Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.12.2012, 00:03:35
Miha-anca
Guest

Implicit

In asemenea situatie eu personal am mancat ce mi s-a pus in farfurie. M-am uitat pe masa, nu era mai nimic de post, in afara de niste broccoli fiert; si acela cu un sos cu unt...
Am apreciat mancarea spre bucuria gazdei si am reluat postul dupa ce am plecat.
Fiind catolici, ei nu stiau de postul nostru ortodox. Nu le putem cere asa ceva.
Ziua sotului meu cade in Postul Sfintei Marii; ziua nepotului in Postul Mare... De fiecare data tin minte sa spovedesc faptul ca am mancat o felie de tort. Nepotelul imparte fiecaruia din tortul lui. Cum sa il refuz?!?
Reply With Quote
Vechi 12.12.2012, 00:21:48
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Raoul, atunci intreaba-l pe parintele tau cum sa procedezi in aceste situatii.
Vechi 12.12.2012, 00:28:18
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

O sa il intreb, insa in timpul saptamanii nu am cum sa dau de sfintia sa. Cert e ca in anumite situatii speciale mi-a dat si anumite derogari...

PS catolicii nu tin post?? :|
Reply With Quote
Vechi 12.12.2012, 01:30:38
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Si daca e ziua de nastere a cuiva in post, si suntem invitati, nu putem gusta o feliuta de tort? Adica refuzam omul chiar in acel moment, cand ne ofera acele bucate cu mare bucurie? Eu nu stiu ce sa fac, chiar imi spusese o prietena a carei zi de nastere urmeaza sa fie, ca "te astept la o felie de tort", sau ceva de genul. Sa gust sau sa refuz categoric? Evident, o va durea banuiesc, invitatia fiind facuta cu o mare dragoste si bucurie.
In Romania,postul nu este chiar un mister...multi stiu de existenta lui sau de existenta celor care tin post inainte de Craciun.
Astfel ca multe gazde,care pregatesc bucate pt o petrecere intreaba daca sunt printre invitati si dintre cei care postesc.
Acum depinde de gazde...
Sunt o gramada de torturi de post,ba sunt si mai bune,fara untul ala sintetic si frisca falsa care ti se rancezeste pe cerul gurii.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 12.12.2012, 01:33:59
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
In asemenea situatie eu personal am mancat ce mi s-a pus in farfurie. M-am uitat pe masa, nu era mai nimic de post, in afara de niste broccoli fiert; si acela cu un sos cu unt...
Am apreciat mancarea spre bucuria gazdei si am reluat postul dupa ce am plecat.
Fiind catolici, ei nu stiau de postul nostru ortodox. Nu le putem cere asa ceva.
Ziua sotului meu cade in Postul Sfintei Marii; ziua nepotului in Postul Mare... De fiecare data tin minte sa spovedesc faptul ca am mancat o felie de tort. Nepotelul imparte fiecaruia din tortul lui. Cum sa il refuz?!?

Eu zic ca a fost mai bine,decat stanjenitoarea prezenta a celui care sta la masa si refuza din toate...
Este cosmarul fiecarui om de bine,care face invitatii la masa,ca musafirii sa nu serveasca nimic.Este frustant.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 12.12.2012, 04:14:15
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
In Romania,postul nu este chiar un mister...multi stiu de existenta lui sau de existenta celor care tin post inainte de Craciun.
Astfel ca multe gazde,care pregatesc bucate pt o petrecere intreaba daca sunt printre invitati si dintre cei care postesc.
Acum depinde de gazde...
Sunt o gramada de torturi de post,ba sunt si mai bune,fara untul ala sintetic si frisca falsa care ti se rancezeste pe cerul gurii.
Ma mir sa vad ca in opinia unora lucrurile sunt atat de roz in frumoasa Romanie. De parca toti ar fi crestini practicanti...
Pentru cei care nu stiu, amintesc inca o data ca eu sunt un tanar de doar 23 de ani. Cei din generatia mea (mai ales cei care sunt si mai tineri), NU au nicio treaba cu Biserica si mai ales cu postul. Probabil nici nu stiu ca ne aflam in post sau cel putin nu le trece prin cap ca cineva de varsta noastra ar putea posti. Vreti sa spuneti ca fetele care de la 13-14 ani fumeaza de rup, le sta gandul numai la baieti, umbla si pierd noptile prin baruri si diverse cluburi, mai au vreo notiune cu privire la post, si mai ales credeti ca ar constientiza in vreun fel acest aspect?? Daca da, atunci visati cu ochii deschisi, deci keep dreaming!

