View Single Post
Vechi 26.02.2017, 21:19:45
simpllu simpllu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Asa cum banuiam, pare a fi tot o problema falsa sau, cel putin, fara o importanta foarte mare.
Cum să nu aibă importanță? Știu, nu ai cum să înțelegi dacă tu în timpul prefacerii te faci că fredonezi o cântare ce se audede de la strană. Troparul în epicleză este prezent doar la români și la ruși, spre exemplu la greci nu auzi așa ceva. Noi, cel mai probabil, am preluat de la ruși.

Dacă ai face un mic exercițiu de gramatică ai observa că troparul în acel loc nu are sens și rupe continuitatea cererii:

Încă aducem Ție această slujbă cuvântătoare și fără de sânge, și Te chemăm, Te rugăm și cu umilință la Tine cădem: Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi și peste aceste Daruri, ce sunt puse înainte[...]

Apoi preotul ridicându-și mâinile zice troparul Ceasului al III-lea: Doamne, Cel ce ai trimis pe Preasfântul Tău Duh, în ceasul al treilea, Apostolilor Tăi...

[...] și fă, adică, pâinea aceasta, Cinstit Trupul Hristosului Tău, iar ceea ce este în potirul acesta, Cinstit Sângele Hristosului Tău, prefăcându-le cu Duhul Tău cel Sfânt.

Am îngroșat cuvintele care arată o continuitate fireacă a cererii, iar prezența troparului în mijlocul epiclezei nu este potrivit. Te adresezi Tatălui:"Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi și peste aceste Daruri, ce sunt puse înainte", apoi Fiului: "Doamne, Cel ce ai trimis pe Preasfântul Tău Duh, în ceasul al treilea, Apostolilor Tăi..." și apoi iarăși Tatălui: "și fă, adică, pâinea aceasta...".

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Asa cum afirmau si alte exagerari, cred ca e foarte buna practica existenta la noi in Biserica, cea din vechime.
Nici un manuscris vechi al Liturghiei Sfântului Vasile sau a Sfântului Ioan, până în secolul al XV-lea și chiar al XVI-lea, nu prevedea citirea acestui tropar.
Reply With Quote