View Single Post
Vechi 24.12.2016, 13:15:59
ioan67 ioan67 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2016
Implicit

Cât privește problema Revelației, pe care tu o expui școlărește iar eu încerc să îți arăt că vorbești doar în accepțiunea îngustă a termenului (nu neapărat greșită, însă prea săracă), dă-mi voie să îmi continui considerațiile/părerile personale.
Nu le-am scos chiar așa din nas, am și eu niște lecturi în baza cărora fac unele afirmații, apoi mai e și propria cugetare (obligatorie, altminteri ar da Dumnezeu cu mine de pământ, că lui nu Îi plac proștii, morții și fricoșii) ori șoapta inimii - niște păreri, acolo, pe care ai face bine să nu le desconsideri întru totul, că altceva mai bun fratele tău de credință nu îți poate oferi în planul discuțiilor. Părerea unui creștin nu ar trebui instantaneu amendată, doar pe temeiul că e o părere. În definitiv, chiar de-ar fi ditamai bazaconia, e un rod al vieții acelui creștin așa cum a reușit el să traiască legătura cu Dumnezeu, cu semenii, cu el însuși... Deci e un act de viață iar viața nu ar trebui desconsiderată din principiu - părerea mea!

*
În ciuda formulărilor noastre didacticiste din manuale (dogmatică ori catehism etc.) Etapele Revelației nu sunt împărțiri ireductibile și imuabile, tranșate cu satârul cugetării odată pentru totdeauna.
Ele compun, mai degrabă, un tot unitar care e căutarea lui Dumnezeu de către om și mai ales căutarea omului de Dumnezeu.
Dar dacă au fost numite separat și puse în trei castroane distincte (Raiul, VT cu proorocii și NT cu deplina strălucire a Luminii prin Hristos) asta e doar pentru că pedagogia ține cont de limitele noastre.
Împărțirea în etape și acel crescendo dus la deplinătate ne sunt expuse nouă doar din rațiuni pedagogice/didactice. Pentru o mai bună abordare a subiectului, pentru o sistematizare necesară față de vastitatea și complexitatea acestei teme.

*
Tu îmi vorbeai, parcă, despre o dezvoltare doctrinară a Revelației. Nu am negat asta, mai ales că dezvoltarea, doctrinară ori istorică, tot a Revelației este. Că nu putem rupe Revelația (care e proces Divino-uman) nici de istoria oamenilor nici de istoria spiritualității.
Deci dacă separi Revelația de dezvoltarea doctrinară a Ei, eu cred că faci aceeași greșeală pe care o face unul când zice că se dezvoltă doar funcția, nu și organul care susține funcția... Sau că lucrează doar Harul, nu și Dumnezeu...

Cât privește dezvoltarea doctrinară, la care ne poticnim amândoi, eu cred că este o dezvoltare de conținut. Ea începe ca sâmbure elementar când Domnul S-a adresat nătărăilor izgoniți din Rai făcîndu-le făgăduința mesianică. Pricep că apoi ea a dospit, prin intermediul patriarhilor și al profeților, spre a se realiza cu un maxim al puterii și strălucirii prin lucrarea Domnului Iisus Hristos, lăudat fie în veci!!

Revelația a continuat neîntrerupt, în mii și mii de modalități tainice care nu pot fi surprinse în cuvinte și în cărți. Nici apogeul ei, prin Persoana Fiului lui Dumnezeu, nu a putut fi surprins în întregime în vreo scriere - revezi cum se încheie Evanghelia după Ioan. Și nu, să nu îmi spui că acea afirmație din final se referă doar la "fapte" minunate ale Domnului, pe când Revelația se referă doar la învățătură... Oh, nu! Căci, iarăși, ne poticnim: învățătura o face și o întărește Domnul nu daor cu vorba, ci și cu fapta. De fapt, adevărata "vorbă" învățătorească a Domnului e prin fapte. Faptele Lui ne învață Cine este El: Întruparea, minunile - vindecările, învierile, exorcizările; apoi Răstignirea și Învierea, Înălțarea, frângerea pâinii, spălarea picioarelor ucenicilor, uscarea smochinului neroditor etc.

În fine, afirm iarăși că Revelația nu s-a încheiat odată cu Înălțarea Domnului.
Lucrarea lui Hristos pe pământ a atins doar maximumul, atunci. Un maxim după care a urmat o curbă descendentă care continuă și azi. Noi și noi minuni ale Domnului, Care ne arată Cine și cum este El, în noi și noi nuanțe esențiale, se petrec mereu. Poftim: Cincizecimea, martirii răstigniți încă și azi, nenumăratele minuni petrecute prin sfinți chiar și în zilele noastre etc. etc. Toate acestea sunt note de conținut care se adaugă la Marele Discurs ori Portret al Dezvăluirii lui Hristos.
Și, desigur, să ne amintim un amănunt foarte important: Apocalipsa. Ce altceva crezi că va fi dacă nu o altă "etapă" a Revelației Divine?
Reply With Quote