Citat:
În prealabil postat de CristianR
Pentru nostalgicii comunismului, o aducere aminte a câtorva citate (pline de cinism) din propovăduitorii lor:
Din corespondența Marx – Engels: „Odată ajunși la putere, comuniștii trebuie să treacă drept monștri. (…) Și să nu le pese de chestia asta.“
Lenin: „Trebuie să acționăm ca în anul 1793“ (anul 1793 e anul Marii Terori din timpul Revoluției Franceze – n.m., A.P.).
Tot Lenin: „Teroarea înnoiește țara.“
Marx despre tortură: „Tortura a dat naștere celor mai ingenioase inovații, creîndu-se astfel pentru mulți meseriași cinstiți numeroase locuri de muncă în producția instrumentelor necesare.“
Din Capitalul: „Departe de a ne opune așa-numitelor excese, adică acelor acțiuni de răzbunare populară îndreptate împotriva indivizilor detestați sau a clădirilor publice care trezesc amintiri odioase, trebuie nu numai să trecem cu vederea aceste fapte, dar chiar să le întindem o mînă de ajutor.“
Marx: „Noi purtăm război contra tuturor ideilor proeminente de religie, stat, țară, patriotism.“
Engels, Anti-Dühring: „Dragostea universală față de oameni este o absurditate. Libertatea politică e mai rea decît sclavia cea mai rea.“
Bakunin, prieten cu Marx, coleg cu el în „Internaționala I“: „În această revoluție va trebui să-l trezim pe Diavol în sufletul oamenilor, să ațîțăm patimile cele mai josnice.“
Marx: „Clasele și rasele care sînt prea slabe pentru a face față noilor condiții de existență vor fi înfrînte.“ „Popoarele slabe sînt niște gunoaie etnice.“ (Vezi și textul lui Marx din 1844 despre chestiunea evreiască, cu abundente pasaje antisemite.)
Engels: „Următorul război va face să dispară de pe fața pămîntului popoarele reacționare și aceasta va însemna un progres. Pînă și numele lor va dispărea.“
Louis Aragon: „Ochii albaștri ai revoluției strălucesc cu o necesară cruzime.“
Jean-Paul Sartre, într-un interviu din 1973 publicat în Actuel (în 1973 nu mai putea spune nimeni că nu e informat cu privire la Gulag – n.m., A.P.): „Cei care se opun comunismului trebuie lichidați. Nu e suficient să-i băgăm în pușcării, pentru că din pușcării mai pot să iasă. Trebuie împușcați.“
Sursa: Andrei Pleșu (despre comunism): Texte lăsate deoparte.
|
Dumneavoastra analizati comunismul ca si ideologie politica, si intradevar, ca si ideologie politica, comunismul este utopic, si a produs multe nenorociri si suferinte! Cei citati de dumneavoastra (care au spus acele lucruri intru totul condamnabile) sunt niste criminali ai istoriei, care merita blamati!
Insa eu spun ce s-a facut si bun in Romania intre anii 1964-1989!
Acele realizari nu au legatura cu ideologia comunista, ci au fost niste lucruri absolut bune, foarte utile pentru intreg poporul! Milioanele de hectare irigate, mecanizarea agriculturii, complexele zootehnice construite, dezvoltarea industriei, a transporturilor si telecomunicatiilor (peste 3000 km cale ferata electrificata, cca 600 de statii echipate cu instalatii de centralizare electrodinamica, bloc automat de linie, cca 5000 de vagoane de calatori in parcul CFR, metroul bucurestean, flota maritima a Romanie, etc) , milioanele de apartamente construite, asistenta medicala si educatia absolut gratuite pentru toti cetatenii tarii, eradicarea analfabetismui si a unor boli istorice, creearea sistemului energetic national si electrificarea satelor, etc, sunt realizari evidente!
Nu zic ca nu au fost si lucruri rele!
