Tot din categoria meseriei de parinte - atasamentul exagerat fata de copii
Am vazut mai multe subiecte de discutie deschise pe tema relatiei parinti - copii. O problema care ma intereseaza este transformarea dragostei parintesti intr-o forma exagerata de protejare a copiilor - spre exemplu: din dorinta de a nu-i fi greu copilului, uneori parintele alege sa faca in locul lui anumite lucruri - exemplu: mancare, curatenie, cumparaturi, plata facturilor, organizarea casei... ajungand poate pana si la a lua decizii in locul lui: ii cumpara hainele drept dar, nu accepta dorinta lui de a participa la economisirea banilor in casa cand sunt probleme prin renuntarea la anumite lucruri concrete la care ar putea renunta din acelasi considerent - sa nu-i fie greu etc., ajungand sa transforme copilul sau viitorul adult intr-un simplu "primitor" al lucrurilor pe care le daruieste parintele din dragoste. Lucrurile pe care le pierde copilul sunt inestimabile pentru ca nu va stii sa rezolve probleme, nu va stii sa-si dezvolte o disciplina a vietuirii pe acest pamant (spre exemplu: fac mancare pentru ca altfel nu am, fac curat pentru ca altfel nu este curat, am grija la cheltuieli caci altfel nu-mi permit sa platesc facturile etc.), un program sanatos dictat de lucruri pe care trebuie sa le faca, nu va stii sa ia decizii, nu va stii sa fie responsabil de faptele lui. De multe ori am auzit: "lasa ca a avea el/ea vreme sa faca dupa ce se va insura/marita etc etc", lucru care doar ii ingreuneaza starea intrucat intra nepregatit in viata.
Si atunci tot timpul pe care il dedica copii lucrurilor nu atat de folositoare - internet, televizor, iesiri in oras prelungite etc. este de fapt timp lipsit de responsabilitate, timp nascut din contextul unei vieti in care nu are de facut nimic pentru ca lucrurile se fac oricum, chiar si fara interventia lui.
Voi ce parere aveti? Scriu acest mesaj pentru toti parintii din lume care poate, poate, cu ajutorul Lui Dumnezeu vor proceda altfel, vor gasi o cale prin care sa evite situatia trista la care se poate ajunge.
Doamne ajuta!
|