În prealabil postat de AlinB
Născut ca o formă de protestantism față de înnoirile din Biserica Ortodoxă Română a acestui început de secol și exprimat prin proorociile unei fecioare care aduce ,,reparare peste rana Bisericii”, Noul Ierusalim este, astăzi, doar o sectă ca oricare alta. Voită inițial o simplă mișcare charismatică, înconjurată de o aură de mister, fenomenul de la Pucioasa a sfârșit prin a se autosufoca în proorociile și misticismul exacerbat.
Toate sectele și grupările moderne, excentrice față de Biserică au avut la bază un profet sau o profeteasă, începând cu doamna Blavatski și sfârșind cu Koresh din Waco, Texas. Noul Ierusalim, și el fondat pe proorociile ,,maicii Virginia” are un mesaj nou și vechi, în același timp: nou este locul unde el a prins viață, căci practicile sale, ca și numele său, sunt vechi.
Prima societate cu numele de ,,Biserica Noului Ierusalim” a luat naștere în 1787, la Londra, fiind grupată în jurul profețiilor unui teosof suedez, Emanuel Swedenborg. El pretindea că primește mesaje de la Dumnezeu, pe baza cărora a elaborat doctrina viitoarei mișcări ce a fost numită de unii ,,ocultă”.
O altă comunitate cu același nume a fost formată de inokentiști - pelerini ce proclamau pogorârea Sfântului Duh asupra lui Inokentie. Similar fenomenului românesc, gruparea era formată din bărbați și femei ce aveau viziuni frecvente.
Putem spune chiar că Noul Ierusalim de la Pucioasa are o concurență serioasă în ceea ce privește numele, ca și identitatea.
Astfel, în Polonia există o grupare ,,Noul Ierusalim” fondată de vizionarul Karol, o alta în Florida, iar în 1984 - în urma unor apariții ale Maicii Domnului - arhiepiscopul rus Ioan a construit, în apropierea Moscovei, ,,Ierusalimul Alb”.
Toate aceste mișcări se exclud a priori una pe cealaltă, considerând alegerea ca fiind exclusivă. Cu toate acestea, ele au în comun nu numai numele și mesajele vizionare adresate lumii prin intermediul unor ,,aleși”, ci și practicile și modalitățile de propovăduire a acestora.
|