View Single Post
  #1377  
Vechi 12.06.2016, 01:23:54
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

Sunteți soție, sunteți mamă, sunteți stăpână a casei…

Domnul e pretutindeni și vede toate: vede ce face omul pentru El, fiind totdeauna gata să ajute pe cei care aleargă la El după ajutor. Astfel, dacă veți pune în inima Dumneavoastră hotărârea de a lua aminte întotdeauna la Domnul, Care este lângă Dumneavoastră și în Dumneavoastră, îndreptându-vă toate puterile spre a plăcea Lui, cerându-I ajutorul în orice nedumerire, în orice nevoie duhovnicească, puteți aștepta ajutor fără vreo îndoială când alergați la Dânsul cu credință.

Conștiința să vă fie curată întotdeauna – însă ea trebuie luminată prin Cuvântul lui Dumnezeu, altminteri ne tulbură adesea fără folos, în acest scop trebuie citită Evanghelia și luate de acolo regulile după care trebuie să se călăuzească conștiința.

Sunteți soție, sunteți mamă, sunteți stăpână a casei. Toate îndatoririle soției, mamei, stăpânei casei sunt înfățișate în scrierile sfinților Apostoli. Cercetați-le si apucați-vă să le împliniți cu conștiinciozitate, fiindcă este îndoielnic că mântuirea se poate rândui fără împlinirea îndatoririlor pe care ni le impun poziția socială și ocupația noastră. Acestea sunt de la Dumnezeu și se pot întoarce ori spre plăcerea Lui, dacă sunt împlinite cu credincioșie, ori spre jignirea Lui, de nu sunt împlinite. Sunteți soție, mamă, stăpână a casei, în datoriile legate de aceasta stă mântuirea Dumneavoastră.

Despre rugăciunea femeii măritate

Dați-vă osteneala să faceți astfel: dimineața, la pravila de rugăciune, faceți așa încât să vă opriți cu luare-aminte înaintea lui Dumnezeu. Astfel veți fi tot restul zilei înaintea Lui, orice s-ar întâmpla să faceți. De vă veți rândui așa și veți începe, împreună cu proorocul, să-L aveți pururea pe Domnul înaintea Dumneavoastră (având, firește, simțăminte pe măsură), vă veți ruga neîncetat, și atunci nu vă veți plictisi.
De la pravila de rugăciune să nu vă depărtați până ce se va naște frângerea inimii însoțită de încredințarea în voia lui Dumnezeu…

Citirea Evangheliei și a Psaltirii este un lucru bun. Nu lăsați cărțile din mână până ce nu culegeți din ele vreo lecție sau regulă de viață.

„Mă rog rău, sunt leneșă la învățat psalmi, m-am lăsat aproape de tot”

Nu pot să îmi împodobesc primele rânduri cu laude pentru Dumneavoastră. Scrieți: „Mă rog rău, sunt leneșă la învățat psalmi, m-am lăsat aproape de tot”. Halal progres, ce să zic!

Aceasta poate avea urmări rele: nepăsarea față de lucrurile lui Dumnezeu se poate preface în nărav, și atunci adio cucernicie. Trebuie să prevenim lucrul acesta. Binevoiți să faceți astfel: învățați psalmii când veți avea chef, alegându-i pe cei pe care îi înțelegeți mai bine și care vă merg mai mult la inimă. Și mai bine va fi dacă nu îi veți învăța totdeauna în întregime, ci stihurile care vă rămân mai ușor în suflet, cum ar fi: Dumnezeule, spre ajutorul meu ia aminte, Doamne, să-mi ajuți mie grăbește; nu întoarce fața Ta de la mine; unde mă voi duce de la Duhul Tău?, și așa mai departe. Spuneți-le apoi pe dinafară întorcându-vă mintea spre Dumnezeu în timp ce vă faceți treburile… Puteți „scrie” aceste versulețe pe orice pas pe care îl faceți – și veți fi ca într-un veșmânt frumos, îmbrăcată în cuvântul lui Dumnezeu…

Dimineața moțăiți, și ca atare nu vă rugați, sau vă rugați la plesneală… Este foarte rău. Rugați-vă puțin, însă așa cum trebuie, după toată rânduiala rugăciunii. Dacă întârziați cu trei minute acolo unde vă grăbiți să ajungeți, nu este mare lucru! Așadar, rugați-vă neapărat aceste trei minutele dimineața, în atare caz, n-aveți de ce vă apuca să citiți rugăciuni după carte sau pe dinafară… rugați-vă cu propria gândire și propriile cuvinte. Puneți-vă în fața lui Dumnezeu… Dumnezeu este aproape și de Dumneavoastră, măcar că Dumneavoastră puteți fi departe de El cu gândul și cu simțămintele: apropiați-vă de El atât cu unul, cât și cu celelalte… Dați-L mulțumită că v-a păzit în vremea somnului și că v-a dat să vedeți din nou lumina Sa și să mai trăiți o vreme… fiindcă mulți se culcă, dar de sculat nu se mai scoală.

