Fiii mei iubiți, îl rog pe Dumnezeul dragostei să vă întărească întru dragostea cea dintre voi și să vă dea acea dragoste care nu viclenește, care nu pricinuiește sminteli, ci mai degrabă le risipește prin înțelepciunea pe care o naște.
Mă rog ca Domnul să vă dăruiască dragoste curată, care închide gura celui care o are și nu-i dă voie să se prăbușească în prăpastia osândirii, a grăirii-împotrivă, a clevetirii, a minciunii, a fățărniciei și a altor nenumărate rele pe care le naște, prin limbă, lipsa acestei dragoste curate după Dumnezeu.
Cel ce are dragoste petrece în Dumnezeu și Dumnezeu întru el. Și aceasta este mărturia că suntem ai lui Dumnezeu și că îl iubim pe El, când avem dragoste curată unii către alții.
Fiul meu, să alungi gândurile cele rele pe care ți le aduce diavolul, împingându-te spre învoire Mai ales pe cele de ură asupra fratelui să nu le primești nicidecum, fiindcă au ca scop să-ți răpească cea mai mare dintre virtuți, dragostea. Și dacă vor izbuti aceasta, au câștigat în întregime sufletul tău. Și atunci când vom pierde dragostea, pe Dumnezeu îl vom pierde, fiindcă Dumnezeu este Dragoste și cel ce petrece în dragoste întru Dumnezeu rămâne și Dumnezeu întru el. Ce altceva ne mai rămâne pentru dobândirea mântuirii? Căci așa cum spune Apostolul Ioan: „Oricine urăște pe fratele său este ucigaș de oameni”, „Iar cel ce urăște pe fratele său este în întuneric și umblă în întuneric și nu știe încotro se duce, pentru că întunericul a orbit ochii lui”.
Mă rog ca Stăpâna lumii, Apărătoarea cea nebiruită creștinilor, să vă învrednicească, prin mijlocirile ei și ale tuturor Sfinților, să primiți cununa cea neveștejită a slavei celei veșnice.
Din Cuvantul catre ucenici al Avva Efrem Filotheitul
Va recomand cartea Povete Parintesti a parintelui !