Subiect: Talcuire vis
View Single Post
Vechi 17.11.2021, 20:51:57
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Amiel25 Vezi mesajul
Oare eu nu traiesc in viata reala si nu imi duc crucea? Desigur.
Pari cam visător, mai degrabă îți alini nemulțumirile față de realitate cu dulceața viselor, ai devenit dependent de vise, abia aștepți să vină spre tine, să te uimească, surprindă, încânte, ca și cum aștepți un film bun.

Citat:
Nu ai intelege, crede-ma, daca nu ai trait acea Iubire si Pace, nu ai cum sa intelegi, si daca nu ai vazut acea Lumina aurie.
Au mai văzut unii aure și lumini și nici nu erau creștini ci bioenergeticieni.

La ce mă ajută să văd lumina aurie ?
Mă mântuiește ? - Nu
Mă înduhovnicește ? - Nu
Mă trufește ? - Da, fiindcă aș avea impresia că eu sunt un inițiat iar alții niște neaveniți care nu înțeleg
Mă abate de la obiectiv- mântuirea ? - Da, fiindcă încet încet se instalează ca o obsesie că ar fi un scop să am tot felul de descoperiri și devin legat de senzațiile din vis, pe când scopul nu e visul,

Citat:
Cum sa-ti spun, era mai reala decat mine si decat tine si decat intreaga lume, suntem temporari. Nu am fost mai treaz niciodata in viata asta, fiind acolo am fost cu adevarat treaz, aveam o intelegere mai profunda.
Vrăjmașul a păcălit chiar călugări râvnitori (dar începători) care aveau un mic sâmbure de trufie.
Trufia consta în a crește cât mai repede în nevoințe fără baza ascultării, a răbdării.
În mai multe Paterice apar câțiva monahi păcăliți, lua diferite siluete și înfățișări care aduceau a lumină sau chiar a episcop, sau bătrân, sau sfinți.

Citat:
Eu mai mereu incerc sa chem numele Domnului in vise, oare eu nu stiu ca spiritele trebuie testate, niciodata, dar nici macar o singura data nu am luat ce este destinat Lui Dumnezeu, slava si premarirea, ca eu stiu ca sunt doar un om.
Nu e vorba de a lua slava Domnului, ci de a crede că a avea vise ar fi ceva înălțător și oarecum exclusivist sau că visul în sine e un scop.

Citat:
Noi le numim vise dar astea sunt mai mult decat vise, eu am o oarecare luciditate, imi amintesc aproape totul, cuvinte, sunete, detalii, fetele oamenilor intalniti. Sunt foarte reale si uneori mai reale decat ceea ce numim noi "real".
Poate ai o memorie bună, se explică de ce le reții dpdpv psihologic, ce te emoționează profund, aia reții.

Citat:
Dumnezeu decide ce este suficient sau nu, te-ai rugat vreodata folosind cuvinte de la tine? E o rugaciune foarte puternica pentru ca o faci din toata fiinta ta, cel putin pentru mine este. Cunosc si eu rugaciuni.
Ba da m-am rugat așa și mi-am dat seama că e insuficient, dacă mă rog doar la disperare nu sunt creștin ci sunt oportunist de moment, apoi uit iar.

Până la urmă Psaltirea de pildă e o știință exactă a slovei religioase și nu e deloc scurtă, iar multe rugăciuni ne sunt lăsate de alții care au excelat în imnografie religioasă.

Cu cuvinte proprii nu cred că te poți ruga mai mult de o oră din zi, poate doar dacă ești întristat, într-o primejdie mare cum erau cei din temnițele comuniste care erau în iminența morții, dar și aceia știau pe de rost canoane întregi sau psalmi, dar așa fără o urgență, rugăciunea cu cuvinte proprii se stinge repede.

Ori privegherile monahale pe Athos pot să țină și 8 ore, mă uit la reperul maximal ce face.

Aceia se roagă 8-10 ore pe zi minim pentru lume și mila Domnului asupra lumii(nu doar pt ei), postesc, trăiesc în curăție, dorm cu limită, vorbesc cumpătat și nu fac caz de vise și vedenii.

Last edited by Iorest; 17.11.2021 at 23:02:45.
Reply With Quote