View Single Post
Vechi 15.09.2022, 13:22:22
sergiu8 sergiu8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2017
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Crede-ma ca nu stiu. Da-mi macar un verset.

Pe de alta parte, admit ca Duhul Sfant poate actiona foarte personalizat, izolat in cazuri deosebite si situatii deosebite, insa...
Exact asta fac protestanții și neo-protestanții.
Noi,ortodocșii nu facem asa. A explicat la Trinitas un Părinte.
Sfânta Scriptura se interpretează de către Biserica în Duhul Bisericii, în Duhul Sfant, nu după litera.
Părintele dădea următorul exemplu: un protestant ia următorul pasaj din Biblie: Iuda s-a dus și s-a spânzurat. Apoi îți dă alt pasaj din Biblie: Du-te de fa și tu asemenea.
Concluzia?
Biblia nu se interpretează personal,nu cu citate scoase din context.

De asta a fost nevoie de o autoritate eclesiala (Sfinte Sinoade la care participau sute de Sfinți Părinți, după modelul Sinoadelor Apostolice, în Duhul Sfant).
Deci totul se judeca după Biserică, după Dogma bisericii.

Punctual la ce ai întrebat tu,punctul de vedere al Bisericii este: Așa cum electricitatea circula indiferent de circuit, la fel Harul Duhului Sfant lucrează și prin cel mai păcătos preot de pe fața pământului, prin harul preoției.
Pentru păcatele sale,preotul va da socoteală in fața lui Dumnezeu.

Scripturistic: "Luați Duh Sfant,cărora veți ierta păcatele se vor ierta,iar la care veți ține ținute vor fi" .
Acest har s-a transmis de la Apostoli la Episcopi,iar Episcopii hirotonesc Preoți.
Pana în ziua de azi și pana la sfârșitul veacurilor.

Ca sa nu lecturezi 50 de cărți a câte 50 de Sfinți Părinți exista Teologia Dogmatică Ortodoxa, unde sunt sintetizate toate adevărurile de credință dreaptă.
O recomand cu căldură pe cea scrisa de Părintele Staniloaie. Personal mi-a mers la suflet. Este teologul iubirii.
O sinteza a Filocaliei,Patericului, a Părinților și Sfinților Bisericii,inclusiv a scrierilor lui Origene,de care ai pomenit.

Iar istoria Sinoadelor în Istoria Bisericii Universale. De asta un Preot știe ce sa răspundă oricărui eretic,sectar,păgân, ateu,filozof,psiholog care își exprima opinia în afara teologiei dogmatice ortodoxe.
Pentru ca în facultate se preda totul sintetizat.

Iertare daca te deranjează cu ceva ce am scris! Nu vreau ,nu e intenția mea sa para ca sunt atotștiutor și dau altora sfaturi.
Dar prin mila lui Dumnezeu am avut disponibilitatea sa descopăr dogmatica ce se preda la teologie.
Si asa m-a ajutat Domnul,măcar la nivel teoretic sa nu mai rătăcesc de la Adevăr.
Rămâne partea cea mai grea. Sa pun în fapte teoria.
Iertare!
Reply With Quote