![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Metanierul nu trebuie sa aibe un nr anume de bobite/noduri!!! Nu a impus nimeni asta!!! Ci a s-a plecat de la simbolistica: una de exemplu are temei scripturistic in Evanghelia pescuirii minunate cad s-au prins 153 de pesti... Cea cu 33 de noduri, este legata de nr anilor traiti de Dl Hs... dar NU conteaza NICI lungimea, nici grosimea metanierului, nici materialul din care se impleteste...
Folositor este sa avem metanie si sa o FOLOSIM nu sa o tinem la mana ca bratara!!! Pacatuim... un lucru duhovnicesc trebuie sa isi atinga scopul, iar daca o tinem cu alt scopt, evident gresim... E bine sa ai o matanuta mica (fie de 33, fie de 15) cu tine MEREU, si cand esti in autobuz, cand esti pe strada cand astepti ceva, pe cineva, la cursuri decat sa pierzi tp pana vine prof, sau ca sa nu te imprastii in discutii INUTILE sau vatamatoare sufletului, sau te incurci intr-o problema, ai ceva, imediat scoate matanuta si te roaga!!! Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ma!!! Nu trebuie mai mult, asa e si-n traditia Aghiritica dupa "Kirie Iisu Hriste eleison me!" Daca ai o metanie mai mare acasa, folosesti-o la pravila personala, adica dupa ce iti faci canonul de seara, lasa-ti cateva minute pt Doamne Iisuse cu metania... pleci capul spre partea inimii si metania in mana stanga si dand cate o bobita rostind Doamne Iisuse si cu mana dreapta la burta (dar facand Sf.Cruce din cand in cand), sau pe inima!!! si daca o rostesti pana termini metania, ia-o de la capat... si usurel vei prinde gustul rugaciunii inimii... si de la O data vei ajunge la ZECI de ori.. apoi la SUTE de ori... si pana la DEPRINDEREA EI... apoi DOBANDIREA EI... si de aici ULTIMUL lucru ca Dar de la Hs: VEDEREA LUMINII DUMNEZEIESTI!!! Dumnezeu sa ne invredniceasca de aceat DAR... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Din MILA lui Dumnezeu am invata sa impletesc la varsta de 13 ani, cand eram in clasa a 7a... si am invatat extrem de rapid... mi s-a aratat numai de 3 ori... a 4a oara am impletit singur... deci 11 ani de "rucodelie"... si este MINUNAT sa impletesti... faci cate o metanuta si o dai de "martisor" (de ex) sau ca si multumire pt ceva!!!
Doamne ajuta!!! |
|
||||
|
||||
![]()
Metanierul este Rugaciunea Inimii.
Acuma ce este Rozariul, pe care-l faceam de copila: o impletire de rugciuni formte din Tatal Nostru, Nascatoarea apoi Crezul etc.?! Nimeni azi nu mai pomeneste despre Rozar, oare de ce? Nu se mai foloseste? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Siragul de metanii este in general impletit din lana, amintindu-ne prin aceasta ca suntem oi ale Bunului Pastor - "Voi sunteti turma si Eu Pastorul". Crucea siragului de metanii ne aminteste de asemenea de jertfa lui Hristos si de biruinta vietii asupra mortii, a smereniei asupra trufiei, a iubirii altruiste asupra egoismului, a luminii asupra intunericului. Iar ciucurele - "canaful", asa cum e numit in limbajul monahal - datorita faptului ca [COLOR=red]era folosit pentru stersul lacrimilor[/COLOR], ne aminteste ca ar trebui sa plangem pentru ca am ranit dragostea lui Dumnezeu, prin pacatele noastre. Pe langa aceasta, tinand cont ca inca din Vechiul Testament ciucureii erau utilizati ca decoratie pentru vesmintele sfinte, ei ne amintesc de traditia sacra la care participam prin folosirea siragului de metanii. Recunosc ca am vrut sa rup acel ciucure, fiind sigur pe mine ca este inutil. Apoi am citi cele de mai sus si m'am rusinat, vazand cat rost este in toate cele pastrate de la Parinti. Au secat lacrimile iar rostul ciucurelui a fost si el uitat. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Fii binecuvantata!!! ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Deci daca as avea metanie de lana cu ciucure, NU l-as da jos, sau as putea sa imi pun, dar decat sa fiu FALS, adica sa il tin la metanie ca si cand as plange si eu nu plang, ma arat MINCINOS, mai bine nu pun, sau il tai!!! Asa ca mai bine sa fiu EU INSUMI si sa ma port in taina asa cum numai lui Dumnezeu Ii place! EU PREFER METANIA SIMPLA: NODURILE SI CRUCE!!! ATAT!!! Traditia asa este, dar eu ma stiu slab si cad repede in mandrie, deci mai bine ma feresc... Mai bine sa ne ferim de a ne provoca mandria... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Geo, stii cev despre Rozar? Imi pare rau daca te cicalesc, insa se pare ca tu esti mai informat. ![]() |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? | Florin-Ionut | Din Noul Testament | 279 | 11.07.2014 17:23:24 |
Se foloseste religia ortodoxa de stiinta pentru promovarea binelui? | AndyTh | Teologie si Stiinta | 9 | 26.03.2012 13:28:55 |
Metanierul | costel | Generalitati | 12 | 28.09.2009 16:17:11 |
Se foloseste frecvent cuvantul; popa! | urzica | Preotul | 51 | 26.08.2007 22:54:44 |
|