Tare curios sunt la onomasticile cator liceeni ati intalnit voi bucate (si mai ales tort) de post. Veniti mai oamenilor cu picioarele pe pamant!
Reply With Quote
Vechi 12.12.2012, 08:13:58
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Ma mir sa vad ca in opinia unora lucrurile sunt atat de roz in frumoasa Romanie. De parca toti ar fi crestini practicanti...
Pentru cei care nu stiu, amintesc inca o data ca eu sunt un tanar de doar 23 de ani. Cei din generatia mea (mai ales cei care sunt si mai tineri), NU au nicio treaba cu Biserica si mai ales cu postul. Probabil nici nu stiu ca ne aflam in post sau cel putin nu le trece prin cap ca cineva de varsta noastra ar putea posti. Vreti sa spuneti ca fetele care de la 13-14 ani fumeaza de rup, le sta gandul numai la baieti, umbla si pierd noptile prin baruri si diverse cluburi, mai au vreo notiune cu privire la post, si mai ales credeti ca ar constientiza in vreun fel acest aspect?? Daca da, atunci visati cu ochii deschisi, deci keep dreaming!

Tare curios sunt la onomasticile cator liceeni ati intalnit voi bucate (si mai ales tort) de post. Veniti mai oamenilor cu picioarele pe pamant!
Mai frate,dar ce tare m-ai luat!!!De parca ti-am facut cine stie ce deserviciu cu raspunsul meu...

Saracutul de tine,ai ramas singurul credincios tanar in Romania,trebuie sa fii tare singurel pe acolo!!!

Apropos,sunt multi tineri care au habar de credinta,pe acest forum cat si in viata reala,depinde de tine prin ce medii te invarti.

Hai te las,si te rog nu ma baga in seama data viitoare cand mai incerc sa fiu draguta.
Reply With Quote
Vechi 12.12.2012, 10:26:36
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Raoul, vezi ca ai suparat-o pe Yasmina, care chiar are dreptate. Ar trebui sa mai schimbi putin mediul in care te invarti, ca sa vezi ca nu toti tinerii sunt la fel.

Ti-am zis si eu ca la onomastici (de persoane nu liceene, ce-i drept, dar tinere, de 25 ani), exista si dulciuri de post special pentru posticiosi (pofticiosii care tin post).

Acum, am uitat sa mai precizez un aspect: acele dulciuri de post exista, in magazine si la onomatici, pentru ca mereu a existat cerere, pentru ca mereu se gasea cate cineva care sa refuze mancarea de dulce. Si atunci oamenii s-au reorientat, in cunostinta de cauza, daca tineau sa ii multumeasca si sa nu ii puna pe "posticiosi" in situatii stanjenitoare. Daca exista bunavointa si intelegere de ambele parti - oaspete si gazda - lucrurile se rezolva si nu mai esti nevoit sa mananci ce ti se pune in farfurie. Si asa mai afla si oamenii ca e postul Craciunului si ca se cuvine sa manance si ei de post, daca tot ne numim crestini.
Vechi 12.12.2012, 12:57:24
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Exista situatii dificile cu postul.

Mai intai ca sunt persoane care sunt nascute in perioade de post, deci nu-si pot serba ziua niciodata. Unoeri nici aia de nume...Ajungi sa te gandesti cu tristete la ziua ta...

O prietena a mea are mai toata familia asa si este disperata pentru ca este greu si cheltuiala sa pregatesti doua feluri de bucate.
Si totusi aceste serbari constituie o socializare importanta, mai ales daca nu te afli in tara ta si esti si asa cam singur.

Pe urma in tara macar se stie de post si exista produse de post tot timpul.
Si lumea e si altfel obisnuita.

Aici este foarte greu. In primul rand ce vezi prin oras, ce ispite, numai bunatati pentru sarbatori, si asta cu multa vreme inainte.
Pe urma toate firmele si institutiile organizeaza serbarea de sfarsit de an sau de Craciun, cu toti salariatii, undeva la un local. Si ce faci? Lipsesti?
Si cum esti privit?
Ei nu stiu de post, nu asa cum este la noi, fara nimic. Toti mananca de toate si se bucura ca vin sarbatorile.

