![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Din Sfanta Scriptura reiese ca Eva a fost adusa la existenta din coasta lui Adam. Nu am foarte multe informatii asupra acestui act: de ce din coasta? dar stiu ca Hristos a fost rastignit pe cruce si din coasta Sa a curs apa si sange in momentul in care un ostas a impuns coasta Sa cu sulita. Apa si sangele au fost interpretate ca fiind cele doua Taine: Botezul si Euharistia, taine care daruiesc Viata. M-ar interesa mai multe informatii pe aceasta tema. Coasta cred ca are si o interpretare duhovniceasca, ca pentru Dumnezeu era tot atat de usor sa o aduca pe Eva si din nimic, nu doar din coasta.
|
|
|||
|
|||
![]()
Coasta Costele reprezinta o alta "mica aluzie" jidaneasca a suprematiei barbatului asupra "firavei si fara de minte" femei, barbat CURAT care (nu are scurgeri "mizerabile" lunare) si ca urmare ,chipurile, este mai apropiat de Dumnezeu ca Evele...cu alte cuvinte o alta aiureala, dar care NE-A MERS LA SUFLET NOUA BARBATILOR CRESTINI, si de aceea nu o contestam , Doamne Fereste! :))
Biblia in general este cartea cartilor insa mai are si tot felul de afirmatii "politice" mai mult sau mai putin corecte:))..asa ca sa nu ne hazardam in a crede ca tot... ce zboara se maninca ( mai ales cind vine de la cei mai smecheri si versati oameni de pe pamint, asii manipularilor mondiale DIN TOATE VREMURILE) Parerea mea personala, este ca ar fi trebuit sa fie invers, asa cum consider ca femeia este construita si echipata mult mai bine pentru salvarea sufletului ei decit barbatii. Last edited by andreicozia; 12.07.2010 at 16:31:53. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"Cand e vorba de lucruri trecatoare si pamantesti, suntem sarguitori si ravnitori, dar cand putem agonisi atat de usor pe cele netrecatoare si vesnice, noi intarziem si trandavim."Sfantul Ioan Gura de Aur |
|
||||
|
||||
![]()
Andrei, Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca pe masura ce indepartam litera, ni se descopera intelesurile duhovnicesti. Asa ca eu cred ca nu e cazul sa ramanem doar la litera.
|
|
|||
|
|||
![]()
Istorisirea minunată despre facerea Evei a fost tâlcuită simplu și chiar în duh patristic. În capitolul 11 din lucrarea "Raiul", Sfântul Ambrozie al Milanului (ale cărui Sfinte Moaște vor împodobi o biserică din capitală), nota despre originea protopărinților noștri: "Ea nu a fost făcută din același pământ din care a fost el plăsmuit, ca noi să putem înțelege că firea trupească a bărbatului și a femeii este aceeași, și că este o singură obârșie a înmulțirii neamului omenesc. Din această pricină nici nu s-a făcut bărbatul odată cu femeia, nici nu s-au făcut la început doi bărbați și două femei, ci întâi un bărbat și apoi o femeie. Dumnezeu a voit ca firea omenească să fie așezată ca una. Astfel, încă de la începerea stirpei omenești El a alungat putința să se ivească mai multe firi osebite... Cugetă la faptul că n-a luat parte din sufletul lui Adam, , ci o coastă din trupul lui, adică nu suflet din suflet, ci os din oasele mele și carne din carnea mea se va numi această femeie".
http://www.laurentiudumitru.ro/Facer...a_lui_Adam.php |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
din linkul dat de Carmina mai sus in art. Prof. Cornel Dragoș, Facerea Evei din coasta lui Adam. Monogeneza între patristică și embriologie - mi se pare interesanta paralela dintre Eva si Fec. Maria din Cuvintele catehetice ale Sf.Chiril al Ierusalimului: "Din cine s-a născut Eva la început? Ce maică a zămislit-o pe cea fără de maică? Ci Scriptura zice că ea s-a născut din coasta lui Adam. Născutu-s-a dar Eva din coasta bărbatului fără de maică și cum să nu se nască copil fără de tată din pântece de fecioară? Că datoare era cu recunoștință partea femeiască către bărbați: că din Adam s-a născut Eva, nefiind zămislită de maică, ci oarecum adusă la viață doar prin bărbat". |
|
||||
|
||||
![]()
Parintele Galeriu in lucrarea sa Jertfa si Rascumparare spune ca jertfa
e si sursa a creatiei, pe langa multe alte atribute ale ei. Si spune ca tocmai pentru ca e sursa a creatiei de aceea e si mantuitoare, cu referire clara la jertfa Mantuitorului. Atunci, daca jertfa e sursa a creatiei, ea e si sursa a vietii si Dumnezeu a tinut sa sublinieze acest fapt luand coautor la creatia Evei, viitoare mama a omenirii, si jertfa lui Adam prin coasta sa. Iar mamele nasc fii in durere, suferinta, sange, adica tot cu obol de jertfa. De fapt parintele Galeriu sustine ca jertfa e atat sursa vietii, principiul vietii, cat si desavarsirea vietii, adica e si mantuitoare. Pentru ca jertfa izvoraste din iubire si se contopeste cu iubirea. E cea mai inalta forma de iubire. Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
||||
|
||||
![]()
Intr-un articol intitulat "Adam si coasta sa" de Serghei Averintev, se pune in discutie rolul Evei - acela de a-l face pe Adam sa nu se inchida niciodata in el insusi. De la aparitia ei, Adam trebuie sa fie intr-o neincetata cautare a coastei sale. Autorul spune ca asa incepe calea mantuirii. Dar nu doar Adam trebuie sa o caute pe Eva pentru a locui in ea, ci si Eva pe Adam, caci ea isi va gasi viata doar in locul din care a fost luata.
|
|
||||
|
||||
![]()
Precum Eva a fost luata din Adam, tot asa, Biserica a fost luata din Coasta lui Hristos.
Doamnul a luat o coasta a lui Adam si a facut'o femeie. Apa si Sangele ce au curs din Coasta Mantuitorului au pus inceput Bisericii, iar Cinzecimea a desavarsit'o. Trebuie sa existe o intelegere duhovniceasca a lucrurilor, fara a trece cu vederea partea fizica, iar nu una numai materialista si rationala.
|
|||
|
|||
![]()
Minunat ai spus, Dorin. Actul deosebit prin care Dumnezeu a adus la existenta femeia este unic. Asemenea, actul prin care Biserica si-a aflat inceputul este unul irepetabil. Ambele sunt intemeiate pe iubirea jertfelnica. Atat femeia, cat si Biserica au primit de la Dumnezeu darul nasterii - dupa trup (femeia), respectiv dupa duh (Biserica) - ca lucrari complementare.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum impacam viata duhovniceasca si viata lumeasca? | sophia | Biserica Ortodoxa Romana | 40 | 28.12.2012 19:53:52 |
De ce Eva a fost facuta dintr-o coasta? | nicolescu vio | Intrebari utilizatori | 8 | 03.11.2011 13:17:22 |
Viata mea | Daiana | Morala Crestina | 6 | 29.10.2011 11:04:57 |
Viata duhovniceasca vs Viata sanatoasa | razvan90 | Generalitati | 4 | 08.12.2010 23:54:23 |
De ce a facut DUMNEZEU pe femee din coasta omului? | ARHANGHELUL | Din Vechiul Testament | 14 | 29.01.2009 15:54:50 |
|