Cereți de la El binecuvântare pentru treburile zilei care începe, ca să vă arate pe cele bune și să vă ferească de cele rele… Chemați-o pe Maica Domnului, chemați pe îngerul păzitor, pe sfânta a cărui nume îl purtați și pe sfinții toți…
Rugați-vă pentru mama, fratele, rudele și cunoscuții voștri; pomeniți-i și pe cei adormiți. După aceea, încredințându-vă voii lui Dumnezeu, mergeți la treburile pe care le aveți, străduindu-vă în tot chipul să nu uitați că înaintea feței lui Dumnezeu umblați…
Faceți toate acestea cu minte adunată și cu simțire nerăspândită: rugăciunea Dumneavoastră va fi atunci adevărată, iar conștiința nu vă va reproșa nicicând că nu v-ați rugat ori că v-ați rugat rău. Îndeajuns va fi aceasta, mai ales dacă veți păstra lipită de inimă așezarea cea rugătoare.

La fel vă puteți ruga și seara. Totuși, întrucât aici vă puteți face mai mult timp, rugați-vă și cu rugăciunile învățate din cărți; ele vor ajuta să îndreptați către Dumnezeu cu mai multă putere și înțelegere cuvintele rugăciunii Dumneavoastră.

Despre clipele de singurătate ale femeii căsătorite

Iată că sunteți singură, și vă plictisiți! Vă plictisiți fiindcă aveați multe de făcut, iar acum ca ați rămas singură nu știți cu ce să vă umpleți timpul. De aceste clipe trebuie să vă folosiți îndreptându-le numai și numai spre lucrarea lui Dumnezeu: rugăciunea și cugetarea la cele sfinte. Aceste îndeletniciri, îndată ce vor începe să meargă cât de cât cum se cade, nu vă vor lăsa să vă plictisiți, fiindcă din ele izvorăște mângâiere duhovnicească, pe care n-o poate da nimic din cele pământești. De pildă, atunci când la citirea (să zicem) Evangheliei se nasc în minte întrebări, iar după adâncirea cuvenită sufletul găsește răspuns mulțumitor la ele, în asta este multă mângâiere duhovnicească. Lucrul este cu atât mai plăcut cu cât un astfel de succes dă aripi spre mai mult, iar atunci ia naștere și deprinderea cu asemenea îndeletniciri. Sufletul devine atunci larg, repede zburător și mult gânditor.

Cum să se poarte femeile cu soții necredincioși

Continuați să vă țineți în frâu necazul prin răbdare și mai ales prin încredințarea întregii Dumneavoastră sorți în voia Domnului, aflând mângâiere în încredințarea că toate ni se întâmplă cu voia Lui, spre binele nostru. Cât privește pasajul de care vorbiți din (l Petru 3,1), nu știu de ce lămuriri ar mai fi nevoie. Este limpede că Apostolul are în vedere bărbații care nu cred în Evanghelie și spune femeilor să fie soții cât se poate de bune, în nădejdea că văzând la ele o purtare atât de minunată, izvorâtă din creștinism, și soții necredincioși să se încredințeze de adevărul acestuia și să se convertească.

Povață către o văduvă

Tot sunteți necăjită. Este în firea lucrurilor, însă durerea va trece. Simțămintele de mâhnire se vor potoli și va rămâne amintirea lină.

Cu privire la soarta răposatului, care din muritori poate spune ceva limpede? În duhul credinței noastre însă, nu avem cum să nu nutrim nădejdea că Domnul Cel Milostiv va face cu el după mila Sa. Această nădejde este întărită de starea în care știm că a petrecut răposatul în vremea dinaintea morții.

Gospodăritul nu e un lucru complicat, în curând o să vă dați seama care e rânduiala lucrurilor și nimic nu o să vi se mai pară atât de greu. Trebuie să nu arătați însă nepăsare. Gospodăria și toate cele ce țin de ea sunt dar al lui Dumnezeu, care trebuie păzit și lucrat, atâta doar că scopul trebuie să fie slava Lui. Păziți cu sfințenie acest sfat: faceți parte nevoiașilor, însă după putere, nu mai presus de putere, și totul va merge bine.

Rugați-vă cu osârdie pentru cel adormit.

Sfântul Teofan Zăvorâtul
din “Mântuirea în viața de familie”, Sfântul Teofan Zăvorâtul, Cartea Ortodoxă 2004
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote