Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
A mai fost Imperiul Bizantin, care timp de secole a fost ortodox. E drept, la un moment dat rivalizat de Imperiul Romano-Bulgar. Au mai existat tendinte expansioniste ale sarbilor ortodocsi, in cadrul planului sprijinit de rusi de alcatuire a Serbiei Mari. Aceasta a fost cauza primului razboi mondial. Pana si Romania a avut o tresarire expansionista, dupa razboaiele balcanice, cand a luat doua judete care formau Cadrilaterul, judete care nu fusesera niciodata, nici politic, nici demografic romanesti.
Vedeti dv, mereu fiecare stat a luat cat a putut. Iar cand nu a luat, inseamna ca nu a putut lua. Este, pe undeva, normal, adica un lucru dupa fire. Asa cum oamenii vor sa aiba cat mai mult, asa se intampla si cu statele. Un stat care, pe termen lung, sa nu vrea sa controleze mai multe teritorii si populatii ar fi o ciudatenie, cam ca un partid care ar dori sa nu ajunga niciodata la putere.
|
Cauza declansarii primului razboi mondial a fost contradictiile existente intre marile puteri, si mai ales lupta acestora pentru acapararea a cat mai multor colonii, surse de materii prime si piete de desfacere!
Germania si SUA, care se afirmasera mai tarziu intre marile puteri, doreau sa obtina cat mai multe colonii, surse de materii prime si piete de desfacere, in dauna Frantei si Marii Britanii, puteri coloniale mai vechi.
Iar cu Serbia. Dorinta sarbilor de a-si desavarsi statul lor national- prin unirea tuturor sarbilor (inclusiv a celor aflati in teritoriile aflate sub ocupatie austro-ungara), a fost una intru totul legitima si fireasca!
De altfel, si ceilalti slavi (croati, sloveni si bosniaci)(indiferent de ce religie era fiecare) si ei sufereau sub ocupatia austro-ungara, si doreau constituirea unui stat a slavilor de sud.
Desi a fost o crima, totusi celebrul atentat de la sarajevo din 1914, comis de organizatia "Mana neagra" (cu sprijinul unor functionari din serviciile speciale sarbe), politic a fost justificat, imparatul si mostenitor tronului austro-ungar fiind seful unui imperiu opresor pentru slavii de sud.
Oricum, motivul real a declansarii primului razboi mondial nu a fost acest atentat, ci acest atentat a fost doar un pretext folosit.
Contradictiile intre marile puteri- grupate in doua aliante politico-militare antagoniste- "Antanta" si "Puterile Centrale" erau mult mai pregnante.