View Single Post
  #84  
Vechi 23.12.2015, 12:38:06
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit

Despre evidenta implicare a serviciilor speciale sovietice in desfasurarea evenimentelor din 1989 in Romania, aminteste si raportul SRI si a Comisiei speciale a Senatului Romaniei. Cateva extrase concludente din acest raport.

“În perioada 01-21 decembrie 1989, marea majoritate a materialelor sintetice raportate s-au referit îndeosebi la: În zilele premergătoare datei de 16 a apărut un fenomen, respectiv intrarea în țară prin punctele de intrare din vest, din Iugoslavia, a unor grupuri masive de turiști în mașini, formatul unui grup era de 20-30 de mașini aparținând unor țări vecine și “poate nu prietene”.

Se specifica că cei veniți erau ruși și maghiari, de ordinul sutelor și miilor … unii au tranzitat județul, dar foarte mulți au rămas în județ, nu s-au cazat în spațiile oficiale de cazare, au rămas răspândiți prin oraș, în mașini…. Erau informații cu privire la cetățenii care erau la vremea respectivă denumiți fugari, că s-au întors și că au frecventat unele centre de instruire din Ungaria și care urmau să desfășoare acțiuni diversioniste pe teritoriul țării noastre în zona de vest. Aceste persoane au fost cele predate de autoritățile vecine, dar care în momentul șederii acolo au fost instruite în anumite acțiuni.” (Declarația maiorului Dragoman Romul, șeful Serviciului 3/ sec. jud. Timiș, la procesul lotului Timișoara). “

(…) S-a acționat în direcția descifrării scopului și sensului venirii în țara noastră a unui mare număr de cetățeni din Ungaria, cu mult peste cotele perioadelor anterioare…. Se stabilise cu certitudine o creștere fără precedent a numărului evenimentelor la frontieră, atât în ceea ce privește ieșirile ilegale, cât și intrările ilegale, mai ales pe spațiul Ungaria…. S-a urmărit … cunoașterea atitudinilor și preocupărilor numeroșilor emisari veniți în mod deosebit pe linia cultelor neoprotestante și a sectelor, concomitent cu descifrarea naturii legăturilor lor cu persoane din interior… majoritatea emisarilor cultici și sectanți și-au îndreptat atenția asupra unor zone și localități din Transilvania.”(Dosar SRI/Nota nr. 0386588 din 12.11.1991, cu activitățile cadrelor fostei U.M. 0610 în perioada 15-30.12.1989).

În ziua de 18 decembrie 1989, la orele 16.30. la sediul C.J. Cluj al P.C.R., s-a desfășurat o ședință cu Nicolae Constantin, la acea dată membru al Comitetului Politic Executiv al P.C.R. “Personal, l-am informat pe Nicolae Constantin asupra unei probleme către care se concentrase atenția organelor de securitate și anume prezența masivă în județ și mai ales în municipiul Cluj-Napoca, a unor grupuri de turiști maghiari și sovietici. Cifra acestora era incomparabil mai mare în acea perioadă, raportat la perioada de referință din anii anteriori…” – Col. Ioniță Nicolae, fost șef al Securității (Dosar nr. 61/P/199I, vol. 2, fila 112, 115).

Un interes aparte l-a manifestat și fosta Uniune Sovietică, aspect ce rezultă și din analiza situației intrărilor-ieșirilor la granița țării noastre premergătoare acțiunilor revoluționare din România. Astfel s-a constatat că deși în luna decembrie 1989 s-a înregistrat un regres al intrărilor cetățenilor străini față de perioada corespondentă a anului 1988 (de la 300.879 la 231.967), cele ale cetățenilor sovietici au marcat creșteri spectaculoase (de la 30.879 la 67.530 – vezi anexe).

Astfel, din unele date și informații obținute de la fostul organ de securitate Caraș-Severin rezultă că: “…în a doua parte a lunii noiembrie 1989 s-a constatat o prezență mai numeroasă a cetățenilor străini pe teritoriul județului, comparativ cu perioadele anterioare, îndeosebi din Ungaria și fosta U.R.S.S., atingându-se un flux maxim în perioada 15-20 decembrie 1989. În autoturismele care circulau de regulă în coloană puteau fi văzuți câte 2-3 bărbați de vârstă medie (25-40 ani), care nu se foloseau de locurile de cazare existente, iar când se întâmpla să intre în contact cu organele de ordine rutieră, direcția de deplasare era prezentată confuz, neconvingător”. “În ziua de 21 decembrie 1989, în municipiul Reșița au fost văzute mai multe autoturisme sovietice staționate în apropierea unor intersecții importante”. De asemenea, pe raza județului Covasna s-a înregistrat “…prezența unui număr sporit de cetățeni străini veniți în calitate de turiști, vizitatori la rude, îndeosebi din Ungaria, dar și intensificarea fluxului de turiști în tranzit mai cu seamă din U.R.S.S.”. (Dosar S.R.I. nota 4144 Sec. Cc/asna, fila 96). Ancheta de presă efectuată de redacția ziarului “Armata României”, în - See more at: http://www.ziaristionline.ro/2015/12....Kqw9lS3P.dpuf