | Botezul | 22 | 21.02.2012 23:08:48 |
Taina Botezului în Filocalie | NECTARIE | Botezul | 6 | 23.11.2011 15:34:34 |
|