Implicarea lui Victor Atanasie Stanculescu la Timisoara a fost aproapa nula- acolo puterea de decizie a avut-o generalul Stefan Gusa (seful marelui stat-major) si Ion Coman (secretar CC al PCR).
Oricum, sa nu uitam ca in perioada 16-20 decembrie 1989, la Timisoara grupuri organizate din strainatate, au atacat unitatile militare, sedii ale militiei si securitatii, au devastat si spart magazine, cautand sa incite populatia la actiuni violente si antisociale.
Adevarata revolutie la Timisoara incepe la 20 decembrie 1989, când muncitorii de la marile intreprinderi timisorene (ELBA, Solventul, UMT, Electrometal, etc), ies in numar mare in strada.
Relevanta in acest sens este ziua de 20 decembrie, când generalul Stefan Gusa (un mare erou), insotit de primul secretar al judetului Timis- Radu Balan, se deplaseaza la intreprinderea ELBA, pentru a vedea starea de spirit a muncitorilor de acolo.
La reprosul generalului- ca de ce ati spart si distrus magazine, muncitorii raspund ca nu noi am facut aceste lucruri!
A fost momentul de cotitura a revolutiei, când Stefan Gusa- dupa propriile sale marturisiri- "În momentul când mi-am dat seama de sensul si proportiile luptei populare, am oprit orice amestec al armatei în desfăsurarea evenimentelor".
Generalul Gusă raportează la ora 14.20 ministrului Apărării Nationale că: âdemonstrantii au trecut peste cordoanele de militari si scandează în fata sediului Comitetului Judetean de Partid: Libertate!, Armata e cu noi!;. Încerc, conform ordinului dumneavoastră, să repliez trupele în cazărmiâ.
La ora 15.30, toÈi militarii si tehnica de luptă se aflau deja în unităti. În seara zilei următoare a vrut să se întoarcă la Bucuresti, dar ministrul Vasile Milea i-a cerut să rămână la Timisoara. "Unii s-au grăbit să ia avionul spre Bucuresti. Am avut, o clipă, impresia că vor să mă facă pe mine răspunzătorul pentru ceea ce făcuseră altii. Dar m-a sunat Milea si mi-a spus: "Stefane, rămâi acolo si mai ales ai grijă de tine!". Am rămas."
Last edited by Florinvs; 22.06.2016 at 13:43:33.
|