View Single Post
Vechi 04.06.2026, 12:54:53
iustin_dumitru iustin_dumitru is online now
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul

Aici cred că ar putea răspunde mai bine specialiștii, cei care au studiat modul în care au fost scrise epistolele, cui au fost adresate, ca să înțelegem de ce conținutul lor menționează doar sumar cele cunoscute din evanghelii. Din câte îmi amintesc, în introducerile pe care Bartolomeu Anania le-a făcut la fiecare epistolă în parte sunt niște detalii în acest sens.

În Faptele Apostolilor, predica lui Petru la Pogorârea Duhului Sfânt cred că este foarte bogată în referiri la activitatea pământească a Domnului. Undeva, probabil în una din epistolele sale, se găsește o referire la Schimbarea la Față, căreia îi fusese martor. Cred că, citite cu atenție, epistolele atestă – mai degrabă implicit, decât explicit – multe din cele găsite în evanghelii.
O sa ma uit mai tarziu pe ce ai zis ca si posibililele referiri.
Mai stii care carte a lui Bartolomeu , caci aceea care o cauta m_a_g_d_a nu am gasit-o ?

Deocamdata continui speculatia, de ce oare apostolul Pavel prezinta in epistola catre Romani, Evanghelia sa, ca un tot bine structurat ,centrat pe ideea mortii personale si renasterii in Hristos ca si solutie la pacatul originar, fara totusi sa spuna referiri la cine a fost Hristos direct din faptele Sale.

Sincer dupa ce termin cele 4 evanghelii ma asteptam ca, continuarea sa fie bazata tot pe ele, sa fie folosite, comentate de catre urmasii Sai.

Dar probabil ca Dumnezeu are o cale mai buna decat ma asteptam eu.

Eu ma gandesc daca nu cumva e intentionat acest lucru.

De exemplu poate apostolii uitasera in mare parte exact ce spusese Mantuitorul si harul s-a revarsat peste cativa care sa isi reaminteasca exact. E doar o ipoteza.

Sau poatte nu era in scopul lor sa povesteasca direct maselor Cuvantul si fapta Domnului, poate predica lor era asemanatoare cu cea din epistole.

Poate simpla inviere era o minune suficient de mare, ca sa nu insiste pe celelalte detalii in mod public. Poate in privat o mai faceau unde nu era necesara atata rigoare .|

Astfel se leaga si de ce predica apostolului Pavel e centrata pe invierea personala la noua viata.

Pentru mine e important subiectul, caci dadeam o importanta capitala Cuvantului, pe undeva asemanator cu protestantii, fara sa exclud insa Traditia si insuflarea Duhului le consioderam cumva de aceiasi putere, dar CXuvantul avea ecou mai mare in mine.

Deci nu e o simpla investigatie istorica ci imi desopera o perspectiva noua
Reply With Quote