Si nu gasesti macar un biscuit de post (fara lapte, unt si oua).
Macar am posibilitatea sa cumpar de undeva dintr-un sat...zacusca si eugenii romanesti.
In rest nu sunt adepta produselor de inlocuire (din soia, sau altceva).

Postul alimentar este pana la urma ceva social. Nu poti sa-l tii numai tu, adica nu te poti izola, decat la manastire.
In tara mancam cu totii la serviciu mancaruri de post si era placut si mai usor.
Sau chiar daca nu posteau toti, macar stiau o situatie si o respectau.

Pentru cine a intrebat:
Catolicii postesc si ei, dar mai usor: ei consuma lactate, oua si peste in post.
Se mai abtin de la unele produse care le plac si considera si asta post (de ex. ciocolata, prajituri, alte delicatese).
Cel putin eu asa am inteles. Nu stiu sigur.

Apropos:
Are cineva o reteta de biscuiti de post?
Am primit de undeva recent niste biscuiti fara unt/lapte, si fara oua si erau foarte buni. Scria pe ei continutul: grasimi vegetale, faina, miere, parfum (coaja de lamaie). Dar nu stiu ce cantitati intra in aluat.

Aici si turta dulce are...unt.
Vechi 12.12.2012, 15:46:53
celestial_pottery
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Exista situatii dificile cu postul.

Mai intai ca sunt persoane care sunt nascute in perioade de post, deci nu-si pot serba ziua niciodata. Unoeri nici aia de nume...Ajungi sa te gandesti cu tristete la ziua ta...

O prietena a mea are mai toata familia asa si este disperata pentru ca este greu si cheltuiala sa pregatesti doua feluri de bucate.
Si totusi aceste serbari constituie o socializare importanta, mai ales daca nu te afli in tara ta si esti si asa cam singur.

Pe urma in tara macar se stie de post si exista produse de post tot timpul.
Si lumea e si altfel obisnuita.

Aici este foarte greu. In primul rand ce vezi prin oras, ce ispite, numai bunatati pentru sarbatori, si asta cu multa vreme inainte.
Pe urma toate firmele si institutiile organizeaza serbarea de sfarsit de an sau de Craciun, cu toti salariatii, undeva la un local. Si ce faci? Lipsesti?
Si cum esti privit?
Ei nu stiu de post, nu asa cum este la noi, fara nimic. Toti mananca de toate si se bucura ca vin sarbatorile.

Si nu gasesti macar un biscuit de post (fara lapte, unt si oua).
Macar am posibilitatea sa cumpar de undeva dintr-un sat...zacusca si eugenii romanesti.
In rest nu sunt adepta produselor de inlocuire (din soia, sau altceva).

Postul alimentar este pana la urma ceva social. Nu poti sa-l tii numai tu, adica nu te poti izola, decat la manastire.
In tara mancam cu totii la serviciu mancaruri de post si era placut si mai usor.
Sau chiar daca nu posteau toti, macar stiau o situatie si o respectau.

Pentru cine a intrebat:
Catolicii postesc si ei, dar mai usor: ei consuma lactate, oua si peste in post.
Se mai abtin de la unele produse care le plac si considera si asta post (de ex. ciocolata, prajituri, alte delicatese).
Cel putin eu asa am inteles. Nu stiu sigur.

Apropos:
Are cineva o reteta de biscuiti de post?
Am primit de undeva recent niste biscuiti fara unt/lapte, si fara oua si erau foarte buni. Scria pe ei continutul: grasimi vegetale, faina, miere, parfum (coaja de lamaie). Dar nu stiu ce cantitati intra in aluat.

Aici si turta dulce are...unt.
Doamna, aveti aici niste link-uri:

http://www.lalena.ro/600-reteta-Bisc...i-de-post.html

http://www.becaskitchen.ro/2012/03/b...eteta-de-post/

http://www.reteteculinare.ro/carte_d...-de-post-1581/

Va recomand si www.bucataras.ro

Cu stima.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul Craciunului daniil96 Generalitati 68 18.11.2016 01:44:18
Postul Craciunului nu trebuie falsificat Chiorean_Eugen_Petrisor Intrebari utilizatori 15 20.11.2012 12:38:53
Postul Craciunului eduardd Craciunul - Nasterea Domnului 22 11.11.2009 20:35:19
Postul Craciunului jenica Generalitati 44 01.12.2007 00:51:14