Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha
Jenica, faptul ca tu ai invatat din biblie, ca daca in drum spre biserica intalnesti un om cazut jos, trebuie sa-l ajuti pe acesta mai intai si apoi sa mergi la Liturghie, aceasta nu e o regula? Oare nu ai in felul acesta fixat in minte ca mai intai ajuti omul aflat intr-o situatie speciala si apoi te duci sa te rogi?
|
Da este o regula Anca, de fapt este mai mult decat atat..este o PORUNCA! Dar viata, viata asta de zi cu zi m-a invatat ca fara Iubire, regula nu poate fi aplicata. Eu inclin sa cred (Doamne iarta-ma daca gresesc) ca nu regula te indeamna sa ajuti ci inima ta milostiva. Eu am o vorba Anca, pe care cred ca o stii deja..Dumnezeu nu are nevoie in cer de suflete de tabla ci de carne. Regulile din punctul meu de vedere sunt facute in primul rand pentru smerenia noastra apoi pentru a ne ghida. Mai mult, aceste canoane, invataturi sunt vii, VII! in esenta lor sta Cuvantul Lui Hristos care e pururea VIU. Exact cum scriam pe un alt topic ca, noi ducem mai departe sfatul primit de duhovnic, gresind astfel (poate fara voie) asa si cu regulile acestea. .Nu sunt facute pentru a fi incalcate ci sunt facute pentru a indrepta, ajuta, forma. Sa fiu bine inteleasa NU contest canoanele sau tipicele sau orice alta invatatura ci spun ca ele trebuiesc adaptate ( de duhovnici, nu de mireni) dupa putinta, slabicuinea, nevointa fiecaruia Vorbeam de menstruatie. Cineva de aici de pe forum a spus ca a primit binecuvantare sa intre astfel in Sfantul Altar (fiind poate unica ocazia, parintele i-a dat voie). iti dai seama? in Altar. Fata a intrat si este fara pacat desi
a incalat regula. Stii de ce e fara pacat? pentru ca a facut ASCULTARE. Ei, dar daca ea acum ma indeamna si pe mine si pe x si pe y sa faca la fel..cum se intampla adesea (din pacate!!!) este pacat!! De fapt tocmai din acesta pricina ( a ascultarii babei Floarea din cotul gardului si NU a duhovnicului) se intampla atatea in biserica noastra..si nu mai repet ceea ce am scris deja pe un alt topic. Acel principiu al iconomiei sta la baza a ceea ce am scris eu aici si in primul mesaj. Problema adevarata incepe abia cand cel ce face "dezlegari" in baza acestui principiu NU este imputernicit sa o faca...