Faptul ca Nicolae Ceausescu credea sincer in superioritatea sistemui socialist este cert! Dar pe de alta parte, nu putem nega ca a fost si un conducator national si patriot, in special prin prisma relatiilor politice pe care le-a avut atunci Romania cu URSS.
In 1966 Ceausescu critica public apelurile facute de Comintern in perioada interbelica pentru desfiintarea Romaniei Mari, dar si pentru amestecul Cominternului in activitatea PCR in perioada interbelica.
Apoi sunt publicate in presa (evident cu acordul cenzurii) insemnarile lui Karl Marx , in care acesta condamna vehement anexarea Basarabiei de Rusia tarista in 1812.
Din manualele scolare este scoasa formularea- In urma acordului dintre guvernul roman si cel sovietic din 1940, intrducandu-se formularea corecta In urma ultimatumului sovietic din 1940.
Pactul Ribentrop-Molotov este prezentat in esenta lui, pe baza documentelor de arhiva, ca un pact de agresiune si de impartire a sferelor de influienta intre Germania nazista si URSS.
In urma unei vizite efectuate de prim-ministrul Ion Gheorghe Maurer la Beijing, liderii chinezi amintesc despre ocupatia sovietica a Basarabiei. Discutia este reprodusa de Ion Gheorghe Maurer si la întâlnirea cu Nikita Hrusciov, iar acesta din urma a notat in memoriile sale ca discutia cu liderii romani de atunci i-a lasat un gust foarte neplacut.
In 1987 apare (cu acordul evident al cenzurii de la Bucuresti) volumul de versuri a poetilor basarabeni intitulat Constelatia Lirei.
La congresul din noiembrie 1989, Nicolae Ceausescu spunea ca trebuie intreprinse masuri concrete, pentru lichidarea consecintelor pactului Ribentrop-Molotov, prin aceasta Romania anuntand ca are litigii teritoriale nerezolvate cu URSS.
Aceasta problema a ost adusa in discutie de Nicolae Ceausescu si in cadrul intalnirii cu Mihail Gorbaciov, de la începutul lunii decembrie 1989.
A urmat epurarea din structurile de securitate si militie (dar si din armata) a tuturor cadrelor cunoscute cu simpatii pro-sovietice, iar la plenara din 1968, fostul ministru de interne Alexandru Draghici este acuzat de abuzurile din perioada lui Dej (si in special de asasinarea lui Lucretiu Patrascanu) si eliberat din functie.
In cadrul securitatii este creata o unitate speciala anti-KGB.
De asemenea Ceausescu amplifica legaturile diplomatice si economice cu tarile vest-europene, cu SUA, dar si cu tari aflate in conflict diplomatic si ideologic cu URSS (China, Iugoslavia si Albania).
In 1968 Romania este vizitata de presedintele Frantei Charles des Gaulle, in 1969 de presedintele SUA Richard Nixon, iar Ceausescu este primit cu onoruri de regina Marii Britanii.
In 1967 Romania este singura tara socialista care nu intrerupe relatiile diplomatice cu Israelul in urma razboiului de 6 zile, afirmandu-se ca un mediator in conflictul arabo-israilean.
In 1968, Romania condamna ferm interventia militara a tarilor Tratatului de la Varsovia pentru reprimarea Primaverii de la Praga, iar Nicolae Ceausescu spunea ca intreg poporul roman este gata a se apara cu arma in mana, impotriva oricarei agresiuni externe (aluzie evidenta la o eventuala agresiune sovietica).
Anii 60- 70 au constituit o perioada de liberalizare a regimului, când se importau masiv licente de fabricatie vest-europene, când la TVR si in cinematografe se dadeau filme franceze, italiene, americane (serialul Dallas a fost difuzat de TVR in anii 70 prima data), când schimburile economice si culturale cu tarile vest-europene se dezvoltau masiv.
In 1972 Romania este prima tara socialista ce adera la FMI si Banca Mondiala, iar Corneliu Manescu este numit secretarul unei sesiuni la ONU.